Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

“Βόμβα” Μόσιαλου: Κίνδυνος να ξαναρχίσει η πανδημία από μεταλλαγμένο στέλεχος – Καπραβέλος: Δεν έγινε η “έκρηξη του ηφαιστείου” στην Αθήνα – ΒΙΝΤΕΟ

Οι φαρμακευτικές προετοιμάζονται, είτε με την επικαιροποίηση των εμβολίων, είτε με το ενδεχόμενο τρίτης, αναμνηστικής, δόσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Βόμβα” Μόσιαλου: Κίνδυνος να ξαναρχίσει η πανδημία από μεταλλαγμένο στέλεχος – Καπραβέλος: Δεν έγινε η “έκρηξη του ηφαιστείου” στην Αθήνα – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου για τέταρτο κύμα της πανδημίας κρούει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, ενώ σύμφωνα με τον Διευθυντή Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Νίκο Καπραβέλο, “δεν έχει γίνει η “έκρηξη του ηφαιστείου” στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κίνδυνος να πάμε πάλι από την αρχή στην πανδημία, λόγω των μεταλλάξεων που θα προκύψουν, όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός σύμφωνα με τον καθηγητή, όμως το δυσμενές αυτό σενάριο δεν θα ευοδωθεί πιθανότατα. Εξάλλου, ήδη οι φαρμακευτικές προετοιμάζονται, είτε με την επικαιροποίηση των εμβολίων, είτε με το ενδεχόμενο τρίτης, αναμνηστικής, δόσης.

Ο καθηγητής, διαβλέπει όμως και ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το οποίο θα πλήξει τους αρνητές των εμβολίων και ενδεχομένως και τα παιδιά για τα οποία δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός ακόμη, καθώς τώρα διενεργούνται οι κλινικές μελέτες για παιδιά από 6 – 16 ετών. (Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών αναμένονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο). Σε κάθε περίπτωση όμως, το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει τις δραματικές επιπτώσεις του τρέχοντος κύματος ή των προηγουμένων, καθώς αφορά μικρότερες ομάδες πληθυσμού και άτομα συνήθως κάτω των 30 ετών.

Η μετάλλαξη Για το θέμα του κοροναϊού και την αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας, μίλησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που οργάνωσαν από κοινού η ασφαλιστική εταιρία Generali και η αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων Affidea.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, η πιο επικρατούσα μετάλλαξη, το βρετανικό στέλεχος, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί διασπείρεται κατά 30-90% περισσότερο απ΄ότι το αρχικό στέλεχος, ενώ έχει θνητότητα κατά 30-50% μεγαλύτερη -αν και το ποσοστό αυτό δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, γιατί οι μελέτες έχουν γίνει με επισφαλή δεδομένα στη δειγματοληψία.

Επισημαίνοντας ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, σημείωσε ότι περιστατικά θρόμβωσης έχουν καταγραφεί εκτός από το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, όμως το θέμα δεν εξετάστηκε γιατί δεν τέθηκε θέμα από κράτος – μέλος της Ε.Ε. ενώ το FDA δεν το αξιολόγησε γιατί ο αριθμός των θρομβώσεων ήταν ελάχιστος σε σχέση με τα εκατομμύρια των εμβολιασθέντων. Όσο για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπου τα περιστατικά ήταν 30 σε πάνω από 17 εκ. εμβολιασμούς, δεν επιβεβαιώθηκε ο μηχανισμός με τον οποίο συνέβησαν τα περιστατικά, ούτε και αποκλείσθηκε όμως.

Ο κ. Μόσιαλος, σε ότι αφορά το θέμα της διαθεσιμότητας των εμβολίων, επεσήμανε ότι μόνο η Pfizer πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο με την επένδυση της Biontech που ανακάλυψε το εμβόλιο, γιατί οι υπόλοιπες εταιρίες στην ουσία επιδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις και για την παραγωγή των εμβολίων, μειώνοντας το ρίσκο.

Και από τη δράση αυτή, διερωτήθηκε αν θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση της συνεργασίας των κρατών με τις φαρμακευτικές, για την ανάπτυξη φαρμάκων για τον καρκίνο ή την άνοια.

Όσο για την αυξημένη παραγωγή εμβολίων κατά της covid, σημείωσε πως ο χαρακτηρισμός του εμβολίου ως δημόσιου αγαθού, δεν σημαίνει κατάσχεση στις πατέντες, αλλά χορήγηση επαρκούς αμοιβής, ώστε να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες εταιρίες για την παραγωγή του.

Αν η συνεργασία αυτή είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο με όλες τις φαρμακευτικές (Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac ), τώρα θα είχαν εμβολιαστεί πολύ περισσότεροι πολίτες. Επεσήμανε ακόμη ότι μόλις υπήρξε η πολιτική απειλή από την Ε.Ε. για άρση της πατέντας βάσει του άρθρου 122, άρθηκαν όλα τα προβλήματα ελλείψεων πρώτων υλών, αδυναμίας παραγωγής από άλλες εταιρείες κλπ.

99% προστασία Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, τα εμβόλια παρέχουν αποτελεσματική προστασία, καθώς ενεργοποιούνται αντισώματα και κύτταρα μνήμης μετά τον εμβολιασμό, και για το εμβολίο της Pfizer διαπιστώθηκε ότι το 99% των εμβολιασθέντων είναι προστατευμένοι, όπως και το 95% των εμβολιασθέντων με το αντίστοιχο της AstraZeneca, ακόμη και στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Το εμβόλιο σταματά δε, την μετάδοση του ιού, μειώνοντας την πιθανότητα διασποράς μόλις στο 10-15%, διότι αν κολλήσει κάποιος τον ιό, μένει με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, μια ελάχιστη ποσότητα στη μύτη και το στόμα.

Προβλέποντας ότι η πανδημία θα τελειώσει όταν εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού, ο κ. Μόσιαλος, σημείωσε ότι έχει σημασία να διενεργηθεί μια επιδημιολογική μελέτη ώστε να γνωρίζουμε πόσος πληθυσμός έχει νοσήσει, ο οποίος και θα προστεθεί στον αριθμό όσων ανοσοποιήθηκαν με το εμβόλιο.

Όταν φτάσουμε στο παραπάνω ποσοστό, τότε θα υπάρξει μεγάλο άνοιγμα της οικονομίας.

Αναφερόμενος στα self -test, συνεχάρη την κυβέρνηση για την απόφαση, ενώ για τα 10 εκ. τεστ που αποφασίσθηκε να προμηθευτεί η χώρα, είπε πως πρέπει να υπάρξει στόχευση σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως στα σχολεία ή στους χώρους εργασίας, προκειμένου να μην επιβαρύνεται άσκοπα ο κρατικός προϋπολογισμός. Επεσήμανε όμως ότι είναι πολύ μικρή η ευαισθησία για τους ασυμπτωματικούς, στους οποίους αποδίδεται το 44% της διασποράς του ιού.

Για τους μακροχρόνια ασθενείς μετά από την προσβολή τους από τον ιό, σημείωσε ότι ακόμη και ασυμπτωματικοί συνέχισαν να έχουν προβλήματα υγείας αρκετό καιρό μετά, σημειώνοντας πως οι επιπτώσεις νεφρολογικές, αιματολογικές ή νευρολογικές για το 20-25% των ασθενών δεν διαρκούν πάνω από μερικούς μήνες, όμως για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε πόσο παραπάνω θα διαρκέσουν, όμως ελπίζουμε πως οι βλάβες θα είναι αναστρέψιμες.

Όσο για τους ασθενείς άλλων παθήσεων, τόνισε ότι στην Αγγλία το σύστημα υγείας είχε παραλύσει επί μήνες, ενώ για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται σχεδιασμός που δεν τον έχουμε». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται πιο αποτελεσματικές πολιτικές υγείας, χωρίς να αίρονται τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστάσεις, μέτρα υγιεινής), αλλά και πλήρη ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου του ασθενή, προκειμένου οι γιατροί να μπορούν να ασκήσουν τηλεϊατρική όπου χρειάζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χαθεί η φυσική επαφή με τον γιατρό.

Καπραβέλος: Δεν έχει γίνει η “έκρηξη του ηφαιστείου” στην Αθήνα

«Δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη», προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, κάνοντας για λόγο για «ηφαίστειο που βράζει» αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας.

ΠΗΓΗ: IN.GR-ANT1TV

Ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης τόνισε πως ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα». Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ιαπωνίας των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με τη χώρα μας.

«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», προειδοποίησε, καθώς μία «λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου». Είπε πως κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.

Σε ό,τι αφορά τα self tests, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Το ζήτημα, είπε, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000. Παράλληλα, σημείωσε πως αν κάποιος δεν κάνει σωστά το self test, μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα που θα είναι ψευδώς αρνητικό. Προϋπόθεση για τη σωστή αξιοποίηση των self tests, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Καπραβέλος προειδοποίησε πως μέχρι το τέλος Απριλίου η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ