Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ασκούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

NEWSROOM
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως ανίκανος να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας»

Τα χθεσινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και αποδεικνύουν ότι ο κ Μητσοτάκης είναι απολύτως ανίκανος να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας, την πιο κρίσιμη στιγμή.

Το 2020 είδαμε την πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας από την εποχή των Ιμίων, με την Τουρκία να παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα πραγματοποιώντας έρευνες για σχεδόν 4 μήνες και φτάνοντας λίγα ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο. Ωστόσο, όχι μόνο έχουμε την τρίτη Σύνοδο για την Τουρκία σε τέσσερις μήνες, που δεν υιοθετούνται κυρώσεις – πολλώ δε μάλλον «κυρώσεις που δαγκώνουν» όπως διατυμπάνιζε η Κυβέρνηση – αλλά για μια ακόμη φορά δίνεται σαφές μήνυμα ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία μπορεί να εντείνει τις παραβιάσεις της μέχρι τις παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο 2020, όπου δεν θα συζητηθούν καν «κυρώσεις ή μέτρα» αλλά «εργαλεία και επιλογές».

Η Ε.Ε. συλλογικά, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αδύναμη να υποστηρίξει κράτος-μέλος της και να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με μια ισχυρή γειτονική χώρα.

Η ανάγκη για επιστροφή σε μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά είναι πιο μεγάλη από ποτέ δεδομένης της παταγώδους διπλωματικής αποτυχίας του κ Μητσοτάκη, αλλά και τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, ανακατατάξεις και διεργασίες που θα λάβουν χώρα το 2021 στην περιοχή μας, οι οποίες σαφώς θα μας αφορούν. Αν η Ελλάδα πορευτεί το κρίσιμο 2021 όπως το 2020, οι επιπτώσεις για τη χώρα και την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σοβαρότατες και μακροχρόνιες.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος

«Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά», επισήμανε η Φώφη Γεννηματά πριν από λίγη ώρα, στην εισαγωγική της ομιλία με την οποία ξεκίνησε η, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ούτε ήπιες, ούτε σκληρές κυρώσεις επιβάλλονται κι όλα παραπέμπονται στο μέλλον. «Αντί για βήματα μπροστά η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου», ανέφερε η κ. Γεννηματά ενώ σημείωσε την «απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «πλήρη ανικανότητα» να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα, «έλλειψη αποφασιστικότητας» και «διαρκή υποχωρητικότητα» που «μας οδήγησαν εδώ». «Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε» τόνισε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι έγινε συμβιβασμός και θα προχωρήσει το ταμείο Ανάκαμψης για να ξεμπλοκάρουν τα κοινοτικά κονδύλια. Όμως, ανέδειξε τη διαφορά των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση τους από το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

«Μιλούν για την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά όχι για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εμείς μιλάμε για προοδευτικό φορολογικό σύστημα και φορολόγηση του πλούτου. Μιλούν για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά των λίγων και ισχυρών για μας δικαίωμα στη στήριξη έχουν όλοι και οι μικροί και οι μεσαίοι», είπε η Φώφη Γεννηματά και προσέθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θεωρεί ότι η αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και η φθηνή και απαξιωμένη εργασία είναι το κύριο μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Κουτσούμπας: Οι «μάσκες έπεσαν» ξανά για την ΕΕ και την κυβέρνηση

«Οι “μάσκες έπεσαν” ξανά για την ΕΕ, για την κυβέρνηση, για όλους εκείνους που παρουσιάζουν τέτοιες συμμαχίες, ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου».

«Για μια ακόμη φορά, οι φραστικές καταδίκες, η μετάθεση της συζήτησης για το μέλλον, αλλά και οι ψευδεπίγραφες κυρώσεις για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν μόνο “πράσινο φως” για την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Το επιχείρημα, που δικαιολογεί αυτήν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής εμφανίζοντάς την απλά ως αναμονή της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι φαιδρό, αφού και οι ΗΠΑ κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

«Στην πραγματικότητα αυτό που ενδιαφέρει τόσο την ΕΕ, όσο και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι η διατήρηση των πολύμορφων σχέσεων -οικονομικών και στρατιωτικών- που αναπτύσσουν με την Τουρκία και η παραμονή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Πάνω σ’ αυτή τη βάση γίνονται οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμμετέχουν σ’ αυτά τα επικίνδυνα παζάρια, γιατί γι’ αυτές προέχει η γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης, δηλαδή η συμμετοχή της στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή», πρόσθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και καταλήγοντας στη δήλωσή του υπογράμμισε:

«Καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Η σύγκρουση με τους σχεδιασμούς τους είναι βασικός όρος για τον απεγκλωβισμό του ελληνικού λαού και όλων των γειτονικών λαών απ’ τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ