Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πυρά Βερβεσού κατά Χατζηδάκη: “Θέλουν να αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο;”

Παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ. “Όταν αποφασίζουν τα δικαστήρια, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις τους” σημειώνει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρά Βερβεσού κατά Χατζηδάκη: “Θέλουν να αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο;” EUROKINISSI

«Όταν αποφασίζουν τα δικαστήρια, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις τους. Είναι άλλο το δημόσιο συμφέρον που επικαλούνται πολλές φορές τα δικαστήρια – σωστά ή λάθος- και άλλο το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει δικαστήρια που βγάζουν αποφάσεις που δεν την βολεύουν» τονίζει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Μιλώντας στην εκπομπή της ERTNEWS, αναφορικά με την απόφαση για την επάνοδο των συντάξεων των δικαστών στα προ του 2012 επίπεδα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

«Λυπάμαι με αυτά που ακούω και μάλιστα από στόματα υπουργών, που έχουν μετάσχει στην σύνθεση της Βουλής που έχει ψηφίσει το Μισθοδικείο, την Συνταγματική διάταξη του άρθρου 88.

Όταν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ Χατζηδάκης , μιλά για «κυβερνώσα δικαιοσύνη», σωστά του απαντά ο Πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστών ότι όταν δεν αρέσουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην κυβέρνηση και ψάχνουμε τρόπους να τις καταργήσουμε δεν θα μιλάμε για «κυβερνώσα δικαιοσύνη» αλλά για «κυβερνώμενη δικαιοσύνη» σημείωσε.

Πυρά Βερβεσού κατά Χατζηδάκη: Η απόφαση του Μισθοδικείου

Όπως αναφέρει ο κ. Βερβεσός ο υπουργός ανέφερε πως «ομιλούμε για μια απόφαση του Μισθοδικείου, που προβλέπεται από το άρθρο 88 του Συντάγματος, στο οποίο η πλειοψηφία δεν είναι οι δικαστές, και το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των μνημονιακών νόμων για τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών.

Και όπως καταγγέλλει ο κ. Βερβεσός «αν αυτή η απόφαση δεν αρέσει, επειδή δεν βολεύει, τότε θα οδηγηθούμε να αποφασίζει αντί για το ειδικό δικαστήριο που προβλέπει το Σύνταγμα , που έχει ψηφίσει και ο υπουργός Εθνικής οικονομίας και πολλοί κυβερνητικών βουλευτές, το υπουργικό συμβούλιο.

Πυρά Βερβεσού κατά Χατζηδάκη

eurokinissi

Κάτι βέβαια που γίνεται σε χώρες του τρίτου κόσμου και τις υποσαχάριας Αφρικής. Και ίσως ούτε σε όλες… Όταν αποφασίζουν τα δικαστήρια, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις τους. Είναι άλλο το δημόσιο συμφέρον που επικαλούνται πολλές φορές τα δικαστήρια – σωστά ή λάθος- και άλλο το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου» σημείωσε.

Η κυβέρνηση δεν θέλει δικαστήρια που βγάζουν αποφάσεις που δεν την βολεύουν

Και όπως τόνισε «προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει δικαστήρια που βγάζουν αποφάσεις που δεν την βολεύουν. Για να είναι ξεκάθαρο. Την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας, την έχει εκδώσει το Μισθοδικείο το 2021. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, απλώς εξειδικεύει τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τώρα, επειδή η κυβέρνηση λέει ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει στην ουσία αυτή την απόφαση, να είναι σαφές πως νομοθετικές ρυθμίσεις κόντρα στο Σύνταγμα, εκδίδονται σε χώρες που δεν έχουν δημοκρατία».

Καταλήγει δε πως «όταν έχει μιλήσει το Ανώτατο Δικαστήριο και έχει κρίνει – σωστά ή λάθος- αυτή είναι η απόφαση του και πρέπει να την σεβόμαστε. Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε κριτική.

Όμως, το να προσπαθούμε να παρακάμψουμε την απόφαση αυτή με νόμους, δεν αποτελεί στοιχείο νομικού πολιτισμού μιας Δυτικής-Ευρωπαϊκής χώρας»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ