Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΠΟΥ: Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί από Covid-19

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΠΟΥ: Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί από Covid-19

Για πολλαπλάσιο αριθμό πραγματικών κρουσμάτων του Covid-19 κόντρα στις επίσημες καταγραφές που αναφέρουν σε παγκόσμιο επίπεδο λίγο πάνω από 35 εκατομμύρια κάνει λόγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δρ Μάικλ Ράιαν, αναφέρει ότι οι «καλύτερες εκτιμήσεις» του δείχνουν ότι περίπου ένας στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως μπορεί να έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Ο δρ Ράιαν, σε συνεδρίαση του 34μελούς εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ που επικεντρώνεται στην Covid-19, δήλωσε ότι τα στοιχεία ποικίλλουν από αστικό σε αγροτικό περιβάλλον και μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά αυτό τελικά σημαίνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου παραμένει σε κίνδυνο».

Η εκτίμηση – η οποία θα μπορούσε να αφορά σε περισσότερα από 760 εκατομμύρια άτομα με βάση τον σημερινό παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 7,6 δισεκατομμυρίων – ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως υπολογίστηκε τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκιν και είναι λίγο παραπάνω από 35 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Οι ειδικοί έχουν πει εδώ και καιρό ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού αριθμού.

Καμπανάκι για την ψυχική υγεία

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια νέα έρευνα δείχνει ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει διακόψει ή σταματήσει τις κρίσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε περισσότερες από εννέα σε 10 χώρες παγκοσμίως, παρόλο που αυξάνεται η ανάγκη για αυτές.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη το διάστημα μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου σε 130 χώρες και είναι η πρώτη που παρακολουθεί λεπτομερώς τον «καταστροφικό αντίκτυπο» του Covid-19 στην πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.Πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών ανέφεραν διαταραχές στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία και πάνω από το ένα τρίτο ανέφεραν διακοπές σε επείγουσες παρεμβάσεις.

«Ο πόνος, η απομόνωση, η απώλεια εισοδήματος και ο φόβος προκαλούν συνθήκες ψυχικής υγείας ή επιδεινώνουν τις υπάρχουσες. Πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, αϋπνία και άγχος », επισημαίνει ο ΠΟΥ. «Εν τω μεταξύ, η ίδια η νόσος Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές και ψυχικές επιπλοκές, όπως παραλήρημα, διέγερση και εγκεφαλικό επεισόδιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ