Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022

“Πράσινο φως” από τη Βουλή για την τοποθέτηση των Χ. Βουρλιώτη και Π. Καραγιάννη στην ηγεσία της Αρχής Ξεπλύματος Χρήματος

Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή η τοποθέτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών στις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου της Αρχής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Πράσινο φως” από τη Βουλή για την τοποθέτηση των Χ. Βουρλιώτη και Π. Καραγιάννη στην ηγεσία της Αρχής Ξεπλύματος Χρήματος dikastiko

Υπερψηφίστηκε από τη Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ηγεσία της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Βουλή: Χ. Βουρλιώτης-Π. Καραγιάννης στην Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος

Για τη θέση του προέδρου είχε προταθεί ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και για τη θέση του αντιπροέδρου ο Παναγιώτης Καραγιάννης όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr. Βουλή: Χ. Βουρλιώτης-Π. Καραγιάννης στην Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος

Παρών ψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε γεγονός που προκάλεσε μάλιστα αίσθηση δεδομένης της πορείας ειδικά του κ. Βουρλιώτη και τη διαχείριση υποθέσεων όπως η καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής και η αγόρευση κατά της έκδοσης στην Τουρκία των 8 αξιωματικών.

Θ. Ξανθόπουλος: Θεσμική και επί της αρχής η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιλογή των νέων επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, απ’ ευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί της αρχής, όσον αφορά τον διορισμό των επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, απ΄ ευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, εξέφρασε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Θ. Ξανθόπουλος, κατά την εισήγησή του, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Βουλή: Χ. Βουρλιώτης-Π. Καραγιάννης στην Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος

Αναφερόμενος στους ανώτατους εισαγγελείς Χαρ.. Βουρλιώτη και Παν. Καραγιάννη, που πρότεινε ο υπουργός και οι οποίοι αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία στις 30 Ιουνίου, δηλ. μόλις πριν 6 ημέρες, ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε ότι η παρουσία τους είναι θετική, έχουν χειριστεί υποθέσεις με ουσιαστικό και βαθύ αποτύπωμα στη δημόσια ζωή και με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια δεν θα υπήρχε αντίθεση. «Υπάρχει όμως και η πολιτική διάσταση που επικαλύπτει τα λαμπρά βιογραφικά και τις σπουδαίες προσωπικότητες των συγκεκριμένων προσώπων», συμπλήρωσε, «ακριβώς, διότι ο κύριος Υπουργός, προ διμήνου περίπου, τροποποίησε το άρθρο 47 του Ν 4557 και διεύρυνε το πλαίσιο επιλογής των προσώπων τα οποία μπορούν να στελεχώσουν την Αρχή για το ξέπλυμα».

Όπως τόνισε, με την συγκεκριμένη τροποποίηση, εκτός των ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, επιβλήθηκε και η επιλογή επί τιμή Δικαστών, δηλαδή συνταξιούχων, ως επικεφαλής της Αρχής. «Με το τρόπο ξεπερνιέται η γνώμη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που είναι αναγκαία για τους ενεργεία δικαστές-εισαγγελείς και η επιλογή εναπόκειται πλέον απόλυτα στον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης. Είχαμε διαφωνήσει πλήρως με αυτήν την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και την αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού και αυτή η θεσμική διαφορά εξακολουθεί και υφίσταται», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «πρόκειται για μια δραματική επιβεβαίωση των επιφυλάξεων που είχαμε εκφράσει τότε», ενώ έκανε αναφορά και στη θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία διαφωνεί με την επιλογή συνταξιούχων δικαστών σε δημόσιες θέσεις, αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους. Βουλή: Χ. Βουρλιώτης-Π. Καραγιάννης στην Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης εξήγησε πως αν και το δικό του κόμμα διαφωνεί με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση, θα αποτελούσε πράξη «δυσανάλογα άδικη» η καταψήφιση των δύο προτεινόμενων προσώπων.

«Έχω εικόνα και για τα δύο πρόσωπα και γνωρίζω πολύ καλά τις αρετές τους» σημείωσε χαρακτηριστικά για να αναφερθεί στον «εξαιρετικό, νομικά και συμβολικά, τρόπο» που χειρίστηκε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο κ. Βουρλιώτης.

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ