Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

“Νέος” Ποινικός Κώδικας: Παραμένει ο όρος “χωρίς συναίνεση” στα αδικήματα βιασμού – Επαύξηση ποινών

Ο όρος "χωρίς συναίνεση" παραμένει οριοθετώντας τα αδικήματα βιασμού. Η στόχευση της Επιτροπής είναι η επαύξηση ποινών, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Νέος” Ποινικός Κώδικας: Παραμένει ο όρος “χωρίς συναίνεση” στα αδικήματα βιασμού – Επαύξηση ποινών Freepik

Ενίσχυση και όχι αφαίρεση του όρου της “συναίνεσης” για να οριοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, στις συνολικές αλλαγές που θα προτείνει το επόμενο διάστημα.

"Νέος" Π.Κ: Παραμένει ο όρος "χωρίς συναίνεση" στα αδικήματα βιασμού

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κρατούσα άποψη, που καταγράφεται κι ως αντίληψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , είναι πως θα υπάρξει επιπλέον αυστηροποίηση του πλαισίου. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη. Δεν αφαιρείται ο όρος «χωρίς συναίνεση», αντιθέτως, με τις νέες ρυθμίσεις θα οριοθετηθούν αναλυτικότερα και ειδικότερα όλες οι συμπεριφορές που μπορούν να στοιχειοθετήσουν το έγκλημα του βιασμού , προβλέποντας κάθε δυνατή περίπτωση, όπως ακόμη και αν υπάρχει παραπλανητική απόσπαση συναίνεσης.

Παραπλάνηση

Μάλιστα, όπως έγραψε, το dikastiko.gr, προστίθεται ειδική παράγραφος υπό στον Ποινικό κώδικα υπό τον τιτλο “Γενετήσια πράξη χωρίς συναίνεση” με αναφορά σε πρόσωπα “επιρροής”:

Η διατύπωση λοιπόν του προτεινόμενου νέου άρθρου 336Α είναι :

“Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος επιτυγχάνει την τέλεση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, αποσπώντας τη συναίνεση του παθόντος με παραπλάνηση αυτού ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γενετήσιας πράξης, ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής του.

Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών τιμωρείται όποιος τελεί γενετήσια πράξη με άλλον παραπλανώντας τον ως προς τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της πράξης ή εκμεταλλευόμενος τη θέση επιρροής που ασκεί επάνω του” "Νέος" Π.Κ: Παραμένει ο όρος "χωρίς συναίνεση" στα αδικήματα βιασμού

Επαύξηση

Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές σε κάθε περίπτωση, όπως θα διαμορφωθούν τα εν λόγω άρθρα θα συντείνουν στην επαύξηση της πραγματικής έκτισης των ποινών, δηλαδή της πραγματικής τιμωρίας. Χαρακτηριστικό είναι πως επιίσης στην παράγραφο 1 του 336 ΠΚ περί βιασμού (“Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών” όπως ήταν η προηγούμενη διατύπωση) προστίθεται εδάφιο που αναφέρει πως “η τέλεση της πράξης από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού συνιστά επιβαρυντική περίσταση”, δηλαδή επιφέρει αυξημένη ποινή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ