Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Πυρά εισαγγελέων για την απαξίωση του έργου τους και τη στοχοποίησή τους – ΦΩΤΟ

Στο ψήφισμα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσής της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταγγέλλει δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύματα. Τονίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προαναγγέλλει την ανάληψη δράσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρά εισαγγελέων για την απαξίωση του έργου τους και τη στοχοποίησή τους – ΦΩΤΟ facebook/enosieisaggeleon

Για διαρκή προσπάθεια απαξίωσης του προσώπου και του έργου εισαγγελικών λειτουργών κάνει λόγο η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Τα πυρά των εισαγγελέων στρέφονται κατά δηλώσεων εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, αλλά και δημοσιευμάτων που τους στοχοποιούν και δημιουργούν συνολικά αρνητική εικόνα για τη Δικαιοσύνη.

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

facebook/enosieisaggeleon

Την ανησυχία της για τα φαινόμενα αυτά εκφράζει η Ένωση στο ψήφισμα που εξέδωσε κατά την 37η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή της. Σε αυτό αποτυπώνονται και μία σειρά άλλων αιτημάτων, για τα οποία εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει δράσεις για την ικανοποίησή τους.

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

facebook/enosieisaggeleon

Μεταξύ αυτών, αναφέρονται η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή επιθέσεων σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που ευτελίζουν τη λειτουργία του κράτους, καθώς και η υποστελέχωση των Εισαγγελιών της χώρας, σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων, ζητώντας την άμεση κάλυψη των κενών για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

«Οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους, απαλλαγμένοι από κάθε εξωτερική επιρροή ή πίεση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, αυταπάρνηση και κυρίως με παρρησία και χωρίς κανένα φόβο έναντι οποιουδήποτε, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών του πολίτη» τονίζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

facebook/enosieisaggeleon

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αναλυτικά το ψήφισμα 

Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 37η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2022, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίζουν τα εξής:

  1. ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ την βαθύτατη ανησυχία τουςγια τη διαρκή προσπάθεια απαξίωσης του προσώπου και του έργου εισαγγελικών λειτουργών, με αφορμή μη αρεστές ενέργειες των τελευταίων, είτε με δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, σε μεμονωμένες δε περιπτώσεις και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, είτε με δημοσιεύματα, που εκφεύγουν των ορίων του καθήκοντος ενημέρωσης του κοινού και της καλόπιστης κριτικής, τα οποία αφενός μεν σκοπό έχουν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης, χειραγώγησης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών λειτουργών, αφετέρου δε αποτέλεσμα έχουν τη στοχοποίηση τους και εν τέλει τη δημιουργία αρνητικής εικόνας για τη Δικαιοσύνη συνολικά.
  2. ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνηςαποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ΚΑΛΟΥΝ όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν τη σημασία της και να τη θωρακίσουν έμπρακτα.
  3. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ότι η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίωναποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή εκδίκαση των υποθέσεων και τη νηφάλια και ορθή δικαστική κρίση και ΚΑΛΟΥΝ την πολιτεία, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που ευτελίζουν τη λειτουργία του κράτους στο σύνολό του.
  4. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ότι η υποστελέχωση των Εισαγγελιών της χώρας, σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων, αποτελεί βασικό πρόβλημα της λειτουργίας τους, μόνιμη παθογένεια του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και ανασταλτικό παράγοντα της επιτάχυνσης απονομής της και ΖΗΤΟΥΝ την άμεση κάλυψη των κενών για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
  5. ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τουςκαι θα συνεχίσουν να το πράττουν, με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους, απαλλαγμένοι από κάθε εξωτερική επιρροή ή πίεση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, αυταπάρνηση και κυρίως με παρρησία και χωρίς κανένα φόβο έναντι οποιουδήποτε, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών του πολίτη.
  6. ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ