Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021

Προσθήκη στον Ποινικό Κώδικα: Τα πολιτικά πρόσωπα-μηνυτές μπορούν να παρασταθούν ως «πολιτική αγωγή» στο Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis

O πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας και άλλα πολιτικά πρόσωπα- μηνυτές στην υπόθεση θα μπορούν να παρασταθούν για την υποστήριξη της κατηγορίας (πολιτική αγωγή) σε περίπτωση που παραπεμφθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο Δημ. Παπαγγελόπουλος (νόμος περί ευθύνης υπουργών).

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσθήκη στον Ποινικό Κώδικα: Τα πολιτικά πρόσωπα-μηνυτές μπορούν να παρασταθούν ως «πολιτική αγωγή» στο Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis

Με παρόντες τους πολιτικούς- μηνυτές στην υπόθεση Novartis θα διεξαχθεί η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον βέβαια παραπεμφθεί τελικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες.

Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα καταργείται η διάταξη (νόμος περί ευθύνης υπουργών- άρθρο 15 παρ. 5 ν. 3126 /2003) με την οποία δεν υπήρχε δη δυνατότητα να παρασταθεί ένα πρόσωπο ως πολιτική αγωγή (προς υποστήριξης της κατηγορίας , όπως αναφέρεται πλέον) στις συγκεκριμένες δίκες.

«Πολιτική αγωγή δεν επιτρέπεται να ασκηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Η αγωγή αποζημίωσης ή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ασκείται και εκδικάζεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις», ανέφερε η προηγούμενη διάταξη. Υπόθεση Novartis

Υπόθεση Novartis: Η ρύθμιση

Με την προσθήκη στο νομοσχέδιο αναφέρεται: «Κατάργηση αποκλεισμού δικαιώματος παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Η διάταξη 5 παρ. 15 του νόμου 3126 του 2003 καταργείται».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου οι μηνυτές (Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας κλπ.)  θα μπορούν να υποστηρίζουν την κατηγορία και αυτοπροσώπως βέβαια αλλά και διορίζοντας τους δικηγόρους τους. Υπόθεση Novartis

Έτσι οι πολιτικοί – μηνυτές στην υπόθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, εφόσον αυτός παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο , θα μπορούν πλέον σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία  να παραστούν στη δίκη και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και τις μηνύσεις τους.

Αντίθετα δε θα μπορούν να διεκδικήσουν νομικά από το Ειδικό Δικαστήριο αστικές αξιώσεις σε βάρος των κατηγορουμένων. Αυτό μπορούν να το κάνουν προσφεύγοντας στα αστικά δικαστήρια, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ