Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Πώς φτάσαμε στην δικαστική απόφαση κατά της “απεργίας- αποχής” για την αξιολόγηση – Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παραβίαση

Τι λέει το σκεπτικό της απόφασης. 6.500 σχολεία από τα 14.500 έχουν κάνει αιτήσεις για αξιολόγηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πώς φτάσαμε στην δικαστική απόφαση κατά της “απεργίας- αποχής” για την αξιολόγηση – Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παραβίαση

Τέλος στη δικαστική αντιπαράθεση για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών μπήκε μετά την απόφαση του Εφετείου που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ.

Βάσει της απόφασης ορίζεται εξάλλου πως όχι μόνον απαγορεύεται η συνέχιση της απεργίας-αποχής, αλλά θα επιβάλλεται και ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της δικαστικής απόφασης.

Όπως αναφερόταν από το υπουργείο Παιδείας η αξιολόγηση αποτελεί ψηφισμένο νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί. Μάλιστα, σημειωνόταν ότι παρά την αντίδραση της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όλο και περισσότερα σχολεία μετέχουν στην αξιολόγηση.

Η ανταπόκριση των σχολείων

Ήδη, περίπου 6.500 σχολεία από τα 14.500 έχουν ήδη υποβάλει την πρώτη αναφορά αξιολόγησης. Η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, σκοπός της αξιολόγησης είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Προβλέπεται η καταγραφή από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς της πορείας του εκπαιδευτικού έργου σε τομείς όπως η εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, η καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητών, η υποστήριξη ένταξης ευάλωτων ομάδων μαθητών, η ενασχόληση με ομίλους, η συμμετοχή σε σχολικούς διαγωνισμούς, η σχολική διαρροή, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. ERASMUS).

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάσταση από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της αξιολόγησης (είναι καθαρά βελτιωτικού χαρακτήρα), και η αξιολόγηση δεν επηρεάζει επ’ ουδενί τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εκπαιδευτικών

EUROKINISSI

Η δικαστική διαμάχη

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προχώρησαν στην κήρυξη της απεργίας-αποχής από τη διαδικασία με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να προχωράει άμεσα στην κατάθεση προσφυγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη καθώς μεταξύ άλλων στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Υπουργού.

Ωστόσο, παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές ενώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ). Η υπουργός Παιδείας κατέθεσε εκ νέου αγωγή, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Κατήγγειλε ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γινόταν για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε ότι η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη και καταχρηστική, ιδίως επειδή αξιώνει την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και είναι, ως εκ τούτου, απαγορευμένη πολιτική απεργία. Γι’ αυτό το δικαστήριο απαγόρευσε την έναρξη της απεργίας-αποχής αυτής, απείλησε σε βάρος της ΑΔΕΔΥ χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασής του και διέταξε η απόφασή να είναι άμεσα εκτελεστή.

Στη συνέχεια, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με το υπουργείο Παιδείας να ασκεί αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, το Εφετείο Αθηνών έκρινε και αυτό παράνομη και καταχρηστική την απεργία των συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ