Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

“Δυσαρέσκεια” δικαστών για την σειρά εθιμοτυπίας στις εθνικές εορτές – Γιατί δεν παρίστανται οι πρόεδροι δικαστηρίων μετά τον πρόεδρο της Βουλής

Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση του 2006 οι πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν ακολουθούν τον πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με το Σύνταγμα για τη σειρά εξουσιών, αλλά τοποθετούνται πολύ πιο κάτω, με αποτέλεσμα να εκφράζεται - με έμμεσο τρόπο – δυσαρέσκεια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Δυσαρέσκεια” δικαστών για την σειρά εθιμοτυπίας στις εθνικές εορτές – Γιατί δεν παρίστανται οι πρόεδροι δικαστηρίων μετά τον πρόεδρο της Βουλής

Ενοχλημένοι φέρονται να είναι οι δικαστές, καθώς στις εθνικές εορτές τοποθετούνται μετά από μία σειρά άλλων εκπροσώπων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη διάκριση των εξουσιών όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα.

Η πρακτική αυτή, που βασίζεται σε υπουργική απόφαση του 2016, αποτελεί θέμα συζήτησης στο δικαστικό χώρο ενόψει μάλιστα και της προ μηνών απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών να συσταθεί επιτροπή για την επικαιροποίηση και προσαρμογή της σειράς προβαδίσματος κατά τις επίσημες εορτές και τελετές.

Όπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι θα πρέπει στο πλαίσιο της επικαιροποίησης να ληφθούν υπόψη οι συνταγματικές επιταγές για τη σειρά εξουσιών. Σύμφωνα και με το dikastis.blogspot.com, με δεδομένη τη διάκριση των εξουσιών σύμφωνα με το άρθρο 26 του Συντάγματος, θα ανέμενε κανείς ότι ο εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας θα τοποθετείτο αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Βουλής. Eθνικές εορτές

Δηλαδή η σειρά του προβαδίσματος στις εθνικές εορτές θα έπρεπε να είναι:

1) Πρόεδρος της Δημοκρατίας

2) Πρωθυπουργός (εκτελεστική εξουσία)

3) Πρόεδρος της Βουλής (νομοθετική εξουσία)

4) Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, αρ. 100 Συντ. (δικαστική εξουσία)

Αντιθέτως, στην περίπτωση των επίσημων εορτών και τελετών της Αθήνας οι πρόεδροι των Δικαστηρίων όχι μόνο δεν βρίσκονται αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά στη σειρά προβαδίσματος προηγούνται οι: Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, Αρχηγοί των Αναγνωριζομένων από τον Κανονισμό της Βουλής Κομμάτων και των Κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πρώην Πρωθυπουργοί Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, Μέλη της Κυβέρνησης, Πρύτανης Διπλωματικού Σώματος, Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αντιπρόεδροι της Βουλής, Έλληνες Αντιπρόεδροι Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βουλευτές, Έλληνες Ευρωβουλευτές. Eθνικές εορτές

Μετά από όλους αυτούς τοποθετούνται οι Πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γενικοί Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις εορτές και τελετές της Θεσσαλονίκης δίπλα στον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης τοποθετούνται ο Μητροπολίτης, διαπιστευμένοι Γενικοί Πρόξενοι, βουλευτές και μετά ακολουθεί ο Πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Αφού παρεμβάλλεται ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους ακολουθούν στη συνέχεια ο Πρόεδρος και Εισαγγελέας Εφετών, ο Πρόεδρος Εφετών Δικαστηρίων και ο εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ