Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ακριβότερο ρεύμα από 1/1/2023 θα πληρώνουν όσοι έχουν τριφασική παροχή – ΒΙΝΤΕΟ

"Θα πληρώνουν για την ίδια κατανάλωση περισσότερο από όσους έχουν μονοφασική παροχή" τόνισε ο Γ. Αδαμίδης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ακριβότερο ρεύμα από 1/1/2023 θα πληρώνουν όσοι έχουν τριφασική παροχή – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Επιβάρυνση στους λογαριασμούς τους από το νέο χρόνο θα έχουν όσοι καταναλωτές έχουν τριφασική παροχή ρεύματος. 

O πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης μίλησε το πρωί της Τετάρτης  στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για τους αποκαλούμενους «ενεργειακούς τουρίστες» αλλά και για το θέμα της τριφασικής παροχής.

Αναφερόμενους σε όσους μεταφέρονται από τον έναν πάροχο στον άλλον σχολίασε τις οφειλές, που μπορεί να αφήνουν οι καταναλωτές.

Με βάση την νέα πρόταση, η οποία έχει πέσει στο τραπέζι, όταν καταγράφονται τέτοια περιστατικά σε εύλογο διάστημα ο πάροχος θα ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ για την οφειλή και θα προχωρούν οι διαδικασίες διακοπής.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη οι ανεξόφλητες οφειλές διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται.

Καταλήγοντας πάντως αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που θα προκύψει με το νέο έτος.

«Από 1η Γενάρη έχουμε νέο χαράτσι σε όσους παρόχους έχουν τριφασική παροχή. Θα πληρώνουν για την ίδια κατανάλωση περισσότερο από όσους έχουν μονοφασική. Έχει να κάνει μόνο με μια υποανάκτηση εσόδων από τον διαχειριστή, από τον ΔΕΔΔΗΕ» σχολίασε.

Τριφασική παροχή έχουν όσοι λειτουργούν πολλές ηλεκτρικές συσκευές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, αυτοί θα δουν σημαντική αύξηση στις χρεώσεις, ενώ όσοι διαθέτουν μονοφασική παροχή, θα καταβάλλουν τις μισές χρεώσεις δικτύου. Πολλοί επαγγελματίες, πέραν των υπέρμετρων αυξήσεων φέτος στους λογαριασμούς ενέργειας, έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλη μια επιβάρυνση, διότι αδυνατούν να μετατρέψουν την παροχή τους σε μονοφασική, αφού δεν θα είναι λειτουργική για την επιχείρησή τους.

Η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξήγησε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία). Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ