Τετάρτη 04 Αυγούστου 2021

“Πόλεμος” στις λαϊκές: Μαύρες σημαίες από σήμερα στη Θεσσαλονίκη – Σταμπουλίδης: Οι νέες ρυθμίσεις θα φέρουν τα παιδιά τους στη δουλειά – ΦΩΤΟ

“Ξέρω ότι διαφωνούν να αναρτώνται τιμές στο e-καταναλωτής αλλά αυτό θα γίνει, θα μπούμε σε λογική διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας τιμών, όπως μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα φέρουν τα παιδιά τους στη δουλειά”, απαντά ο κ. Σταμπουλίδης στους παραγωγούς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Πόλεμος” στις λαϊκές: Μαύρες σημαίες από σήμερα στη Θεσσαλονίκη – Σταμπουλίδης: Οι νέες ρυθμίσεις θα φέρουν τα παιδιά τους στη δουλειά – ΦΩΤΟ

“Στα κάγκελα” βρίσκονται οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, καθώς εκφράζουν έντονες διαφωνίες στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, με επίμαχο σημείο ότι χάνουν για έξι μήνες την άδεια αν δεν εκδώσουν αποδείξεις.

“Ξέρω ότι διαφωνούν να αναρτώνται τιμές στο e-καταναλωτής αλλά αυτό θα γίνει, θα μπούμε σε λογική διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας τιμών, όπως μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα φέρουν τα παιδιά τους στη δουλειά”, απάντησε μέσω της ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμποuλίδης.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Σταμπουλίδης εκτίμησε ότι “η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική για τα επόμενα βήματα. Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις, με τα στοιχεία των διασωληνωμένων. Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα”.

Είναι προτιμότερο να κερδίσουμε υγειονομικό χώρο και να ανοίξουμε, παρά να ανοιγοκλείνουμε είπε και χαρακτήρισε “λάθος να μπούμε σε ημερομηνίες”, γιατί δεν θα βοηθήσει “όσο όλοι περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία”.

Είμαστε κουρασμένοι αλλά πρέπει να αντέξουμε γιατί τώρα είναι το κομβικό σημείο, επεσήμανε και κατήγγειλε ότι “κάποιοι προκαλούν με τη στάση τους.”

“Προφανώς είναι λάθος 9 και 10 το βράδυ να σερβίρουμε ποτά, υπήρξαν δεκάδες πρόστιμα με χιλιάδες ευρώ, αλλά το ζητούμενο είναι να πειστούμε ότι ο ιός είναι σε αυτή τη φάση πιο ισχυρός”, τόνισε και πρόσθεσε:

Ο συνωστισμός για ποτό στο όρθιο είναι εμπαιγμός σε όσους δίνουν μάχη στις ΜΕΘ.

Στο υπουργικό συμβούλιο η ρύθμιση για τις λαϊκές αγορές

Αναφερόμενος στην επιστολή από Πανελλήνιες Ομοσπονδίες που θέτουν διαφωνίες στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές με επίμαχο σημείο ότι χάνουν για έξι μήνες την άδεια αν δεν εκδώσουν αποδείξεις, ο Πάνος Σταμποuλίδης τόνισε:

“Ξέρω ότι διαφωνούν να αναρτώνται τιμές στο e-καταναλωτής αλλά αυτό θα γίνει, θα μπούμε σε λογική διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας τιμών, όπως μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα φέρουν τα παιδιά τους στη δουλειά”.

Ο κ. Σταμπολίδης κάλεσε να δουν πρώτα το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο τις επόμενες ημέρες “κι εκεί να πάρουν θεσεις”.

Μίλησε επίσης για επαγγελματοποίηση του κλάδου: “Οι λαϊκές δεν είναι έσχατη επιλογή επιβίωσης, παράγεται εισόδημα που μπορεί να θρέψει γενιές και δίνεται κίνητρο στη νέα γενιά αλλά χωρίς να υπερσκελίζονται κοινωνικά κριτήρια”.

Καλά θα κάνουν να εξοικειωθούν με νέα ρυθιση που προβλέπει ότι δύο έμποροι με ίδια μόρια θα είναι υποψήφιοι για άδεια όχι με κλήρωση αλλά με διαφανή τρόπο, πρόσθεσε ενώ εξήγησε ότι για τους παραγωγούς, όταν δύο έχουν ίδια μόρια, το κριτήριο για νέες άδειες θα είναι το μεγαλύτερο εισόδημα “που αποδεικνύει ότι κάποιος είναι επαγγελματίας”.

“Κάποιοι δεν θέλουν διαδικασία διαφάνειας και ψηφιοποίησης, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνδιαχείριση σα να λέμε ότι πελάτης είναι στο διοικητικό συμβούλιο”, τόνισε και μίλησε για νέες δυνατότητες τόσο για παράλληλες ηλεκτρονικές πωλήσεις, όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ.

Μαύρες σημαίες στη Θεσσαλονίκη

Μαύρες σημαίες έβαλαν στους πάγκους τους εργαζόμενοι σε λαϊκές αγορές ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που φέρνει αλλαγές στην λειτουργία των αγορών.

«Εδώ και 1.5 με 2 μήνες είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό μας βγάζει έξω από τον χώρο των λαϊκών αγορών» λέει ο Πρόεδρος των παραγωγών νομού Θεσσαλονίκης Γεώργιος Λαβιδάς, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε μεταξύ άλλων «εμείς εκπροσωπούμε το 50% των πωλητών οι διάταξεις που έχει το σχέδιο νόμου λέει θα πρέπει να γίνει προκήρυξη κάτω από προϋποθέσεις για να πάρουμε άδεια. Επίσης χρειάζεται μοριοδότηση και ένας που έχει βγάλει πανεπιστήμιο θα παίρνει περισσότερα μόρια και έχει και μεγαλύτερο εκκαθαριστικό. Αυτά χτυπούν τον πρωτογενή τομέα και όχι τίποτα, εμείς είμαστε και οικογενειακές επιχειρήσεις με 5 -10 στρέμματα και όχι παραπάνω».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ