Σάββατο 03 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Προσφυγή στο ΣτΕ για το “ψαλίδι” σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας – 170.000 συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά ποσά

Να κριθεί αντισυνταγματική η επίμαχη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ζητά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων από το Ανώτατο Δικαστήριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσφυγή στο ΣτΕ για το “ψαλίδι” σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας – 170.000 συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικά ποσά eurokinissi

Δραματικές περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρίας επιφέρει η εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακόγλου, η οποία δημοσιεύθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς.

Αυτό αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που κατατέθηκε την Τετάρτη, μαζί με άλλους τρεις συλλόγους ζητάει την ακύρωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου ως αντισυνταγματικής.

Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ «η εγκύκλιος προβαίνει σε μια αυθαίρετη ερμηνεία παλαιότερου Ασφαλιστικού Νόμου, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου», με την οποία θα χορηγείται μόνο μία εθνική σύνταξη για όσους είναι δικαιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος και εκ μεταβίβασης, περισσότερων συντάξεων».

Συντάξεις χηρείας αναπηρίας

EUROKINISSI

Πρακτικά, λέει το ΕΝΔΙΣΥ, αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη και εισπράττουν συντάξεις χηρείας και όσοι παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, θα χάσουν την εθνική σύνταξη που λάμβαναν έως τώρα. Το Δίκτυο εκτιμά ότι το μέτρο αυτό επιβαρύνει περίπου 170.000 δικαιούχους, με ετήσιο κόστος στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα επιβαρύνει και όλους τους νέους συνταξιούχους, που θα προκύπτουν εφεξής και οι οποίοι θα ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες.

Συντάξεις χηρείας αναπηρίας: Τι λέει το ΕΝΔΙΣΥ

Βάσει όσων λέει το ΕΝΔΙΣΥ μία εθνική σύνταξη (384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης), ειδικά για τις συντάξεις χηρείας μπορεί να φτάνει έως τα 268 ευρώ (και όταν υπάρχουν δύο συντάξεις χηρείας φτάνει έως και 412 ευρώ).«Τώρα, με την εγκύκλιο Τσακλόγλου τα ποσά αυτά κινδυνεύουν να χαθούν για χιλιάδες συνταξιούχους» σημειώνει το Δίκτυο.

Μετά την κατάθεση της προσφυγής στο ΣτΕ, το ΕΝΔΙΣΥ ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία άλλη περικοπή σύνταξης. Οι εμπνευστές αυτής της εγκυκλίου πρέπει να μην την εφαρμόσουν. Πάνε με μια εγκύκλιο να αλλάξουν διάταξη νόμου, που εφαρμόστηκε εντελώς διαφορετικά επί 5,5 χρόνια! Διάταξη νόμου που την είχε αποδεχτεί μέχρι και η τρόικα! Πρόκειται για καθαρή ληστεία. Το Δίκτυο έχει αποφασίσει να αντισταθεί με κάθε μέσο στη νέα λυσσαλέα επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων».

FREEPIK

Και προσθέτει: «Η ευθύνη ανήκει προσωπικά στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι ο ενορχηστρωτής αυτών των νέων περικοπών στις συντάξεις. Εντολοδόχοι του είναι ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. Οι συνταξιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι είναι εκείνοι που πάνε να τους περικόψουν τις συντάξεις τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ