Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ – Κόντρα στη Βουλή για το πακέτο μέτρων

Επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ήταν η κατεύθυνση των νέων κοινοτικών πόρων και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ – Κόντρα στη Βουλή για το πακέτο μέτρων eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25.

Επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ήταν η κατεύθυνση των νέων κοινοτικών πόρων και οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με τα νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Κλείνοντας την συζήτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απέρριψε τις κατηγορίες περί αδράνειας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και ανοχής της απέναντι στα καρτέλ, ενώ κάλεσε τα κόμματα να δώσουν τη θετική ψήφο τους για να προχωρήσουν τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Νομοσχέδιο νέο ΕΣΠΑ

eurokinissi

«Το να λέτε ως καραμέλα ότι υπηρετούμε τα καρτέλ είναι και ψευδές και άδικο. Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η δική μας παράταξη παραμένει βαθειά λαϊκή παράταξη στον μέσο Έλληνα και παραμένει δίπλα του. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει όλους όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Και θα κρίνει εξαιρετικά δίκαια γιατί μπορεί να αναγνωρίσει ποιος δουλεύει και ποιος είναι δίκαιος. Γιατί η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση δεν θα μας βγει σε καλό. Δεν μας βγήκε σε καλό στο παρελθόν. Η πλειοδοσία και μοιραία είναι και πολύ επικίνδυνη μπορεί να αποβεί σε όλους εμάς», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε:

«Το νομοσχέδιο μόνο οφέλη θα φέρει στους Έλληνες πολίτες από τα χιλιάδες προγράμματα για τους δήμους, τις Περιφέρειες, τις επιχειρήσεις. Όλοι τους θα αποκτήσουν πρόσβαση στα προγράμματα. Και θα είναι ένα πολύ ωραίο πολιτικό μήνυμα, αν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων δώσουν τη θετική τους ψήφο και επιτρέψουν την έκδοση των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπαρκές το κυβερνητικό πακέτο μέτρων

«Αφού δεν τα πάει καλά με τους οικονομολόγους του, ας αλλάξει τουλάχιστον αστρολόγους. Ίσως οι αστρολόγοι του εξηγήσουν γιατί οι κρίσεις που βιώνουμε δεν είναι παροδικές», αντέτεινε από την πλευρά του για τον πρωθυπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «ορατές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά»: «Η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα. Εγώ δεν λέω ότι είναι ψίχουλα, γιατί ότι δίνεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι επί της αρχής κάτι θετικό. Αλλά αυτά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, ούτε φτάνουν, ούτε έχουν το σωστό μίγμα».

«Δεν ισχύει – συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος – αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι ο λόγος που δεν δίνονται περισσότερα έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Γιατί για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με 4 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 7.425 ευρώ. Με το νέο καθεστώς που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο αλλά προσαύξηση στον ΕΝΦΙΑ, που σίγουρα δεν θα είναι 7.500 ευρώ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Νομοσχέδιο νέο ΕΣΠΑ

EUROKINISSI

«Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν είναι μόνο τι ξοδεύεις αλλά και να αποφασίζεις τι κάνεις και για ποιους το κάνεις. Εσείς δεν θέλετε να κάνετε παρέμβαση στις αγορές, γιατί δεν πιστεύετε στο σχεδιασμό, μόνο στην αυτορρύθμιση, με κάποια δωράκια σε δικούς σας. Για να έχουμε όμως την ποιότητα και την ποσότητα των επενδύσεων χρειάζεται σχεδιασμός και παρέμβαση στην αγορά. Είναι ώρα και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς, να έρθει μια κυβέρνηση με πλατιά στήριξη, που πιστεύει ότι πρέπει να δουλέψεις με την κοινωνία για την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε το κυβερνητικό πακέτο μέτρων, «ανεπαρκές και αναντίστοιχο με τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας».

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική κρατική παρέμβαση για να σταματήσει το πάρτι κερδοσκοπίας των καρτέλ, καμία επιδοματική ενίσχυση δεν πρόκειται να ανακουφίσει την κοινωνία. Αν δεν υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και το φυσικό αέριο, όπως κάνει η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ σήμερα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν πρόκειται να δουν ουσιαστική ελάφρυνση», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης. Σημειώνεται επίσης, η επανάληψη από τον γενικό εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Mαμουλάκη, της πρότασης του κόμματός του για την συγκρότηση ειδικής διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης και απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΚΙΝΑΛ: Τα νέα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα κάθε άλλο παρά επαρκή είναι

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί καθυστερημένα και με ημίμετρα.

«Τα νέα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα, που έλαβε η Κυβέρνηση με σκοπό την προστασία των νοικοκυριών από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, κάθε άλλο παρά επαρκή είναι. Υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και είναι ανάγκη να ληφθούν μόνιμα και ουσιαστικά μέτρα, με στοχευμένες παρεμβάσεις για την απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Τα γενικά και ατελέσφορα μέτρα εντείνουν τη δημοσιονομική χαλάρωση», υποστήριξε ο κ. Πάνας.

Ακόμα, ο κ. Πάνας μίλησε για λειτουργικές αδυναμίες του νομοσχεδίου και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η δυνατότητα των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ώστε να εφαρμόσουν ολοκληρωμένα σχέδια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ