Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Πρόεδρος της Αμερικής, μια καλοπληρωμένη “δουλειά” που όλοι θέλουν: Οι ετήσιες απολαβές και τα προνόμια εφ’ όρου ζωής – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Μήπως στις επόμενες εκλογές και αφού ολοκληρώσει τη θητεία του ο Τζο Μπάιντεν που σήμερα ορκίζεται να το σκεφτούμε;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόεδρος της Αμερικής, μια καλοπληρωμένη “δουλειά” που όλοι θέλουν: Οι ετήσιες απολαβές και τα προνόμια εφ’ όρου ζωής – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Της Ισμήνης Λέντζου 

Το να είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι μάλλον μια καλή “δουλειά”. Ίσως γιατί ο εκάστοτε ένοικος έχει άφθονες εξουσίες, ετήσιες απολαβές που προκαλούν ίλιγγο στους “κοινούς θνητούς” και προνόμια που διαρκούν εφ΄ όρου ζωής!

Οι εξουσίες 

Μεταξύ των εξουσιών του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνονται εκείνες που ρητά παραχωρούνται από το Άρθρο II του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και αυτές που εκχωρούνται από τις Πράξεις του Κογκρέσου , τις σιωπηρές εξουσίες, καθώς και μια μεγάλη ήπια εξουσία που συνδέεται με την προεδρία.

Το Σύνταγμα εκχωρεί ρητά στον Πρόεδρο την εξουσία να υπογράφει ή να ασκεί βέτο στη νομοθεσία , να διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις , να ζητά τη γραπτή γνώμη του υπουργικού συμβουλίου τους , να συγκαλεί ή να αναβάλλει το Κογκρέσο , να χορηγεί αποζημιώσεις και χάρη και να λαμβάνει πρέσβεις. Ο πρόεδρος φροντίζει ώστε οι νόμοι να εκτελούνται πιστά και ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διορίζει και να απομακρύνει εκτελεστικά στελέχη. Ο πρόεδρος μπορεί να συνάψει συνθήκες , οι οποίες πρέπει να επικυρωθούν από τα δύο τρίτα της Γερουσίας, και εκχωρούνται εκείνες οι λειτουργίες εξωτερικών υποθέσεων που δεν παρέχονται διαφορετικά στο Κογκρέσο ή δεν κοινοποιούνται στη Γερουσία.

Έτσι, ο πρόεδρος μπορεί να ελέγξει τη διαμόρφωση και την επικοινωνία της εξωτερικής πολιτικής και μπορεί να διευθύνει το διπλωματικό σώμα του έθνους. Ο πρόεδρος μπορεί επίσης να διορίσει δικαστές του άρθρου ΙΙΙ και ορισμένους αξιωματικούς με τη συμβουλή και τη συγκατάθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ. Είδαμε άλλωστε τον Τραμπ να κάνει χρήση αυτής της εξουσίας διορίζοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την εκλεκτή του  Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στη θέση της εμβληματικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Οι απολαβές που προκαλούν ίλιγγο και οι… ανέσεις

Οι ετήσιες απολαβές του ενοίκου του Λευκού οίκου προκαλούν… ίλιγγο καθώς φτάνουν τα 400.000 δολάρια. Μέχρι το 2001 ο ετήσιος μισθός του προέδρου ήταν 200.000 δολάρια. Τότε το Κογκρέσο ψήφισε τον διπλασιασμό τον αποδοχών του. Τα 400.000 δολάρια διατηρούνται ως ετήσιος μισθός μέχρι και σήμερα. Βέβαια ο πρόεδρος δεν εισπράττει μόνο τα 400.000 δολάρια αλλά και κάποια έξτρα χρήματα τα οποία έχουν ως εξής:

  • 100.000 δολάρια κάθε χρόνο για τα ταξίδια του
  • 50.000 δολάρια για τα προσωπικά του έξοδα
  • 19.000 δολάρια ως επίδομα ψυχαγωγίας (η δουλεία είναι απαιτητική άλλωστε και λίγη ψυχαγωγία χρειάζεται)

Τα χρήματα αυτά ωστόσο δεν είναι αφορολόγητα, τουλάχιστον όχι όλα. Ο μισθός φορολογείται, όχι όμως και τα επιδόματα.

Τα προνόμια για όσο διαρκεί η προεδρία περιλαμβάνουν και τα κλειδιά της εξοχικής προεδρικής κατοικίας, στο Camp David.

Το Camp David, που βρίσκεται στο ορεινό πάρκο Catoctin στο Frederick County, Maryland, προσφέρει στους Προέδρους μια ευκαιρία για μοναξιά και ηρεμία, καθώς και ένα ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει ξένους ηγέτες.

Τα προνόμια περιλαμβάνουν φυσικά τη χρήση του χλιδάτου αεροσκάφους Air Force One

Εκτός από το προεδρικό αεροσκάφος, προβλέπονται και προεδρικά ελικόπτερα. Το Sikorsky VH-3D Sea King και το VH-60N «White Hawk».

Για να μην μιλήσουμε για το “τέρας”, την προεδρική λιμουζίνα.

Μετά από όλα αυτά αν αναρωτιέστε τι άλλο μπορεί να υπάρχει, να σας πούμε ότι προβλέπονται ακόμα και έξοδα διακόσμησης του Λευκού Οίκου. Το ποσό φτάνει τα 100.000 δολάρια. Στην περίπτωση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τα 100.000 δολάρια αποδείχθηκαν λίγα, καθώς σύμφωνα με το NBC ξόδεψε 1,75 εκατ. δολάρια για τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου.

Η διά βίου αποδοχές

Και για το φινάλε σας φυλάξαμε το καλύτερο. Οι απολαβές και τα προνόμια δεν τελειώνουν μόλις τελειώσει η θητεία του εκάστοτε προέδρου αλλά συνεχίζονται διά βίου. Λιγότερα μεν, διά βίου δε… Σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ η προεδρική σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 200.000 δολαρίων τον χρόνο. Μήπως στις επόμενες εκλογές και αφού ολοκληρώσει τη θητεία του ο Τζο Μπάιντεν που σήμερα ορκίζεται να το σκεφτούμε;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ