Τρίτη 03 Αυγούστου 2021

Πως το ΣτΕ έσπασε το άβατο του TAXIS

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως το ΣτΕ έσπασε το άβατο του TAXIS

Τον πλήρη κατάλογο με τα άτομα, δημόσιες υπηρεσίες κλπ, που επισκέφθηκαν τα φορολογικά δεδομένα τους και πότε, θα μπορούν να έχουν οι φορολογούμενοι αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να σπάει το άβατο του απορρήτου του TAXIS.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου η οποία δημοσιεύθηκε στο “Πρώτο Θέμα”, η απόφαση υποχρεώνει τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώνει του πολίτες όταν πρόκειται να μεταβιβάσει προσωπικά δεδομένα τους σε τρίτους,έτσι ώστε να μπορούν να προβάλλουν, όταν θέλουν αντιρρήσεις.

Η απόφαση δικαίωσε προϊσταμένη ΔΟΥ η οποία ζητούσε να πληροφορηθεί ποιοι επισκέφθηκαν και άντλησαν στοιχεία για εκείνη από το TAXIS, καθώς κατηγορήθηκε ποινικά, αλλά τελικά αθωώθηκε.

Αρχεία

Η υπόθεση απασχόλησε το Δ’ τμήμα του ΣτΕ επειδή ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε αίτημα της προϊσταμένης με το οποίο ζητούσε για ένα τρίμηνο του 2013 να της χορηγηθούν στοιχεία και πληροφορίες για τα πρόσωπα, υπηρεσίας κ.λ.π. που επισκέφθηκαν χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση τα απόρρητα φορολογικά της δεδομένα, τα οποία τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS.

Μετά την άρνηση αυτή η προϊσταμένη προσέφυγε στις εισαγγελικές αρχές ζητώντας εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να της χορηγηθεί αντίγραφο “του ιστορικού της επισκεψιμότητας της φορολογικής της εικόνας” προκειμένου να εντοπιστεί “ο χρήστης ο οποίος αναρμοδίως και παρανόμως εισήλθε τη φορολογική της μερίδα”. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα σας και ουδέποτε έχει χορηγήσει τέτοιου τύπου πληροφορίες…

Οι ανώτατοι δικαστές αφού επισημαίνουν ότι τα στοιχεία ΤΑΧΙS αποτελούν προσωπικά δεδομένα μέρος των οποίων καλύπτεται από το φορολογικό απόρρητο, υπογραμμίζει ότι “η συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών οφείλει να ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν εάν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τους αφορούν αποτελούν ή αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας. Επιπλέον υπάρχει σαφής υποχρέωση η δημόσια υπηρεσία χωρίς καθυστέρηση εντός 15νθημέρου να απαντήσει με σαφή τρόπο, δίνοντας πληροφορίες για:

– Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν το φορολογούμενο καθώς και τη προελεύση τους.

– Τους σκοπούς της επεξεργασίας των φορολογικών δεδομένων και τους αποδέκτες αυτών.

– Την εξέλιξη της επεξεργασίας

– Τη διόρθωση, τη διαγραφή ή το κλείδωμα των δεδομένων

– Την κοινοποίηση των δεδομένων σε τρίτους.

Παράλληλα το ΣτΕ επικαλείται και σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν τον φορολογούμενο είναι ακριβή και κοινοποιούνται σε αποδέκτες που έχουν προς τούτο δικαίωμα.

Έτσι οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η άρνηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, δεν συνιστά νόμιμη δικαιολογία απόρριψης των αιτημάτων της προϊσταμένης της ΔΟΥ και δεν στηρίζεται σε καμία ισχύουσα νομοθετική διάταξη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ