Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023

Προς παράταση των φορολογικών δηλώσεων – Στα 600 ευρώ ο μέσος φόρος, πώς θα γίνει η πληρωμή των δόσεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προς παράταση των φορολογικών δηλώσεων – Στα 600 ευρώ ο μέσος φόρος, πώς θα γίνει η πληρωμή των δόσεων

Προς την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατευθύνεται το υπουργείο οικονομικών καθότι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, περίοδος που συμπληρώνονται και υποβάλλονται οι δηλώσεις, αγνοούνται περίπου 4 εκατομμύρια δηλώσεις.

Με τα έως τώρα δεδομένα του Taxis, έχουν υποβληθεί περίπου 2,4 εκατομμύρια δηλώσεις κι αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αναμένονται περίπου 6,4 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι για το επόμενο 15νθήμερο θα πρέπει να υποβάλλονται πάνω από 260 χιλιάδες ηλεκτρονικά έντυπα κάθε ημέρα για να «κλείσει» η φετινή διαδικασία.

Επειδή, όμως, αυτό δεν έγινε ποτέ, η επίσημη ανακοίνωση για παράταση είναι θέμα ημερών.

Φοροτεχνικοί και φορείς έχουν εισηγηθεί προς το υπουργείο Οικονομικών την παράταση της προθεσμίας ως το Σεπτέμβριο, λόγω των έκτακτων συνθηκών και του φόρτου εργασίας για τη συμπλήρωση αιτήσεων και δηλώσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των μέτρων στήριξης. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η προθεσμία θα παραταθεί- στην καλλίτερη περίπτωση- ως το τέλος του Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί, όμως και η 1η δόση του φόρου εισοδήματος. Το μόνο παρήγορο για τους φορολογούμενους- φυσικά και νομικά πρόσωπα- είναι ότι η εξόφληση θα «τραβήξει» ως το Φεβρουάριο του 2021, δηλαδή θα «απλωθεί» σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Φορολογικές δηλώσεις: Στα 603 ευρώ ο μέσος όρος του φόρου

Η έως τώρα διαδικασία της εκκαθάρισης αποκαλύπτει ότι πάνω από το 30% των δηλώσεων «βγάζουν» φόρο, που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 603 ευρώ. Όσο προχωράει, όμως, η υποβολή των δηλώσεων ο μέσος όρος θα ανεβαίνει και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει μεσοσταθμικά τα 1.100 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος τουλάχιστον επανήλθε η έκπτωση του 2% για εφάπαξ καταβολή του φόρου κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα εκκαθαριστικό των 600 ευρώ, το όφελος διαμορφώνεται στα 12 ευρώ.

Το Σεπτέμβριο οι φορολογικές υποχρεώσεις θα «διπλώσουν» με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα περσινά επίπεδα, καθώς λόγω κορωνοϊού ούτε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ολοκληρώθηκε, ούτε η περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% προχώρησε. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 6 αντί για 5 δόσεις κι αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές θα «κλείσουν» το Φεβρουάριο.

Οι υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ είναι δυνατόν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12- 24 δόσεων, αλλά με μάλλον «αλμυρό» επιτόκιο, ενώ αντιθέτως οι φορολογικές υποχρεώσεις των μηνών της καραντίνας, που ανεστάλησαν για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, θα μπορούν να εξοφληθούν με ειδική ρύθμιση αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2021.

Όσοι επιλέξουν εξόφληση σε 12 δόσεις ΔΕΝ θα επιβαρυνθούν με τόκο, ενώ όσοι προτιμήσουν τις 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα οριστεί στο 2-2,5%

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ