Πρόγνωση Μαρουσάκη: Ακραία επικίνδυνο το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Οι περιοχές που επηρεάζονται

Ακραία επικίνδυνο χαρακτηρίζει το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνοντας λόγο για ακραίο κίνδυνο τόσο από πλευράς θερμοκρασιών όσο και από πλευράς κινδύνου πυρκαγιάς.
Τονίζει ότι πέντε περιφέρειες «θα δουν μια παραπάνω αύξηση της θερμοκρασίας και το “θερμοκρασιακό ταβάνι” των 43° βαθμών που είχαμε θέση με βασικό γνώμονα της δυναμική της αέριας μάζας, θα ανέβει πλησιάζοντας και τους 45° βαθμούς κελσίου»
Ολόκληρη η ανάρτηση:
ΑΚΡΑΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ 48ΩΡΟ
Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα στη χώρα μας που το προηγούμενο 24ωρο έδωσε σε αρκετές περιοχές θερμοκρασίες κοντά ή και λίγο πάνω από τους 40° βαθμούς κελσίου, ενώ τοπικά προσεγγίσαμε και τους 43° με 45°.
Τα δυσκολότερα όμως είναι μπροστά μας μιας και το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο θα μπει η χώρα μας σε ακραίο κίνδυνο τόσο από πλευράς θερμοκρασιών όσο και από πλευράς κινδύνου πυρκαγιάς.
ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Μπορεί το “θερμοκρασιακό ταβάνι” από πλευράς δυναμικής της πολύ θερμής αέριας μάζας να τοποθετείται κοντά στους 41° με 43° βαθμούς, παρόλα αυτά το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο της χώρας μας θα οδηγήσει τον υδράργυρο ακόμη και πάνω από τους 43° βαθμούς κελσίου
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΒΑΤΗ ΑΝΕΜΟΥ
Μέσα στην Πέμπτη τα μελτέμια αναμένεται να ενισχυθούν με αποτέλεσμα καθώς αυτά θα αλληλεπιδράσουν με τη τοπογραφία, να λειτουργήσουν σαν καταβάτες ανεβάζοντας πιο πολύ τη θερμοκρασία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΒΑΤΗΣ ΑΝΕΜΟΣ
Όταν έχουμε ροή αέρα προς κάποιον ορεινό όγκο, τότε οι μάζες αέρα αναγκάζονται να ανέβουν αυτό το βουνό προκειμένου να συνεχίσουν τη πορεία τους όπως αυτές πηδαλιουχούνται από τη βαρομετρική διάταξη στην επιφάνεια. Όταν ανέβουναυτό το εμπόδιο αρχίζουν και κατέρχονται από την από πίσω πλευρά του ορεινού όγκου και γίνονται πλέον καταβάτες.
Όταν ο αέρα κατηφορίζει την πλαγιά συναντά μεγαλύτερη βαρομετρική πίεση με αποτέλεσμα να γίνεται θερμότερος και ξηρότερος. Αναλόγως της βαρομετρικής διάταξης και του ύψους του ορεινού όγκου (μορφολογία πλαγιών κτλ), οι άνεμοι αυτοί αποκτούν πολύ μεγάλες ταχύτητες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βόρεια ή η νότια Κρήτη όπου αναλόγως τη διεύθυνση πνοής του ανέμου, λαμβάνουν πολύ συχνά ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα καταβατικών ανέμων.
ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
1. Δυτική ηπειρωτική χώρα 2. Νότια Κρήτη 3. Νοτιοανατολικό Αιγαίο 4. Δυτική – νότια Πελοπόννησος 5. Κεντρική Στερεά
Αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα θα δουν μια παραπάνω αύξηση της θερμοκρασίας και το “θερμοκρασιακό ταβάνι” των 43° βαθμών που είχαμε θέση με βασικό γνώμονα της δυναμική της αέριας μάζας, θα ανέβει πλησιάζοντας και τους 45° βαθμούς κελσίου. Η όλη αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει και σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς μέχρι και την Κυριακή.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΝΑΣΑ
Όλα τα στοιχεία πλέον συγκλίνουν ότι μέσα στην Κυριακή θα πάρει μια ανάσα η δυτική και βόρεια χώρα, η οποία ανάσα θα μεταφερθεί αργά και βασανιστικά ανατολικότερα και νοτιότερα μιλώντας πλέον για ουσιαστικές ανάσες δροσιάς οι οποίες ίσως συνοδευτούν και από βροχές, την επόμενη πλέον εβδομάδα.
Ακολουθούν δύο χάρτες όπου ο πρώτος αναφέρεται στα μέγιστα των θερμοκασιών την Παρασκευή και ο δεύτερος στις εντάσεις των ανέμων σε Ιόνιο και Αιγαίο.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr