Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022

Πρωτοδικείο: Ο παππούς πληρώνει διατροφή για το εγγόνι που δεν καταβάλλει ο γιος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρωτοδικείο: Ο παππούς πληρώνει διατροφή για το εγγόνι που δεν καταβάλλει ο γιος

Το “μπιλιετάκι” της διατροφής στον παππού, στέλνει δικαστική απόφαση, για συμμετοχή στα έξοδα της ανατροφής του εγγονού μετά το διαζύγιο του γιου τους από την πρώην νύφη τους.

Μια πρωτότυπη και σημαντική απόφαση εξέδωσε το Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο ανέθεσε τα έξοδα της διατροφής του ανήλικου εγγονού στον παππού ο οποίος καλείται να καλύψει το κενό του γιου του και πατέρα του ανηλίκου που λόγω οικονομικής αδυναμίας υπήρξε ασυνεπής ως προς την καταβολή διατροφής.

Την δικαστική απόφαση, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μίνας Μουστάκα, σύμφωνα με την οποία η αιτούσα μητέρα του ανηλίκου προσέφυγε στη δικαιοσύνη αξιοποιώντας τις διατάξεις που παρέχει ο νόμος και στράφηκε εναντίον των πρώην πεθερικών της, ζητώντας να αναλάβουν επί της ουσίας ο παππούς και η γιαγιά το μερίδιο του πρώην συζύγου της στα έξοδα διαβίωσης του ανηλίκου.

Έπονται στην σειρά ευθύνης

Σύμφωνα με την απόφαση «εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου». Δηλαδή, όταν δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής ο παππούς και η γιαγιά από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάππος και η προγιαγιά από πατρική και μητρική γραμμή.

Η υποχρέωση τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. «Η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Εν προκειμένω η αιτούσα μητέρα του αβάπτιστου γιου της, επικαλέστηκε επείγουσα περίπτωση ζητώντας να υποχρεωθούν προσωρινά τα πρώην πεθερικά της να πληρώσουν συνολικά 400 ευρώ κάθε μήνα ως υπόχρεοι για την ανατροφή του εγγονού τους. Η ίδια η μητέρα ασχολείται με την φροντίδα, την επίβλεψη και την ανατροφή του μωρού της που σε αυτή τη φάση της ζωής του έχει μεγάλη ανάγκη την παρουσία της.

«Η προσωπική εργασία της αιτούσας στην οικία και στην επίβλεψη του ανηλίκου καθώς και η παροχή τροφής σε αυτό, αποτελούν υπηρεσίες που συνδέονται με τη συνοίκηση και αποτιμώνται χρηματικώς», επισημαίνεται στο κείμενο της δικαστικής απόφασης.

Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του μωρού, έκρινε ότι, η δεύτερη αποδεδειγμένα δεν είχε οικονομική δυνατότητα, ωστόσο ο παππούς μπορεί χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διαβίωση να συμμετέχει κάθε μήνα στην διατροφή του εγγονού του, καταβάλλοντας το ποσό των 120 ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ