Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Προσφυγή κατά της Νορβηγίας από εταιρεία για…ζημιές λόγω «ερασιτεχνισμού» των μυστικών υπηρεσιών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσφυγή κατά της Νορβηγίας από εταιρεία για…ζημιές λόγω «ερασιτεχνισμού» των μυστικών υπηρεσιών

Μια νορβηγική εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του κράτους της Νορβηγίας, υποστηρίζοντας ότι υπέστη σημαντικές οικονομικές απώλειες στη Ρωσία επειδή οι μυστικές υπηρεσίες του Όσλο προσπάθησαν, κάπως αδέξια, να στρατολογήσουν πληροφοριοδότες μεταξύ των υπαλλήλων της.

Η τσιμεντοβιομηχανία Olen Betong κατηγορεί τις υπηρεσίες εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών της Νορβηγίας (PST και Etjenesten αντίστοιχα) ότι ήρθαν σε επαφή με δύο υπαλλήλους της για να τους κάνουν πληροφοριοδότες στην περιοχή του Μουρμάνσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία. Καθώς όμως οι επαφές αυτές ήταν επαναλαμβανόμενες και καθόλου διακριτικές, τελικά έγιναν αντιληπτές από τις ρωσικές υπηρεσίες.

Η εταιρεία απώλεσε ένα σημαντικό συμβόλαιο στη Ρωσία ενώ ο ιδρυτής της, ο Άτλε Μπέργκε και ο εργαζόμενος Κουρτ Στε συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν στο Μουρμάνσκ και στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» στη Ρωσία για διάστημα δέκα ετών.

Η Olen Betong, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητά αποζημίωση ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος.

«Η υπόθεση αυτή είναι μοναδική στα δικαστικά χρονικά της Νορβηγίας», σχολίασε ο δικηγόρος της εταιρείας Περ Ρίστβετ, κατά την έναρξη της δίκης στο Όσλο. «Ίσως θα πρέπει να ρωτήσουμε αν είναι φυσιολογικό να επικοινωνούν (οι μυστικές υπηρεσίες) με επιχειρηματίες στο Μουρμάνσκ, με πολίτες, με ανθρώπους που είναι ερασιτέχνες και δεν έχουν την προδιάθεση να γίνουν πληροφοριοδότες», πρόσθεσε.

Ο γενικός εισαγγελέας Φρέντρικ Σέγιερστεντ, που εκπροσωπεί το κράτος, υποστήριξε ότι αν υπήρξαν τέτοιες επαφές εκ μέρους των υπηρεσιών πληροφοριών, έγιναν για να συζητηθούν θέματα ασφαλείας και ότι αυτή είναι «μια νόμιμη πλευρά της δραστηριότητας της PST».

Η δίκη θα διαρκέσει πέντε ημέρες και διεξάγεται εν μέρει κεκλεισμένων των θυρών. Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιόνας Γκαρ Στέρε καθώς και ο Φρόντε Μπεργκ, που αφέθηκε ελεύθερος πέρσι από τη Μόσχα, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κατασκόπων. Ο Μπεργκ είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ