Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

“Βόμβα” Γιαννάκου: Δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

" Φοβούμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές πρόσφυγες και εντάσεις από αυτές που υπάρχουν και εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω" τόνισε η κ. Γιαννάκου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Βόμβα” Γιαννάκου: Δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια
Η Μαρριέτα Γιαννάκου δήλωσε στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που συζητιέται το νομοσχέδιο για τη συνεπιμελεια :«Από τη στιγμή που δεν αλλάζει το «εξίσου», το 1/3 και το «οριστική» εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω» 
«Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει καλύτερα την αυθεντική βούληση του συντάκτη. Οι δικές μου προτάσεις ήταν πολύ πιο πριν γνωστές, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής τις ανέφερα αναλυτικά. Το μόνο που δεχθήκατε από τις τροπολογίες που καταθέσαμε ήταν μερικώς αυτό που σας αναφέραμε στην τροπολογία για το άρθρο 3 περί «σύγχυσης στην κατοικία του ανήλικου» ανέφερε η κ. Γιαννάκου.
Μάλιστα, απάντησε και σε αναφορά του κ. Τσιάρα σε ραδιοφωνική εκπομπή, σχετικά με τοποθετήσεις βουλετών ανάλογα με τα προσωπικά τους βιώματα. «Σε ραδιοφωνική εκπομπή μας κατηγορήσατε ότι παίρνουμε θέση με βάση προσωπικά θέματα. Σας ευχαριστώ πολυ κύριε υπουργέ αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έχω εκπλαγεί ειλικρινά γιατί μέσα στο ναό της δημοκρατίας αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών εκφέρουν ελεύθερα την γνώμη τους. Δεν καταθέσαμε εμείς το σχέδιο νόμου κύριε υπουργέ. Εσείς το φτιάξατε και το κείμενο φανερώνει γονέοκεντρική λογική» είπε η βουλευτής της ΝΔ.
Αναλύοντας τα σημεία στα οποία διαφωνεί, η κ. Γιαννακου εξήγησε: «Είμαι κατά της οριζόντιας επιβολής τεκμηρίου χρόνου στην επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς του. Τώρα, πού βρήκε ο υπουργός ότι στο 90% των περισσότερων γονέων που αποφασίζουν να χωρίσουν υπάρχουν αποκλεισμοί στην επικοινωνία με τα παιδιά τους, όταν το 86 % των διαζυγίων και των ρυθμίσεων επικοινωνίας γίνονται συναινετικά, μόνο εκείνος το ξέρει. Επίσης είμαι κατά της υποχρεωτικότητας και ποτέ δεν ήμουν υπέρ των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Καλό είναι να απευθυνόμαστε στην επιστημονική κοινότητα η οποία αναδεικνύει αυτό που λέει κοινή λογική. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς, δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που το αμφισβητεί αυτό».
 
Σχετικά με τη φράση «εξίσου» στη γονική μέριμνα, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση, η βουλευτής της ΝΔ είπε: «Αναφορικά με την γονική μέριμνα το «εξίσου» υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή. Επιπλέον η προσπάθεια επιβολής της εκεί που δεν υπάρχει διάθεση υπέρβασης των αρνητικών συναισθημάτων του ενός γονέα κατά του άλλου και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ τους, μάλλον θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτό που υποτίθεται ότι θα επιλύσει. Επιπλέον θα αποτελέσει αφορμή για την διεξαγωγή περαιτέρω δικών. Σημαντικό είναι επίσης όποτε χρειάζεται το παιδί να βλέπει τους γονείς του χωρίς εμπόδια από τον έναν προς τον άλλον. Στο διά ταύτα το ζήτημα που πραγματεύεται το σχέδιο νόμου είναι κοινωνικό, επιστημονικό και σε τελευταία ανάλυση ηθικό κύριε υπουργέ.».
Για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και την αλλαγή του υπουργείου δικαιοσύνης στη ρύθμιση, που αντικατέστησε τον όρο τελεσίδικη απόφαση, με το «οριστική απόφαση», η βουλευτής ανέφερε:
«Μας είπατε ότι στα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας κάνετε αλλαγή από τελεσίδικη απόφαση, σε οριστική. Ο πιο σωστός όρος θα ήταν «η διαπιστωμένη πράξη», αυτό που υπάρχει και σε άλλες χώρες ευρωπαϊκής ένωσης που εσείς επικαλείστε. Αν νομίζετε πως όλοι εμείς κάνουμε αντιπολίτευση και υπηρετούμε μικροπολιτικά συμφέροντα, δεν απορείτε γιατί όλοι επιστημονικοί φορείς που κλήθηκαν να συνεισφέρουν, δηλαδή η Παιδοψυχιατρική εταιρεία, τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής, η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων έκαναν τις ίδιες επισημάνσεις που ανέφερε αναλυτικά; Κάνουν κι αυτοί αντιπολίτευση;».
Κλείνοντας την ομιλία της  η κ. Γιαννάκου ανάφερε: «Συνολικά, πολύ φοβούμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές πρόσφυγες και εντάσεις και από τη στιγμή που δεν αλλάζει το «εξίσου», το 1/3 και το «οριστική» εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ