Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΠΟΥ: Ακόμη και 2 εκατ. οι νεκροί μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου του κοροναϊού – Προς το παρόν αγγίζει το ένα εκατομμύριο – Λάθος η κατεύθυνση της Ευρώπης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΠΟΥ: Ακόμη και 2 εκατ. οι νεκροί μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου του κοροναϊού – Προς το παρόν αγγίζει το ένα εκατομμύριο – Λάθος η  κατεύθυνση της Ευρώπης

Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2 εκατομμύρια προτού κυκλοφορήσει ευρέως ένα επιτυχημένο εμβόλιο και θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς την ανάληψη συντονισμένης δράσης.

«Αν δεν το κάνουμε, όλοι οι αριθμοί για τους οποίους μιλάμε (2 εκατομμύρια θάνατοι) δεν θα είναι μονάχα κάτι που μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανοί», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο πρόγραμμα εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα.

Η εκτίμησή του διατυπώθηκε, καθώς το σύνολο των νεκρών 9 μήνες μετά την ανακάλυψη του ιού στην Κίνα πλησιάζει το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου.

Προς τη «λάθος» κατεύθυνση η Ευρώπη

Ο Μαρκ Ράιαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την Ευρώπη, η οποία – όπως είπε – αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων και των κατειλημμένων κλινών στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας.

«Η Ευρώπη έχει πολλή δουλειά να κάνει για να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να ελέγξει τη διασπορά. Γενικά, βλέπουμε σε αυτή την πολύ μεγάλη ήπειρο μια ανησυχητική αύξηση της ασθένειας», είπε.

Η δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβε πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στο τέλος του Σεπτέμβρη και δεν έχει αρχίσει καν η επιδημία της γρίπης για φέτος. Για αυτόν τον λόγο ανησυχούμε ότι αυτή η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση»

Πάντως και οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν θα ήθελαν να δουν εθνικά lockdowns, όπως στις αρχές της πανδημίας.

«Μην κατηγορείτε τους νέους»

O Ράιν είπε επίσης ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε τους νέους για την πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα, παρά τις κατηγορίες που ακούγονται παγκοσμίως πως οι μικρότεροι στην ηλικία φταίνε για τη διασπορά του ιού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ