Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Πυρά δικηγόρων κατά Τράπεζας της Ελλάδος για έμμεσες αναφορές ακύρωσης δικαστικών αποφάσεων για ευάλωτα νοικοκυριά – Ετοιμάζουν παρέμβαση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Αφορμή για την σφοδρή αντίδραση στάθηκε η πρόσφατη Έκθεση της Τράπεζας. Σε αυτήν γίνεται λόγος για άρση περιορισμών των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρά δικηγόρων κατά Τράπεζας της Ελλάδος για έμμεσες αναφορές ακύρωσης δικαστικών αποφάσεων για ευάλωτα νοικοκυριά – Ετοιμάζουν παρέμβαση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου freepik

Στα… κάγκελα είναι οι δικηγόροι με την Τράπεζα της Ελλάδος και την πρόσφατη έκθεσή της και αυτό αποτυπώνεται σε απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022» τονίζει η Ολομέλεια.

Όπως αναφέρει «στη σελίδα 91 της Έκθεσης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού διαπιστώνει ότι η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών, προαναγγέλλει, επί της ουσίας, την άρση των περιορισμών αυτών, που έθεσαν οι δικαστικές αποφάσεις, τους επόμενους μήνες, είτε με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που έχει αρνηθεί δημόσια ο Υπουργός Οικονομικών, είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου, από την Ολομέλεια όπου και εκκρεμεί η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά».

Τράπεζα της Ελλάδος

Freepik

Δικηγόροι: Τις αποφάσεις τις εκδίδουν οι δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds

Μετά τις αναφορές αυτές, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων δια του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και όπως αποφασίστηκε «τα θεσμικά όργανα του σώματος, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, να ασκήσουν παρέμβαση ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κατά τη δικάσιμο 26.1.2023, που θα κρίνει το ζήτημα της νομιμοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό να προβεί στις αναγκαίες δικονομικές ενέργειες».

Δικηγόροι

dikastiko.gr

Ειδικότερα, αναφέρεται πως «το δικηγορικό σώμα, δια των θεσμικών του οργάνων, διαχρονικά και αταλάντευτα, έχει σταθεί στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών» και προστίθεται ότι στο πλαίσιο αυτό «μία ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της και να προστατεύει την πρώτη κατοικία τους, ιδίως στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε».

Και καταλήγει: «Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται από τα αρμόδια Δικαστήρια, μετά από συζήτηση των υποθέσεων και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του φακέλου. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds. Το δικηγορικό σώμα είναι και θα είναι παρόν για να προασπίζει το κράτος δικαίου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ