Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Προανακριτική ζητά επιτακτικά με νέα επιστολή στοιχεία από την εισαγγελέα Τουλουπάκη – Καταθέτει στη ΓΑΔΑ ο Σαράφης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ραγδαίες εξελίξεις: Η Προανακριτική ζητά επιτακτικά με νέα επιστολή στοιχεία από την εισαγγελέα Τουλουπάκη – Καταθέτει στη ΓΑΔΑ ο Σαράφης

Το θέμα της μη διαβίβασης κρίσιμων εγγράφων στην Προανακριτική από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, θέτουν εκ νέου σήμερα τα μέλη της προανακριτικής της Βουλής που ερευνούν την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της επιτροπής καλεί εκ νέου την εισαγγελική λειτουργό σε νέα επιστολή να στείλει όλες τις εκθέσεις του FBI και την αλληλογραφία με τις αμερικανικές αρχές έως το μεσημέρι σήμερα προκειμένου να ενημερωθούν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και τα πραγματικά περιστατικά υπαγωγής των μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, εάν η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν συνεργαστεί ούτε και αυτή τη φορά, θα θεωρηθεί ότι αρνείται να διαβιβάσει το σύνολο της δικογραφίας με ό,τι αυτό νομικά συνεπάγεται.

Ξεκίνησε η εξέταση του Μαξίμου Σαράφη

Ήδη, λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα ξεκίνησε η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος έφτασε στο αστυνομικό μέγαρο λίγο πριν τις 4.  Καταθέτει με αλλοιωμένη φωνή, ενώ πριν μπει στον ειδικό χώρο της εξέτασης αποχωρίστηκε το κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφη” βρίσκεται στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ στο ειδικό δωμάτιο που έχει εγκατεστημένα τα ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής και μετάδοσης εικόνας και ήχου. Τα μέλη του κλιμακίου της επιτροπής βρίσκονται στον 14ο όροφο του ίδιου κτηρίου σε αίθουσα συνεδριάσεων όπου και θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τον μάρτυρα μέσω του συστήματος μεταφοράς ήχου. Για την διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί εφαρμογή αλλοίωσης της φωνής του μάρτυρα.

Ακολουθεί η Κελέση Στις 8:30 το βράδυ θα ξεκινήσει η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση». Υπενθυμίζεται ότι το δικαστικό – αστυνομικό θρίλερ της περασμένης εβδομάδας έληξε με την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου που έκρινε ότι πρέπει να εξεταστούν με τον τρόπο που θα διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε:  

Στη ΓΑΔΑ μεταβαίνουν οσονούπω μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής προκειμένου να εξετάσουν τον προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης Novartis “Μάξιμο Σαράφη”.

Η απόφαση της, πλειοψηφίας της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι πως στη ΓΑΔΑ θα μεταβούν ο πρόεδρος, Γιάννης Μπούγας και ένας βουλευτής από κάθε κόμμα που μετέχει στην επιτροπή (σ.σ. το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει. Το ΜέΡα25 δεν μετείχε από την αρχή στην επιτροπή). Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν, ωστόσο, σήμερα να συμμετέχουν και άλλοι βουλευτές-μέλη της επιτροπής στην εξέταση.

Με απόφαση της πλειοψηφίας, το κλιμάκιο της ειδικής επιτροπής θα ζητήσει από τον αστυνομικό που είναι αρμόδιος για τη φύλαξη του κάθε προστατευόμενου μάρτυρα να ελέγχει να μην έχει επικοινωνία με το κινητό του ο μάρτυρας, κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Θα μπορεί να έχει, όμως, μαζί του έγγραφα που κρίνει ότι είναι χρήσιμα για τις απαντήσεις του.

Το κλιμάκιο της προκαταρκτικής επιτροπής θα μεταβεί στο χώρο με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα. Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όμως, θα βρίσκονται σε άλλη αίθουσα, πιθανώς σε άλλον όροφο από εκείνον που θα βρίσκονται οι βουλευτές της ειδικής επιτροπής. Στην αίθουσα που θα βρίσκονται οι βουλευτές υπάρχει οθόνη, η οποία όμως ακόμη και αν μεταδίδει, αυτό θα γίνεται τεχνικά, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους (σ.σ. παράσιτα) και αλλοίωση της φωνής τους. Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες που βρίσκονται ήδη στη ΓΑΔΑ έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ