Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

“Σημεία και τέρατα” στην ενόργανη: 36 αθλήτριες καταθέτουν όσα φρικτά έζησαν για βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση

O πληρεξούσιος δικηγόρος των θυμάτων, Αλέξανδρος Αδαμίδης κλήθηκε και κατέθεσε στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τα στοιχεία των αθλητών και αθλητριών προκειμένου να κληθούν και από την Επιτροπή για να καταθέσουν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Σημεία και τέρατα” στην ενόργανη: 36 αθλήτριες καταθέτουν όσα φρικτά έζησαν για βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση FREEPIK

Οι ασκήσεις ισορροπίας πάνω στη δοκό φαίνεται πως έκρυβαν φοβερή ανισορροπία σε αυτά που ήταν αναγκασμένοι να υπομένουν οι αθλήτριες και οι αθλητές της ενόργανης γυμναστικής που βίωνε για χρόνια το δικό της #Metoo τυλιγμένο σε ένα πέπλο φόβου και ομερτά.

Πλέον η πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών για βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση από 36 αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής περνά στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

O πληρεξούσιος δικηγόρος των θυμάτων, Αλέξανδρος Αδαμίδης κλήθηκε την Τετάρτη και κατέθεσε στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τα στοιχεία των αθλητών και αθλητριών προκειμένου να κληθούν και από την Επιτροπή για να καταθέσουν. Ενόργανη: 36 αθλήτριες καταθέτουν όσα φρικτά έζησαν

Ο κ. Αδαμίδης κατέθεσε επίσης και ένα γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι καταθέσεις των 36 αθλητών και αθλητριών και των 70 μαρτύρων καθώς κάποιοι θα καταθέσουν μέσω υπομνήματος και κάποιοι αυτοπροσώπως.

Η ΕΦΙΠΗΔ αναλαμβάνει το πειθαρχικό κομμάτι της υπόθεσης που αφορά καταγγελίες για 38 προπονητές και προπονήτριες εκ των οποίων οι μισοί είναι εν ενεργεία, σε συλλόγους της Αθήνας της Θεσσαλονίκης της Πάτρας της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ η Εισαγγελία Αθήνας έχει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των αθλητών και αθλητριών στην Εισαγγελία Αθηνών και ο Εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου που χειρίζεται την υπόθεση θα διερευνήσει το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως η σεξουαλική κακοποίηση και η σωματική βλάβη, σε βάρος αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όσοι αθλητές και αθλήτριες έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί στα προσωπικά τους βιώματα καταθέτοντας συγκεκριμένα πρόσωπα, ημερομηνίες και τόπους όπου έγιναν οι κακοποιήσεις εις βάρος τους. Ενόργανη: 36 αθλήτριες καταθέτουν όσα φρικτά έζησαν

Ενόργανη: Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της φρίκης

Όλα ξεκίνησαν όταν στα μέσα περίπου του περασμένου Απριλίου, στάλθηκε επιστολή στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής όπου κατήγγειλαν απίστευτα περιστατικά βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Σε κάποια σημεία της επιστολής ανέφεραν: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές-τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα». Ενόργανη: 36 αθλήτριες καταθέτουν όσα φρικτά έζησαν

Πέρα την σωματική βία την οποία καταγγέλλουν, φαίνεται πως υπήρξαν και περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, αφού -όπως αναφέρεται στην επιστολή-, «οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν «πώς να κάνουν σωστά την άσκηση».

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό.

Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ