Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

“Βόμβα” Θωμαΐδη: 80.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική δείχνουν τα λύματα – Αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ακόμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το κύμα χωρίς το lockdown, το οποίο πιστεύει ότι θα κρατήσει λίγο παραπάνω.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Βόμβα” Θωμαΐδη: 80.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική δείχνουν τα λύματα – Αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

O Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μοιράστηκε εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις ουσίες που εντοπίζονται στα λύματα του λεκανοπεδίου Αθηνών.

Για σταθερά ανοδικό ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα της Αττικής έκανε λόγο ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ αλλά και στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης της ΕΡΤ. “Φαίνεται ότι είμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος, αλλά η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα” εκτίμησε.

Πρόσθεσε ότι η μέτρηση της Τετάρτης 04 Νοεμβρίου, στα λύματα της Αττικής, έλεγε για μια μέση τιμή που είναι 80.000 ενεργά κρούσματα. Διευκρίνισε δε ότι ανάμεσα στα τουλάχιστον 80.000 ενεργά κρούσματα αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί.

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ακόμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το κύμα χωρίς το lockdown, το οποίο πιστεύει ότι θα κρατήσει λίγο παραπάνω.

“Θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου. Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο 15νθημερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά” εκτίμησε.

Σχεδιάζονται στοχευμένες μετρήσεις σε λύματα επιμέρους περιοχών

Στα σχέδια για την επέκταση του προγράμματος ανίχνευσης του ιού στα λύματα αναφέρθηκε ο δρ. Θωμαΐδης: «Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, θα αρχίσουμε τις εκτιμήσεις σε επιμέρους γειτονιές. Θα πρέπει να πάμε σε περιοχές όπου υπάρχουν αντλιοστάσια, και όπου δεν υπάρχουν

Εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη

Την ανάλυση των αστικών λυμάτων πραγματοποιεί εδώ και χρόνια η ομάδα του καθηγητή αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη, με εντυπωσιακά κατά καιρούς ευρήματα.

«Μετράμε χιλιάδες χημικές ουσίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάνω από έντεκα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Έχουμε δει την εξέλιξη της κατανάλωσης π.χ. ψυχοφαρμάκων, ή παρανόμως διακινούμενων ουσιών, ή άλλων ουσιών, οι οποίες δείχνουν τη συμπεριφορά μας ή την κατάσταση της υγείας μας», αναφέρει ο καθηγητής.

«Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίοδο του πρώτου lockdown ήταν μία μεγάλη αύξηση σε κάποια συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Είχαμε φυσικά βρει και το κοκτέιλ των αντιικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο στα νοσοκομεία. Είχαμε βρει και μια μεγάλη αύξηση της τάξεως του 300% περίπου, που παραμένει, στα απολυμαντικά.

Και φυσικά, ήταν εντυπωσιακό ότι είχαμε δει την αύξηση της κοκαΐνης κατά 60% περίπου! Πριν από λίγες μέρες μάλιστα βγήκε η ευρωπαϊκή αναφορά από το Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και παρουσιάζει τα δικά μας αποτελέσματα μαζί με τα υπόλοιπα της Ευρώπης και συμβαίνει αντίστοιχο φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε αντλίες στο αποχετευτικό σύστημα, για να δούμε τη διασπορά του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ