Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

«Πράσινο φως» για τη μεταβίβαση οχημάτων μετά την απόφαση για αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας από τους πωλητές

 Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη το υπουργείο Μεταφορών έκανε δεκτό το αίτημα για τη δυνατότητα άρσης της παρακράτησης λόγω δανείων που είχαν συναφθεί για την απόκτηση των οχημάτων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Πράσινο φως» για τη μεταβίβαση οχημάτων μετά την απόφαση για αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας από τους πωλητές

Μετά την παρέλευση 7 ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας δόθηκε, μετά από παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, η δυνατότητα μεταβίβασης οχημάτων ιδιωτικής χρήσης στις περιπτώσεις παρακράτησης κυριότητας από τον πωλητή.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε γίνει αποδέκτης αναφορών για υποθέσεις, που αφορούσαν στην αδυναμία πολιτών καθώς και εταιρείας ανακύκλωσης οχημάτων να μεταβιβάσουν, να ταξινομήσουν στο εξωτερικό καθώς και να προβούν στην οριστική διαγραφή οχημάτων, λόγω αναγραφής στην άδεια κυκλοφορίας αυτών του όρου «παρακράτηση κυριότητας».

Όπως επισήμανε η Ανεξάρτητη Αρχή «παρά το γεγονός ότι οι προσφεύγοντες έχουν στη διάθεσή τους νόμιμα έγγραφα πιστωτικών ιδρυμάτων από τα οποία προκύπτει ότι έχουν προβεί στην εξόφληση της οφειλής λόγω σύναψης σύμβασης καταναλωτικού δανείου για την αγορά των οχημάτων, είτε άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται χρηματική απαίτηση για τα εν λόγω οχήματα, αδυνατούν να προσκομίσουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας σχετικό έγγραφο άρσης της παρακράτησης κυριότητας από τον πωλητή του οχήματος για διάφορους λόγους όπως: λόγω αδυναμίας εύρεσης των φυσικών προσώπων – εμπόρων οι οποίοι είχαν παρακρατήσει την κυριότητα των οχημάτων ή λόγω παύσης λειτουργίας ή πτώχευσης των εταιρειών – νομικών προσώπων πώλησης των οχημάτων». οχημάτων- αυτοκινητα2

Το ιστορικό

Ήδη, από το 2019 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες αρχές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για το εν λόγω ζήτημα ο Συνήγορος του Πολίτη είχε απασχολήσει εντόνως την αρμόδια Διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών του Υπουργείου κατά το παρελθόν αποστέλλοντας το υπ΄ αριθμ. 255***/21***/***2019 έγγραφο, το οποίο σας επισυνάπτουμε στο παρόν.

Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου, στις 20-12-2019 ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε το υπ΄ αριθμ. Α 669***/30***/2019 έγγραφο του Προϊσταμένου της ανωτέρω Διεύθυνσης, σύμφωνα με το περιεχόμενο του οποίου:

«…. σας γνωρίζουμε πως συνετάχθη και διεβιβάσθη Ενημερωτικό Σημείωμα της Υπηρεσίας μας προς την Ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με το εν λόγω Ενημερωτικό Σημείωμα, αναδείχθηκε η προβληματική των εγγράφων σας αναφορικά με το εν θέματι αντικείμενο, οι  στρεβλώσεις που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο των συναφών διοικητικών διαδικασιών, παρατέθηκε τόσο η πραγματική όσο και η νομική βάση του προβλήματος και επισημάνθηκε η ανάγκη για λήψη μέτρων, και δη, τροποποιητικών του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Σε περίπτωση που λάβουμε από την Ηγεσία σχετικές οδηγίες επί των διαλαμβανομένων, καθώς και τυχόν συνακόλουθες ενέργειες επ΄ αυτών θα σας κοινοποιηθούν άμεσα». συνήγορος του πολίτη

Το νέο αίτημα

Με πρόσφατο αίτημά του προς το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε πως «κατόπιν όλων των ανωτέρω και επειδή εξακολουθούν να υποβάλλονται αναφορές πολιτών με αντικείμενο το ζήτημα που αναπτύσσεται στο παρόν (υπ΄ αριθμ. 279***/***-2020 αναφορά του κυρίου ***) σας παρακαλούμε να επιληφθείτε αυτού και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες αρμοδιότητάς σας προκειμένου αυτό να διευθετηθεί οριστικά».

Μετά την παρέμβασή του, ψηφίστηκαν ρυθμίσεις βάσει των οποίων «είναι πλέον δυνατό οι ιδιοκτήτες οχημάτων ιδιωτικής χρήσης των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών, η κυριότητα των οποίων κρατούνταν από τον πωλητή, να προβαίνουν στη μεταβίβασή τους μετά την παρέλευση επτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί».

Όπως πάντως σημειώνει ο Συνήγορος, που χαιρετίζει τη συγκεκριμένη πρόσφατη ρύθμιση, «επαναφέρει το αίτημα διεύρυνσης της δυνατότητας της αυτοδίκαιης άρσης παρακράτησης κυριότητας των ανωτέρω οχημάτων ιδιωτικής χρήσης και στις περιπτώσεις οριστικής διαγραφής αυτών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ