Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι άνθρωποι της τέχνης – Νέα απόφαση για αντιμετώπιση επιπτώσεων από τον κορονοϊό

 Στα 300 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις του καλλιτεχνικού χώρου. Άλλα 14 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πόσα χρήματα θα πάρουν οι άνθρωποι της τέχνης – Νέα απόφαση για αντιμετώπιση επιπτώσεων από τον κορονοϊό

Στην εκταμίευση άλλης μίας επιχορήγησης για την άμεση ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης θα δοθούν 14 εκατομμύρια ευρώ για την «οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των συγκεκριμένων τομέων του πολιτισμού, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Συνολικά, από τον περασμένο Μάρτιο οι επιχειρήσεις του καλλιτεχνικού χώρου έχουν επιδοτηθεί με περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Όπως αναφέρεται, επιπλέον των τακτικών επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων του υπουργείου, στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν διατεθεί στον κλάδο του πολιτισμού:

* 166 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου

* 30 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών

* 26 εκατομμύρια ευρώ μέσα από τακτικές προσκλήσεις, ειδικά προγράμματα και λοιπές επιχορηγήσεις μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ

* 50 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ στους  εποπτευόμενους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, σημαντικό μέρος των οποίων προορίστηκε για την ανάθεση νέων έργων μέσα στην πανδημία

* 14 εκατομμύρια ευρώ μέσω του νέου μέτρου που ανακοινώθηκε με την τελευταία απόφαση.

Ν. Γιατρομανωλάκης: Ουσιαστική στήριξη στον κλάδο του πολιτισμού

Παράλληλα, θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα αντίστοιχα μέτρα για τις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και επιπλέον μέτρα στήριξης τα οποία βρίσκονται υπό σχεδιασμό. «Το καίριο πλήγμα που έχει δεχθεί από την πανδημία COVID-19 ο κλάδος του πολιτισμού επιτάσσει την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών . Σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, προχωράμε στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου ενίσχυσης για τα θέατρα, τις μουσικές σκηνές, τα χοροθέατρα και τους χώρους συναυλιών και παραστάσεων. Άμεσο επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου οικονομικής ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών. Η Πολιτεία έχει δεσμευτεί να στηρίζει τον κλάδο, όσο οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ή περιορίζουν σημαντικά την λειτουργία του, ενώ παράλληλα προχωρά σε κινήσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητά του» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στην εξαιρετικά εποικοδομητική  συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με δήλωσή της. «Από τη πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η Πανδημία, Μάρτιος 2020, η κυβέρνηση συνολικά μεριμνά για το σύνολο των εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών και επαγγελματιών του  Πολιτισμού» επισήμανε.

Τι ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Με την ΚΥΑ προβλέπεται η καταβολή σταθερού ποσού 10 ευρώ ανά θεατή/εισιτήριο, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα ως εξής:

  1. Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίου της εκάστοτε παράστασης, όπως αυτές προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας, για τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν εντός χρονικού διαστήματος κατά τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο 2020.
  2. Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίου της εκάστοτε παράστασης, όπως αυτές προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας, για τις επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο 2020.

Σημειώνεται πως με προτεραιότητα η οικονομική αυτή ενίσχυση να διαχυθεί σε όλη την αλυσίδα των συνδεδεμένων με την επιχείρηση επαγγελματιών του πολιτισμού, αλλά και την προστασία συνολικά των θέσεων εργασίας, η ΚΥΑ θέτει τις ακόλουθες απαραίτητες προϋποθέσεις:

* Ο παραγωγός της παράστασης υποχρεούται να δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει ενεργό συμβόλαιο και τους μουσικοσυνθέτες, συγγραφείς και στιχουργούς με τους οποίους έχει συμφωνηθεί η καταβολή ποσών που αφορούν τα πνευματικά τους δικαιώματα.

* Επιπλέον, ο παραγωγός της παράστασης υποχρεούται να αποδώσει στους προαναφερθέντες – εφόσον δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής και δεν έχουν καταστεί δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού – ποσό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% της οικονομικής ενίσχυσης επί των μεταξύ τους συμφωνηθέντων, εντός 10 ημερών από τη λήψη της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης.

* Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας κατά την επαναλειτουργία τους και μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας χειμερινής θεατρικής περιόδου.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση/υπεύθυνη δήλωση ένταξης στην οικονομική ενίσχυση μέσω της ειδικής πλατφόρμας stirizoumetonpolitismo.services.gov.gr της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

Ολόκληρη η ΚΥΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ