Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

Πώς σχολιάζουν διπλωματικές πηγές την επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη

Με ποιους συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και τι συζητήθηκε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πώς σχολιάζουν διπλωματικές πηγές την επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη (ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Χωριστές συναντήσεις είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohammed Menfi, τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, Abdul Hamid Dbeibah, καθώς και με τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών, Taher Al Baour, σήμερα στην Τρίπολη.

Και οι δύο πλευρές μίλησαν για τις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης και συμφώνησαν ότι η κοινή γεωγραφία επιτάσσει τη συνεργασία και τη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου. Έλληνας ΥΠΕΞ και Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους για όλα τα θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, ανταλλάσσοντας, επίσης, απόψεις για σύνθετα ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με ροές από Τομπρούκ προς Κρήτη, εν μέσω μάλιστα, τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην παγιωθεί μια νέα μεταναστευτική οδός.

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ως προς τον έλεγχο χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και η λιβυκή πλευρά ζήτησε συνδρομή της Ελλάδας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει κάθε τέτοιο ζήτημα με γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Συμφωνήθηκε ετοιμότητα Ελλάδας και Λιβύης, ως κράτη με αντικείμενες ακτές, να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον.

Ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων.

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις. Η Λιβύη, θεωρείται σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, προς τούτο συμφωνήθηκε όπως διερευνηθούν επιπλέον τομείς συνεργασίας στους τομείς ενέργειας, κατασκευών και μεταφορών.

Οι διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη (06.07) και στην Τρίπολη (15.07) της Λιβύης, αποτιμώνται ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές και ικανοποιητικές και εκτιμάται ότι δημιούργησαν μια θετική δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ