Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Προσοχή στο «sextortion» – Τη νέα διαδικτυακή απάτη για υποκλοπή στοιχείων σεξουαλικού περιεχομένου – ΒΙΝΤΕΟ

Προειδοποιητική ανακοίνωση εξέδωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το φαινόμενο με στόχο την οικονομική εξαπάτηση πολιτών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσοχή στο «sextortion» – Τη νέα διαδικτυακή απάτη για υποκλοπή στοιχείων σεξουαλικού περιεχομένου – ΒΙΝΤΕΟ Freepik

Οργιάζουν οι διαδικτυακές απάτες με πλέον πρόσφατο παράδειγμα το «sextortionscam», τη λεγόμενη «απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης».

Πρόκειται για διεθνή απάτη, μέσω της μαζικής αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα.

Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ενημέρωση προς τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί και να μην ανταποκρίνονται σε μηνύματα τέτοιου περιεχομένου.

Όπως αναφέρει, στα μηνύματα που αποστέλλονται, εμπεριέχεται κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Your data was hacked» ή «Open and read this letter». Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό τους σύστημα έχει παραβιαστεί και ότι όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Παράλληλα τον ενημερώνουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές. Στη συνέχεια οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το επόμενο βήμα είναι ο εκβιασμός, όπου οι δράστες απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι και σε μορφή κρυπτονομίσματος Bitcoin χρηματικό ποσό αντίστοιχο των 1.000 ευρώ εντός πενήντα 50 ωρών, προκειμένου να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του λογισμικού του.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης ερωτικού περιεχομένου που απεικονίζουν το θύμα αναφέρεται διεθνώς ως “σεξουαλική εκβίαση – sextortion”.

Οι συστάσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους παραλήπτες τέτοιων απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου να:

• Μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

• Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.

• Αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.

• Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.

• Αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.

• Αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

• Στέλνοντας e-mail: [email protected]

• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

ΒΙΝΤΕΟ: OPENTV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ