Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επ.: Η Ελλάδα το πιο ευάλωτο κράτος στην ΕΕ – Βουτιά 9,7% στο ΑΕΠ – Οι εκτιμήσεις για την ανεργία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επ.: Η Ελλάδα το πιο ευάλωτο κράτος στην ΕΕ – Βουτιά 9,7% στο ΑΕΠ – Οι εκτιμήσεις για την ανεργία

Εν μέσω πανδημίας, η βουτιά της οικονομίας στην Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ποντάρει σε μια δυναμική ανάκαμψη το 2021, χωρίς ωστόσο να αναπληρώνονται οι φετινές απώλειες.

Το ΑΕΠ στη χώρα μας προβλέπεται να υποχωρήσει 9,7% φέτος έναντι υποχώρησης 7,7% στην Ευρωζώνη και 7,4% στο σύνολο της ΕΕ.

Ωστόσο, στην Ελλάδα προβλέπεται του χρόνου και η μεγαλύτερη ανάκαμψη αφού το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 7,9%, ενώ η αύξηση στην Ευρωζώνη θα είναι 6,3% και στην ΕΕ 6,1%.

Πάντως και στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης, η ζημιά που θα υποστεί φέτος η οικονομία δεν θα καλυφθεί πλήρως από την αναμενόμενη ανάκαμψη του 2021.

Αναφορικά με τους άλλους δείκτες, μεγάλη επιδείνωση αναμένεται στα δημοσιονομικά, δηλαδή στο έλλειμμα και στο χρέος και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προϊόν της αύξηση των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της μείωσης της οικονομίας δραστηριότητας.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το χρέος θα αυξηθεί το 2020 κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα ανέλθει στο 196,4% του ΑΕΠ, ενώ θα υποχωρήσει αισθητά το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο έλλειμμα στη χώρα μας θα κυμανθεί στο -6,4% του ΑΕΠ φέτος και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2021, από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ που παρουσίασε το 2019.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστούν σοκ το 2020 στη χώρα μας αφού θα υποχωρήσουν κατά 30% το 2020, ωστόσο θα υπάρξει απογείωση της τάξης του 33% το 2021.

Η επίδοση αυτή συνδέεται -όπως εξηγεί- με τη δομή της ελληνικής οικονομίας και την έμφαση που δίδεται στον τουρισμό και στη μικρή δομή επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο, σενάριο καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.

Εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9%, στα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά υπολογίζοντας παρά τα μέτρα σε ένα κύμα 160.000 ανέργων.

Εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας, αλλά και πάλι αρκετά υψηλά. Επιπλέον, προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 3,7% φέτος με άνοδό της κατά 3,8% το 2021.

Υπολογίζει το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ αλλά και σε επιπλέον 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας. Καταγράφει επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους, πέραν της κρίσης που συνδέονται με δικαστικές αποφάσεις με τις υποθέσεις της ΕΤΑΔ και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η πορεία του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακάμψει άμεσα, δηλαδή σε σχήμα “V” η Επιτροπή βλέπει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα πιο βράδυ ρυθμό μερικής ανάκαμψης το 2021 σχήμα “U”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης “βλέπει” στην Ελλάδα ισχυρές πιέσεις αποπληθωρισμού, με μείωση του εναρμονισμένου δείκτη κατά 0,6% (είναι η μεγαλύτερη πτώση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και αύξηση των τιμών κατά 0,5% το 2021.

Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καταγράφει θετικό πρόσημο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ και λόγω της μείωσης των εισαγωγών με αύξηση του στο -1,2% το 2021.

Τι προβλέπει για το πλεόνασμα

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης μαζί με τόκους από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2019 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε έλλειμμα 5,6% φέτος και 2,9% το 2021.

Και πάλι αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στον οποίο καταγράφεται έλλειμμα 8,5% φέτος και 3,5% του ΑΕΠ το 2021 με το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό φέτος να φτάνει στο 11,1% του ΑΕΠ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Eurostast υπολογίζεται από το 4,4% του ΑΕΠ το 2019 στο -3,4% φέτος και στο 0,6% το 2021.

Ιδιαίτερα ευάλωτη η Ελλάδα

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη πιο ευάλωτη χώρα της ΕΕ μετά τη Μάλτα σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κλαδικό σοκ ζήτησης όταν κατά μέσο όρο η πτώση είναι 5 και 2/3%. Κλιμακώνεται από το -5% στη Φιλανδία έως το -8% στη Μάλτα και στην Ελλάδα.

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρεται ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19 και τα αναγκαστικά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσής της.

Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα του τουρισμού και της υψηλής αναλογίας πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Κάνει λόγο για “ταχεία πολιτική απάντηση” η οποία όμως δεν κατάφερε να ανασχέσει την “ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής” που αναμένεται να επηρεάσει την απασχόληση.

Επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν πριν από την πανδημία. Αλλά η άνοδος του ΑΕΠ σταμάτησε ξαφνικά με την εξάπλωση του ιού.

Οι μεγάλοι τριγμοί το 2ο τρίμηνο

Οι κύριες επιπτώσεις του lockdown αναμένεται να φανούν το δεύτερο τρίμηνο και ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας ενδέχεται να επηρεαστεί και στο τρίτο τρίμηνο, “καθώς οι περιορισμοί στα ταξίδια αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και η ξένη ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό ενδέχεται να παραμείνει συγκρατημένη” αναφέρεται.

Δεδομένου ότι πάνω από το 70% των τουριστικών εσόδων συγκεντρώνονται τους κύριους καλοκαιρινούς μήνες, τα εμπόδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών το 2020.

Οι επενδύσεις αναμένεται να επηρεαστούν έντονα από την αυξημένη αβεβαιότητα «αλλά η υποστήριξη ρευστότητας που παρέχεται από την ελληνική κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ» θα παράσχει στήριξη.

Επίσης, λόγω της παγκόσμιας φύσης της κρίσης, οι εξαγωγές αναμένεται να υποστούν ισχυρές μειώσεις το 2020.

Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο, οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης για ελληνικά αγαθά και υπηρεσίες, που ενισχύεται επίσης από το μεγάλο μερίδιο του τουρισμού και της ναυτιλίας στις εξαγωγές.

Παρά τα μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση για την προστασία της αγοράς εργασίας, περίπου 160.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν εξαιτίας της κρίσης, επισημαίνεται, και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020.

Επίσης λόγω της μεγάλης έκθεσης της Ελλάδας στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς υπάρχουν αρνητικοί κίνδυνοι: ακόμη και μια σύντομη παράταση των περιορισμών πέρα από αυτό που αναμένεται, θα μπορούσε να έχει ισχυρή πτωτική επίδραση.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος της κρίσης στον μεγάλο τομέα των υπηρεσιών και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο και να αναστείλει την ανάκαμψη, αναφέρεται.

Αλλά και οι δημοσιονομικές προοπτικές υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους, αναφέρεται, συμπεριλαμβανομένης της εκκρεμούσας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα αναδρομικά σε συνταξιούχους, αλλά και με τις υποθέσεις της ΕΤΑΔ και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Επίσης θεωρείται αβέβαιο το τελικό κόστος των έκτακτων μέτρων στήριξης που έχουν λάβει οι αρχές.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 196% του ΑΕΠ το 2020 πριν μειωθεί σε περίπου 183% το 2021, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ