Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023

Πρόεδρος ΑΔΑΕ για έγγραφο προς υπουργείο Δικαιοσύνης: Εσφαλμένες ερμηνείες για το περιεχόμενό του – ΒΙΝΤΕΟ

Μόνο και αποκλειστικό αίτημα να πληροφορηθεί η Αρχή για τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων του νόμου για τις υποκλοπές. Οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ ισχύουν, λέει ο πρόεδρος της Χρ. Ράμμος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόεδρος ΑΔΑΕ για έγγραφο προς υπουργείο Δικαιοσύνης: Εσφαλμένες ερμηνείες για το περιεχόμενό του – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Μία διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, για το έγγραφο που απέστειλε την Τρίτη προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας πληροφορίες για τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων του νόμου περί υποκλοπών.

Με τη δήλωσή του, ο κ. Ράμμος κάνει λόγο για «πολλές εσφαλμένες ερμηνείες» σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και άλλους πολιτειακούς παράγοντες. Ειδικότερα, αναφέρει πως με αυτήν ουδόλως συνομολογείται ότι οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν.

Χρήστος Ράμμος

eurokinissi

Αποκλειστικό περιεχόμενο της επιστολής, όπως διευκρινίζει, ήταν να πληροφορηθεί η Αρχή για τον τρόπο εφαρμογής της διάταξης περί ενημέρωσης πολιτών για το κατά πόσο έχει αρθεί στο παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Και υπογραμμίζει πως το θέμα αυτό «είναι εντελώς διαφορετικό από το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κλπ προκειμένου να διαπιστώσει αν  τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του».

Πρόεδρος ΑΔΑΕ: Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου της Αρχής

Επειδή, διακινήθηκαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής μου της 17.1.2023 προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση και σε άλλους πολιτειακούς παράγοντες,  θέλω να διευκρινίσω  ότι η επιστολή αυτή, όπως σαφώς, εξ άλλου,  προκύπτει από  απλή ανάγνωση της, ως μόνο και αποκλειστικό  περιεχόμενο έχει το αίτημα της ΑΔΑΕ  να πληροφορηθεί από τους Υπουργούς, που εισηγήθηκαν το νέο νόμο 5002/2022, πως αντιλαμβάνονται  τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 4 § 7 του εν λόγω νόμου. Διάταξης, η οποία περιέχει αοριστίες  και ασάφειες και η οποία  πρέπει να τύχει  αποσαφηνίσεως για να μπορέσει να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Χρήστος Ράμμος

eurokinissi

Η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται  με αυτήν ότι  οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003 πoυ προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν. Όπως είχε καταγραφεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσα στις 10.1.2023 πρόκειται για  δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Είναι άλλο θέμα η ενημέρωση των  πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί κατά το παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας (άρθρο 4 § 7 του ν. 5002/2022), και εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κλπ προκειμένου να διαπιστώσει αν  τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών  και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του (άρθρο 6 § 1 του ν. 3115/2003, το οποίο ουδέποτε καταργήθηκε και εξακολουθεί να ισχύει).

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ