Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

“Κόλαφος” η δικαστική απόφαση: Ένοχοι δύο γιατροί του ΠΑΓΝΗ για το θάνατο νεογνού λίγες ώρες μετά τον τοκετό

"Αν είχε γίνει εγκαίρως καισαρική τομή, θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία" απεφάνθη το δικαστήριο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κόλαφος” η δικαστική απόφαση: Ένοχοι δύο γιατροί του ΠΑΓΝΗ για το θάνατο νεογνού λίγες ώρες μετά τον τοκετό Freepik

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στο Ηράκλειο καταδίκασε την Τετάρτη δύο από τους τέσσερις γιατρούς που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για το βρέφος που πέθανε, στις 15 Ιουλίου 2016, στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Το άτυχο βρέφος στο Ηράκλειο εξέπνευσε την επομένη ημέρα του τοκετού από εισρόφηση μηκωνίου ( (είναι τα πρώτα κόπρανα του νεογνού), το οποίο είχε αποβάλλει ενδομητρίως.

Ηράκλειο-θάνατος βρέφους

Freepik

Σύμφωνα με το cretalive.gr το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή σε δύο επιμελητές γιατρούς, κήρυξε αθώο κατά πλειοψηφία τον διευθυντή της κλινικής και ομόφωνα αθώο έναν άλλον επιμελητή που την ημέρα του συμβάντος απουσίαζε με άδεια.

Ηράκλειο-βρέφος: “Αν είχε γίνει εγκαίρως καισαρική τομή, θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία”

Με βάση το κατηγορητήριο, η αμέλεια των γιατρών συνίστατο στο ότι δεν κατέβαλαν την επιμέλεια που απαιτούνταν με αποτέλεσμα παρά τις ενδείξεις από καφεοειδείς εκκρίσεις και άλλα περιστατικά που έπρεπε να λάβουν υπόψη, καθυστέρησαν να προχωρήσουν στην επιβεβλημένη καισαρική τομή.

Όπως υποστηρίζεται, παρά την έκδοση δελτίου εκτάκτου χειρουργείου περί τις 10 το πρωί της 15ης Ιουλίου 2016, η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δηλαδή στις 17.40 μμ. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα το έμβρυο είχε καταπιεί το μηκώνιο το οποίο είχε αποβάλλει ενδομητρίως.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι θεράποντες ιατροί έπρεπε να λάβουν υπόψη ότι η 30χρονη μητέρα ήταν 40 εβδομάδων, ήταν πρωτότοκος και το έμβρυο ήταν μεγάλο και σε ισχιακή προβολή γεγονός που απέκλειε τον φυσιολογικό τοκετό. Συνεπώς θα έπρεπε να έχει τελεστεί άμεσα καισαρική τομή δύο ημέρες πριν, ακόμη και χωρίς την ένδειξη των καφεοειδών εκκρίσεων .

Αναφέρεται ότι «ο θάνατος του νεογνού θα είχε αποφευχθεί αν ο τοκετός με καισαρική τομή πραγματοποιούνταν άμεσα, τουλάχιστον έως τις πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου 2016, δεδομένου ότι ο θάνατος του εμβρύου οφειλόταν σε εισρόφηση μηκωνίου, στο οποίο εκτέθηκε 10 με 12 ημέρες πριν τον τοκετό».

Ηράκλειο-θάνατος βρέφους

Freepik

Ηράκλειο-βρέφος: “Δικαίωση”

Οι γονείς του άτυχου βρέφους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αποκατάσταση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι το μωρό τους δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και η απώλεια του είναι τραυματική. Παράλληλα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, κ. Νίκο Σκουλά, που ως συνήγορος πολιτικής αγωγής συνέδραμε στην αποκατάσταση της αλήθειας και στην απονομή του δικαίου από μακρό χρόνο.

Ηράκλειο-θάνατος βρέφους

cretalive.gr

Από την πλευρά της, η συνήγορος υπεράσπισης του διευθυντή της κλινικής, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, δήλωσε σχετικά με την αθώωση του εντολέα της ότι «το δικαστήριο έκρινε αθώο των διατυπώσεων του κλητηρίου θεσπίσματος (διατυπούμενες κατηγορίες) τον διευθυντή της κλινικής εφ’ όσον προέβη σε κάθε ενδεδειγμένη ιατρική πράξη κατά τους κοινώς παραδεδεγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, με τα μέσα τα οποία διέθετε. Δεν παραβίασε κανέναν κανόνα και δεν επέδειξε καμία αμέλεια συνδεόμενη αιτιωδώς με το επελθόν αποτέλεσμα του αδόκητου σε κάθε περίπτωση θανάτου του νεογνού».

Ηράκλειο-θάνατος βρέφους

cretalive.gr

Ως προς τους δύο γιατρούς που κρίθηκαν ένοχοι, άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης και πλέον ευελπιστούν ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αθωωθούν. Κατά την υπεράσπιση, είχαν υπό στενή παρακολούθηση την επίτοκο και προέβησαν σε όλες τις επιβαλλόμενες ιατρικές εξετάσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ