Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Προανακριτική: Έγγραφο στον Άρειο Πάγο για το καθεστώς που κατέθεσαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προανακριτική: Έγγραφο στον Άρειο Πάγο για το καθεστώς που κατέθεσαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς
Νέα έντονη αντιπαράθεση η οποία οδήγησε στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά την απόφαση της Ολομέλειας για διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Τα κόμματα ξιφουλκούν για τους μάρτυρες και για την ιδιότητα με την οποία θα κληθούν να καταθέσουν, ενώ το ΚΙΝΑΛ προτείνει την εκ νέου κλήτευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα προτείνει να κλητευθούν με την ιδιότητα των υπόπτων,  ο πρώην υπουργός, οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας  και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.
Παράλληλα, η πλειοψηφία πρότεινε να τους γνωστοποιήσουν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευαγγελος Ζάχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, οι οποίοι διενεργούν έρευνα για τυχόν δικονομικές παρεμβάσεις στην έρευνα για την υπόθεση της NOVARTIS, , με ποιον τρόπο εξέτασαν τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, ώστε με ανάλογο τρόπο να ζητήσει καταθέσεις και η επιτροπή της Βουλής.  Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροί της Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας είχαν κληθεί στον Άρειο Πάγο με την ιδιότητα των υπόπτων από τον Άρειο Πάγο.
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την χθεσινή συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι όταν η πλειοψηφία εξέφρασε επιφύλαξη για άλλους μάρτυρες, ερμηνεύθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ ως στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τραβήξουν τη διαδικασία σε μάκρος. «μετά από 8 μήνες πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να κλητευθούν προς κατάθεση ως μάρτυρες η πρώην επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, τον επόπτη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, Δημήτρη Παπαγεωργίου, Γ. Καλούδη, Ηλία Ζαγοραίο, την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και τους τον Φιλιππάκη, Μαργωμένο και Τάρκα.
Τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ ερμήνευσαν την αποχώρηση των μελών της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ως «εγκατάλειψη απέναντι στον Δ. Παπαγγελόπουλο, και ότι τον αφήνουν εκτεθειμένο», υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία ουκ ολίγες φορές δέχθηκε μάρτυρες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, θέλει να αφήσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην τύχη του» συνέχιζαν  πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία είχε δεχθεί ως μάρτυρες τους προτεινόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ξένη Δημητρίου, Ν. Μανία. Κ. Ράνο, Ν. Μανιαδάκη και Κ. Φρουζή. «Άρα η καταγγελία περί δήθεν άρνησης των προτάσεων της μειοψηφίας είναι προσχηματική. Θέλουν να αποχωρήσουν», και πρόσθεσαν ότι: «Ενδεικτική της απόστασης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Παπαγγελόπουλο είναι η φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα … δεν είμαστε εμείς ο Παπαγγελόπουλος».
ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΘΕΣΦΑΤΟ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΙΩΝΙ
Από την πλευρά τους πηγές προερχόμενες από την κοινοβουλευτική ομάδα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφεραν ότι η πλειοψηφία ανακοίνωσε ότι θέλει να κληθούν ως ύποπτοι μια σειρά από πρόσωπα. «Η επιτροπή μας δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους, πριν τη σύνταξη του πορίσματος. Δεν μπορούμε να καταστήσουμε υπόπτους κάποιους, επειδή τους χαρακτήρισε έτσι ένας ιδιώτης, ο Μιωνής», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.
«Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αφορά σε αυτοτελείς πράξεις, οι οποίες αναφέρονται από έναν και μόνο ιδιώτη, τον κ. Μιωνή. Εμείς είμαστε εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Γκιόλας και πρόσθεσε: «δεν είναι θέσφατο τα όσα καταγγέλλει ο Μιωνής. Το αντίθετο μάλιστα. Εμείς ψάχνουμε την αλήθεια, και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς καταθέσεις μαρτύρων, χωρίς αποδεικτικό υλικό. Εμμένουμε να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που μπορούν να εισφέρουν επί του ερευνητέου θέματος. Αν δεν διασφαλιστούν τα εχέγγυα, εμείς θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν θα συνεχίσουμε να παριστάμεθα μόνο για να προβάλλουμε ενστάσεις στις μεθοδεύσεις σας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης,
– οι εισαγγελείς κ.κ. Κώστας Παπαγεωργίου και Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, πρώην και νυν εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς
– οι εισαγγελείς κ.κ. Γιώργος Καλούδης και Ηλίας Ζαγοραίος
– η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου
– ο εκδότης Ι. Φιλιππάκης και ο δικηγόρος του
– ο εκδότης Αλέξανδρος Τάρκας
– ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία Σ. Μιωνή, ο κ. Ιατρού
– η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου
– και οι εισαγγελείς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
Για ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του Κράτους Δικαίου, κάνουν λόγο, σε χθεσινή κοινή τους δήλωση, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή.
«Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, μετά την αδιανόητη και πρωτοφανή απόφαση της ΝΔ ν’ απορρίψει όλους τους μάρτυρες που προτάθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάρτυρες, οι οποίοι είναι ανώτατοι και ανώτεροι εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί, και που οι καταθέσεις τους καθίστανται υποχρεωτικές και αναγκαίες από την ίδια την πρόταση του διευρυμένου κατηγορητηρίου. Δυστυχώς, η επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης μετετράπηκε από συλλογικός εισαγγελέας σε επιτροπή αποκλειστικά της πλειοψηφίας.
– Μετά τον πραξικοπηματικό τρόπο αποκλεισμού των Τζανακόπουλου –Πολάκη,
– μετά την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis,
– μετά την εξέταση πλειάδας μαρτύρων παντελώς άσχετων με την υπόθεση που κλήθηκε αρχικά να διερευνήσει η Επιτροπή
– μετά την καλπονοθεία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής, κατά την ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου,
– μετά από όλα αυτά, η ΝΔ αρνείται να δεχθεί τους μάρτυρες στην Επιτροπή, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα, πλέον, ότι κινείται βάσει προαποφασισμένων σχεδίου και μεθοδεύσεων.
Φαίνεται ότι στο προκατασκευασμένο πόρισμα της ΝΔ δεν χωρούν μάρτυρες και αποδεικτικό υλικό, γιατί προφανώς την τρομάζει η Αλήθεια», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Δ. Τσοβόλας: παραβίαση βασικών κανόνων δικαίου
Για κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα και παραβίαση βασικών κανόνων δικαίου, κάνουν λόγο σε δήλωση τους την Τρίτη οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας και Λύδια Τσοβόλα.
«Η αιφνίδια απόφαση της πλειοψηφίας της ειδικής κοινοβουλευτικής προκαταρκτικής επιτροπής, για μετατροπή ως υπόπτων μη πολιτικών προσώπων, χωρίς να υπάρχει μάλιστα τέτοια απόφαση από την ολομέλεια της Βουλής για τα μη πολιτικά πρόσωπα και η μη αποδοχή του αιτήματος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου να κληθούν για εξέταση ουσιώδεις μάρτυρες, αποτελεί κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα. Έτσι αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ενδιαφέρονται για την ανεύρεση της αληθείας, αλλά με παραβίαση βασικών κανόνων δικαίου και με αυθαιρεσίες προωθούν, χωρίς κανένα δισταγμό, πολιτικές διώξεις. Καταδεικνύεται ακόμη ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, παραβιάζουν τη νομιμότητα και τα στοιχειώδη δικαιώματα πολιτικών και πολιτών. Η σκευωρία δεν θα περάσει και οι σκευωροί θα αποκαλυφθούν σύντομα».
 
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, σε δήλωση της αποδίδει την απόφαση της επιτροπής της Βουλής να κληθεί ως ύποπτη, σε “προσπάθεια σκοτεινών κύκλων που διακινούσαν μαύρο πολιτικό χρήμα”, προκειμένου να την “εξαφανίσουν από την ερευνητική δημοσιογραφία”. Ακόμα στη δήλωση της η δημοσιογράφος ξεκαθαρίζει ότι “κανένας δεν μπορεί να την εμποδίσει στα να αποκαλύπτει το σκοτεινό και ζοφερό πρόσωπο της εξουσίας” και αποκαλεί «συκοφάντη» τον Σάμπι Μιωνί.
Αναλυτικά η δήλωση της Γιάννας Παπαδάκου έχει ως εξής: “Η απόφαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής να με καλέσει ως ύποπτη με αφορμή τους εις βάρος μου ισχυρισμούς του συκοφάντη και ερευνουμένου ως υπόπτου για απάτη από την Ελληνική Δικαιοσύνη Sabby Mioni, είναι μία ακόμα προσπάθεια των σκοτεινών κύκλων που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα να με τρομοκρατήσουν, να με φιμώσουν, και να με εξαφανίσουν από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Είναι λυπηρό ότι στις επιθέσεις σε βάρος μου συνηγορούν με παράνομες μεθόδους και αντισυνταγματικές πρακτικές και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η αλήθεια όμως θα ακουστεί και στη Βουλή, γιατί κανένας δεν μπορεί να με εμποδίσει στο να αποκαλύπτω το σκοτεινό και ζοφερό πρόσωπο της εξουσίας, αλλά και τους συνεργούς εκείνων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, λεηλατώντας και καταληστεύοντας τα δημόσια ταμεία. Θα εμφανιστώ στην επιτροπή, με όποια ιδιότητα και αν μου ζητηθεί και θα πω την αλήθεια”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ