Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και φοιτητών ζητάνε την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αφορά την προκήρυξη στελέχωσης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία eurokinissi

Αίτηση ακύρωσης κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατέθεσαν δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σύλλογοι Φοιτητών, αλλά και 22 καθηγητές Πανεπιστημίων.

ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας την ακύρωση ως αντισυνταγματικών, των αποφάσεων για την συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ), η οποία θα απαρτίζεται από Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας. ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε, εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη και αναμένεται ο προσδιορισμός της δικασίμου.

Με την αίτηση ζητείται η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της πράξης (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων. Όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, η των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Κατά τους ίδιους, προσκρούει σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως αυτή της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κίνησης, αλλά και στη αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων είναι αντίθεη στα άρθρα 18 έως 20 του νόμου 4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ