Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών στην απονομή συντάξεων από τον ΕΦΚΑ

«Το ΣτΕ δικαιώνει την απόφασή μας να συγκρουστούμε από την πρώτη στιγμή με τους οπισθοδρομικούς εραστές της ακινησίας στον ΕΦΚΑ», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών στην απονομή συντάξεων από τον ΕΦΚΑ Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Απορρίφθηκαν σύμφωνα με αποφάσεις που έλαβε η Ολομέλεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι αιτήσεις ακυρώσεων που είχαν κατατεθεί κατά της υπουργικής απόφασης για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τις αποφάσεις 750/2023 και 753/2023 απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεων που είχαν καταθέσει η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει μεταξύ άλλων πως:

«i) με τις ανωτέρω διατάξεις του ν. 4798/2021 και της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης δεν μεταβάλλεται ο φορέας παροχής κοινωνικής ασφάλισης, δοθέντος ότι οι απονεμόμενες με το άρθρο 255 παρ. 1 περ. β΄ του ν. 4798/2021 στους πιστοποιημένους επαγγελματίες αρμοδιότητες ασκούνται εντός του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ii) οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες (δικηγόροι και λογιστές), οι οποίοι εγγράφονται σε τηρούμενο και εποπτευόμενο από τον e-ΕΦΚΑ μητρώο, κατόπιν επιτυχούς περάτωσης σεμιναρίου επιμόρφωσης και, ακολούθως, επιτυχούς συμμετοχής τους σε εξετάσεις επί θεματικών ενοτήτων που αντιστοιχούν στα σχέδια αποφάσεων και στις αποφάσεις που καλούνται να συντάξουν, διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα και την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη για την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων τους, υπέχουν δε αυξημένη ευθύνη ακόμα και μετά την περάτωση του έργου τους, iii) η ανάθεση των εν λόγω αρμοδιοτήτων στους πιστοποιημένους επαγγελματίες, οι οποίες κατατείνουν στην έκδοση πράξεων απονομής σύνταξης του e-ΕΦΚΑ, και, επομένως, στη διασφάλιση στους συνταξιούχους παροχών που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων και στην ενίσχυση του συστήματος απονομής συντάξεων του ανωτέρω Φορέα μέχρι την πλήρη ψηφιοποίησή του, έχει δηλαδή προσωρινό χαρακτήρα, iv) οι πράξεις απονομής σύνταξης, ως πράξεις του e-ΕΦΚΑ, υπόκεινται, καταρχήν, στις προβλεπόμενες κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικές (ενδικοφανείς) προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων οργάνων, το αυτό δε ισχύει και ως προς τις προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις, v) προβλέπεται η διενέργεια αφενός υποχρεωτικού δειγματοληπτικού ελέγχου και αφετέρου ελέγχου κατά την κρίση της υπηρεσίας των πράξεων απονομής σύνταξης, καθώς και η ανάκληση ή η μεταρρύθμισή τους, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι βεβαιώσεις ή τα σχέδια αποφάσεων με βάση τα οποία χορηγήθηκε η σύνταξη είναι εσφαλμένα ή ελλιπή, vi) οι ασφαλισμένοι δεν στερούνται δικαστικής προστασίας, δεδομένου ότι οι πράξεις απονομής σύνταξης, όπως, άλλωστε, και οι πράξεις τυχόν ανάκλησης ή μεταρρύθμισής τους, υπόκεινται, ως ατομικές διοικητικές πράξεις, σε προσφυγή ουσίας ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, απορριπτομένων των περί του αντιθέτου προβαλλόμενων ότι συνεπεία της ανεπίτρεπτης ανάθεσης αρμοδιότητας έκδοσης πράξεων απονομής σύνταξης σε ιδιώτες αλλοιώνεται η προβλεπόμενη στα άρθρα 93, 94 και 95 του Συντάγματος διάκριση των δικαιοδοσιών, εφόσον τα διοικητικά δικαστήρια ελέγχουν μόνο διοικητικές πράξεις και όχι πράξεις προερχόμενες από ιδιώτες.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση του ΣτΕ εδώ

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο θεσμός των πιστοποιημένων επαγγελματιών, που νομοθετήθηκε το 2021, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. Έκρινε επίσης ότι αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων και στην ενίσχυση της απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση του φορέα.

Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση της απόφασης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως οι αποφάσεις του ΣτΕ «δικαιώνουν την απόφασή μας να συγκρουστούμε από την πρώτη στιγμή με τους οπισθοδρομικούς εραστές της ακινησίας στον ΕΦΚΑ».

«Δικαιώθηκαν οι πολίτες που δεν θέλουν έναν ΕΦΚΑ που θα τους ταλαιπωρεί, αλλά έναν ΕΦΚΑ που θα τους εξυπηρετεί και ελπίζουμε ότι, μετά την άρση της δικαστικής εκκρεμότητας, ακόμα περισσότεροι πολίτες να εμπιστευτούν τους πιστοποιημένους επαγγελματίες», ανέφερε ο υπουργός.

Συμβούλιο Επικρατείας

EUROKINISSI

Συμβούλιο Επικρατείας: Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κωστή Χατζηδάκη

«Οι σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνουν την απόφασή μας να συγκρουστούμε από την πρώτη στιγμή με τους οπισθοδρομικούς εραστές της ακινησίας στον ΕΦΚΑ και να κάνουμε whatever it takes, με “λύσεις έξω από τα κουτί”, για να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων και να δώσουμε τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ανυπεράσπιστων πολιτών. Μία από τις πρώτες τέτοιες λύσεις, που σκεφτήκαμε, ήταν ο θεσμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, για να συμπράττουν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Βρήκαμε απέναντί μας, όπως και σε άλλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που ακολούθησαν, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές σε όλες τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, που θεσπίσαμε, όπως την προκαταβολή εθνικής σύνταξης, τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης, το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ. Φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι δήθεν προοδευτικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι προτιμούν τους πολίτες σε απελπισία.

Σήμερα, η νομιμότητα νίκησε τις γραφειοκρατικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις, που εμφανίστηκαν με ψευτο-νομικό μανδύα. Δικαιώθηκαν οι πολίτες που δεν θέλουν έναν ΕΦΚΑ που θα τους ταλαιπωρεί, αλλά έναν ΕΦΚΑ που θα τους εξυπηρετεί και ελπίζουμε ότι, μετά την άρση της δικαστικής εκκρεμότητας, ακόμα περισσότεροι πολίτες να εμπιστευτούν τους πιστοποιημένους επαγγελματίες, που μπορούν, χωρίς κόστος, να τους βοηθήσουν στην έκδοση σύνταξης και κάθε βεβαίωσης που χρειάζεται για τη συνταξιοδότησή τους. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουμε αποδείξει ότι, χωρίς καμία έκπτωση στη νομιμότητα, βάζουμε πρώτα τον πολίτη και την εξυπηρέτησή του».

Κωστής Χατζηδάκης

Eurokinissi

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ