Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Ψήφισμα-καταπέλτης της ΕνΔΕ: Δεν θα ανεχθούμε εμπλοκή του πολιτικού συστήματος στη Δικαιοσύνη – Ούτε προσβολή της δίκαιης δίκης στο βωμό της δημοσιότητας

"Εμείς θα εξακολουθήσουμε να ασκούμε με ανεξαρτησία, σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά μας", αναφέρουν. Οι αιχμές που κυριάρχησαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση για παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ψήφισμα-καταπέλτης της ΕνΔΕ: Δεν θα ανεχθούμε εμπλοκή του πολιτικού συστήματος στη Δικαιοσύνη – Ούτε προσβολή της δίκαιης δίκης στο βωμό της δημοσιότητας freepik

“Φρένο” στα φαινόμενα προσβολών των δικαστικών λειτουργών, μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και σε αυτά που καταγράφονται και ακυρώνουν την αρχή της Δίκαιης Δίκης, στο βωμό της δημοσιότητας, δίχως στάθμιση μεταξύ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πληροφόρησης και των ατομικών δικαιωμάτων βάζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) στο ψήφισμα-καταπέλτη της Συνέλευσής της.

Με το ίδιο ψήφισμα, καθιστά σαφές πως θα προχωρήσει σε διεκδικήσεις για την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων, όπως η λήψη από την Πολιτεία των αναγκαίων μέτρων για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, για την ασφάλεια των εκπροσώπων της, καθώς και τη διεκδίκηση επιδομάτων.

«Οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρά το σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο λόγο  που αρθρώνουν οι Δικαστικές Ενώσεις, δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται (έλλειψη υποδομών, μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων κλπ.)» τονίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

ΕνΔΕ

ende/freepik

ΕνΔΕ: Αναλυτικά ΕΔΩ το ψήφισμα 

Τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2022, αποφασίζουν, ΟΜΟΦΩΝΑ, τα εξής:

– Εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσπάθεια του πολιτικού συστήματος ο θεσμός της Δικαιοσύνης να εμπλακεί στις αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων του.

Εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διαρκή προσβολή της αρχής της Δίκαιης Δίκης, που αποτελεί σημαντική εγγύηση του Κράτους Δικαίου, στο βωμό της δημοσιότητας, δίχως στάθμιση μεταξύ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πληροφόρησης και των ατομικών δικαιωμάτων.

– Δηλώνουν, ότι οι ειδικές συνθήκες άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος επιβάλλουν την επικαιροποίηση των επιδομάτων των Δικαστικών Λειτουργών που συνέχονται με το κόστος ζωής και έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα.

Δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους συνταξιούχους Δικαστικούς Λειτουργούς και στηρίζουν τα αιτήματά τους περί συμμόρφωσης της εκτελεστικής εξουσίας στην συνταγματική επιταγή της ιδιαίτερης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης αυτών.

– Δηλώνουν, ότι το δικαίωμα παροχής νομικής αρωγής προς αδύναμους οικονομικά πολίτες είναι βαρύνουσας σημασίας για την ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία μας, η οποία οφείλει, να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή του.

ΕνΔΕ

(ende/freepik)

– Διαπιστώνουν ότι οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρά το σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο λόγο  που αρθρώνουν οι Δικαστικές Ενώσεις, δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται (έλλειψη υποδομών, μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων κλπ.)

Καλούν την Πολιτεία, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες του Ελληνικού Λαού.

– Καλούν, επίσης, την Πολιτεία να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλεια των Δικαστικών Λειτουργών και των δικαστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ελευθερίας, να επιτελούν το λειτούργημά τους.

– Τέλος, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξακολουθήσουν να ασκούν με ανεξαρτησία, σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά τους, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων Πολιτών.

ΕνΔΕ

Eurokinissi

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (63 μέλη) αποφασίζουν τα εξής:

Δίδουν εντολή στο Δ.Σ., ώστε μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 να διεκδικήσει από τα αρμόδια υπουργεία την επιστροφή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Στην περίπτωση που η διοίκηση αρνηθεί ή δεν απαντήσει στο αίτημα, να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο εγνωσμένου κύρους η σύνταξη των δικογράφων και ο διαμοιρασμός τους στα μέλη της Ένωσης μέχρι τα τέλη Απριλίου 2023.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ