Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

Πώς αποφυλακίστηκε (ο κατάδικος για βιασμό και) κατηγορούμενος ως βιαστής των Πετραλώνων – Οι αλλαγές που έρχονται στον Ποινικό Κώδικα (έγγραφα)

Ούτε ο νόμος Παρασκευόπουλου, ούτε ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά οι πάγιες διατάξεις του ΠΚ, ήταν αυτές που αποφυλάκισαν μετά από 5 χρόνια στις φυλακές τον βιαστή των Πετραλώνων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πώς αποφυλακίστηκε (ο κατάδικος για βιασμό και) κατηγορούμενος ως βιαστής των Πετραλώνων – Οι αλλαγές που έρχονται στον Ποινικό Κώδικα (έγγραφα) dikastiko

Χρήση των πάγιων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε από το 1951 και αναμορφώθηκε το 2019, έκανε ο Βούλγαρος υπήκοος που συνελήφθη ως βιαστής στα Πετράλωνα, ώστε να αποφυλακιστεί το 2020 για το ίδιο αδίκημα για το οποίο είχε καταδικαστεί. Η συγκλονιστική υπόθεση αποτροπιασμού και βίας που περιέγραψε η 50χρονη εργαζόμενη γυναίκα στην πολυκατοικία στα Πετράλωνα, που υπέστη κατ΄επανάληψη βιασμό και κακοποίηση από τον κατηγορούμενο προκάλεσε – για άλλη μια φορά- σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση: “Βγήκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου”, “όχι, βγήκε με τον νέο ποινικό Κώδικα”, “με τη ΝΔ βγήκε, το 2020” και άλλα τέτοια που τελικά το μόνο πουν κάνουν είναι να μπερδεύουν τον κόσμο σε μια ατέρμονη “ποινικολογία” χωρίς τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνελήφθη ο βιαστής της καθαρίστριας στα Πετράλωνα

Κατά αρχήν όπως αποσαφήνισε από χθες το dikastiko.gr εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου μετά τον Αύγουστο του 2017 δεν υπάρχει. Τότε έληξε η ισχύς του και επεκτάθηκε δυο φορές από τους επόμενους υπουργούς Κοντονή και Καλογήρου εντελώς διαφοροποιημένος (με εξαιρέσεις αδικημάτων όπως π.χ ο βιασμός). Ο νόμος έπαψε να ισχύει από την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα τον Ιούλιο του 2019.

Δεύτερον ο 35χρονος Βούλγαρος, ο οποίος συνελήφθη, αποφυλακίστηκε όπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσιάζει το dikastiko.gr με τις πάγιες διατάξεις του προϊσχύοντος ποινικού κώδικα.

Πετράλωνα: Πώς αποφυλακίστηκε ο βιαστής της καθαρίστριας Πετράλωνα: Πώς αποφυλακίστηκε ο βιαστής της καθαρίστριας

Δηλαδή:

-είχε φυλακιστεί το 2015, καθώς συνελήφθη στις 17 Αυγούστου του ίδιου έτους κατηγορούμενος για τον βιασμό μίας 22χρονης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κακοποίηση ζώου, απειλή και διατάραξη.

– καταδικάστηκε συνολικά σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, αλλά αποφυλακίστηκε μένοντας στη φυλακή 5 χρόνια. Στο σκεπτικό του αποφυλακιστηρίου αναφέρεται :

«Κρατήθηκε προσωρινά από 17-08-2015 έως 10-06-2016, ήτοι για διάστημα εννέα μηνών και 23 ημερών. Η εκτέλεση της ποινής του εκκίνησε στις 10-06-2016 και όπως προκύπτει από τον Πίνακα Υπολογισμού Ποινής στις 18-08-2019 αυτός εξέτισε πραγματικά το ένα τρίτο της ποινής του, ήτοι διάστημα τεσσάρων ετών…. Οι διατάξεις του προϊσχύσαντος Π.Κ. για την απόλυση υπό όρους εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Π.Κ. ήτοι μέχρι την 01-07-2019. ... Συνυπολογιζομένου και του ευεργετικού υπολογισμού χρόνου έκτισης ποινής προκύπτει ότι στις 22-05-2020 αυτός έχει εκτίσει συνολικά τα τρία πέμπτα της ποινής του, ήτοι διάστημα επτά ετών, δύο μηνών και 12 ημερών. Το δε υπόλοιπο ποινής που του απομένει να εκτίσει είναι τέσσερα έτη, επτά μήνες και 12 ημέρες….Αποφασίζεται να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση καθόσον συντρέχουν τόσο οι τυπικές όσο και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της αιτούμενης υφ’ όρον απολύσεως και να διαταχθεί η απόλυση του εν λόγω κρατουμένου από το ανωτέρω κατάστημα, εφ’ όσον δεν κρατείται για άλλη αιτία και υπό τους όρους: της υποχρέωσής του να διαμένει στην Αθήνα , της υποχρέωσης να εμφανίζεται μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του, και της απαγόρευσης της εξόδου του από τη χώρα, μέχρι το τέλος του χρόνου της δοκιμασίας του».

Θα εκτίσει και την άλλη ποινή

Με τη σύλληψη του βέβαια και θα εκτίσει τώρα και το υπόλοιπο της προηγουμένης ποινής που είναι , όπως αναφέρεται, τέσσερα έτη, επτά μήνες και 12 ημέρες. Ήδη βέβαια η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, και στις προτάσεις της τελευταίας, όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr περιλαμβάνεται η αύξηση της έκτισης της ποινής για συγκεκριμένα αδικήματα: Πετράλωνα: Πώς αποφυλακίστηκε ο βιαστής της καθαρίστριας (έγγραφα)

-Τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, δηλαδή: Αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία . Εν ολίγοις η βαριά εγκληματικότητα και η προσπάθεια αποκοπής της διάπραξή της από καταδίκους που αποφυλακίστηκαν με ευνοϊκές διατάξεις και επανήλθαν με αναβαθμισμένη εγκληματική δράση.

Παράλληλα:

-Προκειμένου για ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν για τα κακουργήματα των άρθρων 22, 23 ν. 4139/2013, 134, 187, 187Α, 299 παρ. 1, 380, καθώς και γι’ αυτά του 19ου κεφαλαίου του ΠΚ, απόλυση υπό όρο δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα, αν αυτός δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα 3/5 (σ.σ απο 2/5 εως σήμερα) της ποινής που του επιβλήθηκε, και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης 18 (σ.σ απο 16 έως σήμερα)ετών.

Παράλληλα η επιτροπή για αυτά τα αδικήματα “κόβει” και προνόμιο της αποφυλάκισης με βραχιολάκι : Στο άρθρο 110Α προστίθεται παρ. 11 ως εξής: Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 105Β παρ. 6 εδ. β, δεν επιτρέπεται απόλυση υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ