Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022

Πυρά Ζαχάροβα κατά Ελλάδας για την υπόθεση Βίνικ: “Μη φιλικές ενέργειες” – Τι απαντά το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ

Tο ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρεται σε παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις από την Αθήνα - Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για υλοποίηση απόφασης του 2019.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρά Ζαχάροβα κατά Ελλάδας για την υπόθεση Βίνικ: “Μη φιλικές ενέργειες” – Τι απαντά το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ facebook

Η υπόθεση της έκδοσης του Mr Bitcoin, του Ρώσου προγραμματιστή Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ πυροδότησε νέα επίθεση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά της Ελλάδας το οποίο κάνει λόγο για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις από την Αθήνα.

Mr Bitcoin Αλεξάντερ Βίνικ

EUROKINISSI

Ζαχάροβα κατά Ελλάδας για υπόθεση Βίνικ: Αναλυτικά η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ

Συγκεκριμένα, η δήλωση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, που αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην ιστοσελίδα του, έχει ως εξής:

«Είμαστε εξοργισμένοι με τις μη φιλικές ενέργειες των Αρχών της Ελλάδας, οι οποίες, υπό την πίεση των ΗΠΑ, που έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνήγι Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες με επινοημένες προφάσεις, εξέδωσαν τον συμπατριώτη μας Α.Β.Βίνικ προς εξόντωση στην αμερικανική εκδικητική δικαιοσύνη.

Κατά παράβαση του άρθρου 36 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963 και σε αντίθεση με το επίσημο αίτημα της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, δεν επετράπη σε προξενικούς υπαλλήλους της διπλωματικής αποστολής, στον δικηγόρο και τον μεταφραστή του να συναντήσουν τον Ρώσο πολίτη.

Αγνοήθηκαν πλήρως τα επανειλημμένα (από το 2017) αιτήματα των ρωσικών αρμόδιων υπηρεσιών για έκδοση του Α.Β.Βίνικ στη Ρωσία ως χώρα της ιθαγένειάς του, όπως και οι εκκλήσεις της ρωσικής πλευράς σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την παράδοση καταδικασθέντων του 1983, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο πολίτης μας.

Η ενεργός συμμετοχή των Αθηνών σε άλλη μια παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας εναντίον Ρώσου, ο οποίος συνελήφθη προ πενταετίας και πλέον στην Ελλάδα, στη συνέχεια παραδόθηκε στη Γαλλία, από όπου τον επανέφεραν στην Αθήνα μόνο για την τάχιστη έκδοσή του και ουσιαστικά την απαγωγή του, είναι άλλη μια απόδειξη της συγκρουσιακής γραμμής που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της χώρας μας.

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον πολίτη μας στην κακοτυχία του. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν παν το δυνατόν για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του».

Τι απαντάει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για υλοποίηση απόφασης του 2019 όπου αναφέρεται ότι έχουν γίνει δεκτά τα αιτήματα για έκδοση και στις τρεις χώρες, Γαλλία – Ηνωμένες Πολιτείες – Ρωσία.

Εκδόθηκε πρώτα στη Γαλλία όπου αθωώθηκε στο εφετείο, επέστρεψε στην Ελλάδα και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπως προέβλεπε σχετική απόφαση.

Αρμόδια για τη διαδικασία έκδοσης από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ