Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Προανακριτική: Επανεξέταση της προστασίας των «κουκουλοφόρων» και βολές κατά Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προανακριτική: Επανεξέταση της προστασίας των «κουκουλοφόρων» και βολές κατά Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο

Σφοδρές βολές κατά της Ελένης Τουλουπάκη για προσκόμματα στην έρευνα της Επιτροπής για τη Novartis και αίτημα για  επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων που εξετάστηκαν στην υπόθεση Novartis με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και ψευδώνυμα, περιλαμβάνει το γραπτό αίτημα που υπέβαλαν μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής στον Άρειο Πάγο.

Στο αίτημα υπάρχει σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ,  ενώ η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειος Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση).

Άρση;

Στο έγγραφο τους παραθέτουν όλα τα πραγματικά περιστατικά για την άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και ζητούν να επανεξεταστεί από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Επίσης ζητούν να εξεταστούν  οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ακριβώς  εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκη, δηλαδή με καλυμμένα μεν τα χαρακτηριστικά τους αλλά δια ζώσης με φυσική παρουσία, όπως σύμφωνα με πληροφορίες έγινε η εξέτασή τους στις αρχές  Δεκεμβρίου. Όμως το πρόσφατο έγγραφο του αντεισαγγελέα Μπρακουμάτσου, επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αναφέρεται ρητά στην ΚΥΑ που ορίζει τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, η οποία μιλά για κατάθεση με τεχνητά μέσα( δηλαδή από άλλο δωμάτιο).

Το έγγραφο

Ο εισαγγελέας

του Αρείου Πάγου,

Β. Πλιώτας

Η επιτροπή  στο έγγραφο που κατέθεσε, αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι «η  εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν».

Η επιτροπή από τον κ. Πλιώτα ζητεί να:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Για την κα Τουλουπάκη

Η αντιπροσωπεία (πλην ΣΥΡΙΖΑ) μιλάει για συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέσει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής  επιτροπής. Μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρα τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ