Ψηφιακές υπογραφές για δικηγόρους μόνον μέσω της ηλεκτρονικής πύλης ermis.gov.gr

Ανακοίνωση του ΔΣΑ για τις νέες διαδικασίες. Δεν θα χορηγεί πλέον ηλεκτρονική πιστοποίηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ψηφιακές υπογραφές για δικηγόρους μόνον μέσω της ηλεκτρονικής πύλης ermis.gov.gr unsplash

Ψηφιακές υπογραφές: Νέο καθεστώς για τη χορήγηση ψηφιακών υπογραφών σε δικηγόρους θα ισχύσει από τις 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα το Τμήμα Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ενόψει της λειτουργίας της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) ορίζεται πως:

«Οι ψηφιακές υπογραφές οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την 17η Ιανουαρίου 2022 θα χωρισθούν σε 2 κατηγορίες :

  1. Όσες λήγουν μέχρι 30/4/2022 θα τις αφήσουμε να λήξουν από μόνες τους.
  2. Για όσες λήγουν μετά τις 30/4/2022.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ακόλουθη:

Κάθε χρήστης θα λάβει ενημέρωση στο e-mail του ότι μέχρι την τάδε του μηνός θα πρέπει να ανακαλέσει το πιστοποιητικό του. Αν δεν το κάνει ο ίδιος θα το κάνουμε εμείς. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις 17/1 και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι 30/4. Με τον τρόπο αυτό όλες οι υπογραφές που έχουν εκδοθεί θα έχουν ανακληθεί μέχρι 30/4».

Όπως αναφέρει ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του το γεγονός αυτό οφείλεται στην μετάβαση από την παλιά στην νέα ΑΠΕΔ όπως αυτό έχει ανακοινωθεί ήδη επίσημα στη ιστοσελίδα της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ -www.aped.gov.gr).

Η παλιά ΑΠΕΔ ήταν ο πάροχος δωρεάν ψηφιακών πιστοποιητικών της Αρχής Εγγραφής του Δ.Σ.Α. από τον Απρίλιο του έτους 2013.

«Μετά ταύτα η Διεύθυνση Πληροφορικών Συστημάτων Δ.Σ.Α. ανακοινώνει και ότι από την 17η Ιανουαρίου 2022 η Αρχή Εγγραφής (ΑΕ) και το Εντεταλμένο Γραφείο (ΕΓ) του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα παύσουν να λειτουργούν. Οι δικηγόροι ΔΕΝ θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται για την απόκτηση ή ανανέωση της ψηφιακής τους υπογραφής από τον ΔΣΑ» επισημαίνεται. Ψηφιακές υπογραφές

Η νέα διαδικασία

Ο ΔΣΑ αναφέρει επίσης πως η διαδικασία για την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών σύμφωνα με τους κανονισμούς της νέας ΑΠΕΔ είναι διαθέσιμη αναλυτικά στο σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) “Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης απόκτησης Ψηφιακών Πιστοποιητικών”.

Και προσθέτει πως στην νέα ΑΠΕΔ δεν θα υποστηρίζονται τα USB tokens Gemalto IDClassic 340 και Gemalto MD840 που έχει προμηθεύσει η εταιρεία Optis προς τον ΔΣΑ και σύμφωνα με την προμηθεύτρια εταιρεία για το θέμα η ενημέρωση έχει ως εξής:

«Για να λειτουργήσουν αυτά στη νέα ΑΠΕΔ, θα χρειαστεί απλά να γίνει αντικατάσταση της SIM κάρτας 340/840 που περιέχεται στο υφιστάμενο token, με SIM κάρτα MD940 και επανέκδοση των ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω της νέας ΑΠΕΔ. Αναμένουμε από τον κατασκευαστή το κόστος για την κάρτα SIM MD940 και θα σας ενημερώσουμε σχετικά». Ψηφιακές υπογραφές

Οδηγίες Ανάκλησης/Ακύρωσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού στην Πύλη ΕΡΜΗΣ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΔΣΑ για την ανάκληση/ ακύρωση ψηφιακού πιστοποιητικού στην Πύλη ΕΡΜΗΣ επισημαίνεται πως πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

1) Πληκτρολόγηση της διεύθυνσης www.ermis.gov.gr,

2) επιλογή-κλικ ¨Σύνδεση¨ πάνω αριστερά,

3) επιλογή-κλικ ¨Είσοδος με κωδικούς Taxisnet¨,

4) επιλογή-κλικ ¨Λειτουργίες της πύλης¨,

5) επιλογή-κλικ ¨Πίνακας ελέγχου¨,

6) επιλογή-κλικ ¨Διαχείριση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών¨,

7) Επιλογή-κλικ ¨Ακύρωση πιστοποιητικού¨

8) Εισαγωγή ¨Mυστικού κωδικού¨ και επιβεβαίωση επιλογής.

«Ακολουθώντας την ανωτέρω διαδικασία θα έχετε την δυνατότητα να ελέγξετε και τον χρόνο λήξης των ψηφιακών σας πιστοποιητικών. Θα ανακοινωθούν εκ μέρους του ΔΣΑ, νεότερες οδηγίες ή πληροφορίες όταν αυτές παρασχεθούν» προστίθεται, ενώ διευκρινίζεται πως  «για πληροφορίες σχετικά με τις νέες διαδικασίες θα λειτουργεί καθημερινά από ώρα 9:00 έως 14:30 Help Desk στο τηλέφωνο 210-3303310 και στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ