Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Προανακριτική Novartis: Που θα καταθέσουν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προανακριτική Novartis: Που θα καταθέσουν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες

Σε ειδικό χώρο, πιθανόν εκτός της Βουλής και από ολιγομελή αποστολή της Προανακριτικής θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis.

H απόφαση της Επιτροπής περιλαμβάνει την εξέταση των μαρτύρων και τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο πριν από τη σύνταξη του τελικού πορίσματος . Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Τρίτης οριστικοποιήθηκε ο βασικός κορμός της λίστας με τους μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν για την ολοκλήρωση των ερευνών ενώ σε νέα συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα θα ζητηθεί το ζήτημα της ενίσχυσης του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία περιλαμβάνει κλήσεις για κατάθεση στους: Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, στους προστατευόμενους μάρτυρες «Μ. Σαράφη» και «Αικ. Κελέση» και στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ώστε στο τέλος να κληθεί ο ερευνώμενος πρώην αν. Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη

Στόχος η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων να γίνει  στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρωτου Θέματος η γνωστοποίηση των αρμόδιων αρχών για την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων θα σταλεί πιθανότατα εντός του επόμενου εικοσιτετραώρου ώστε η κατάθεσή τους να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (Τρίτη ή Τετάρτη). Να σημειωθεί ότι το καθεστώς προστασίας παρεσχέθη ύστερα από αίτημα της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα εξετάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο -με αυτοπρόσωπη παρουσία – και απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή που διεξάγουν παράλληλη έρευνα για τους χειρισμούς της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη.

Ειδικός χώρος

Υπο αυτά τα δεδομένα στελέχη της επιτροπής εξηγούν ότι θα υποβληθεί επιστολή γνωστοποίησης της πρόθεσης της προανακριτικής για εξέταση προκειμένου να οριστεί ειδικός χώρος – πιθανότατα η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ για την προστασία μαρτύρων – για την εξέταση.

Η κα Τουλουπάκη

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας τόνισαν ότι απο την κατάθεση της κυρίας Τουλουπάκη θα εξαρτηθεί και το αν θα καλέσουν τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Ντζούρα – Μανώλη. Παράλληλα επιφυλάχθηκαν για την κατ αντιπαράσταση εξέταση της κυρίας Ξένης Δημητρίου με τον κ. Ιωάννη Αγγελή αλλά και την εξέταση των Μ. Παπασπύρου, Ε. Κουτζαμάνη, Γ. Παπαδάκου και Ηλ. Ζαμανίκα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τους: Ηλ. Ζαμανίκα, Γ. Παπαδάκου, Ξ. Δημητρίου, Ελ. Τουλουπάκη και επίκουρους, “Μ. Σαράφη” και “Αικ. Κελέση” καθώς και την επανεξέταση των Ι. Αγγελή και Ελ. Ράικου.

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε την εξέταση των Ελ. Τουλουπάκη, Σ. Μιωνή, Π. Πολάκη, Δ. Τζανακόπουλου, Ε. Κουτζαμάνη και εφ’ όσον χρειαστεί κατ αντιπαράσταση εξέταση Σαράφη και Κελέση με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγκέλη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ