Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ανατροπή – Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στη φυλακή του μεσίτη;

"Η αναίρεση που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που ανέστειλε την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης του ...*μεσίτη") , οδηγεί στην αποκατάσταση της έννομης τάξης" αναφέρουν οι συνήγοροι της οικογένειας του ακτιβιστή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ανατροπή – Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στη φυλακή του μεσίτη; eurokinissi

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου καθώς το δρόμο για τη φυλακή (εφόσον γίνει δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Δικαστηρίου) δείχνει αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τον μεσίτη, έναν εκ των δύο κατηγορουμένων που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών χωρίς ελαφρυντικά, μαζί με τον κοσμηματοπώλη για το θάνατο του ακτιβιστή

Αυτό αναφέρουν σε ανάρτησή τους οι δικηγόροι της οικογένειας Άννυ Παπαρούσου και Κλειώ Παπαπαντολέων.

«Η αναίρεση που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που ανέστειλε την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης του ….( μεσίτης)  οδηγεί στην αποκατάσταση της έννομης τάξης. Ήταν μια ουσιαστικά εσφαλμένη απόφαση που ανέτρεπε, χωρίς νόμιμο λόγο, την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση» σημειώνουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η οριστική κρίση θα είναι από το αρμόδιο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο.

Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, ενώ δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Μάλιστα, το δικαστήριο είχε ομόφωνα αποφασίσει να μην χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση για τους δύο κατηγορούμενους. Όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος έγινε δεκτό να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αλλά να ξεκινήσουν την έκτιση της ποινής τους, με τον μεσίτη να οδηγείται στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης θα εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας του.

Ζακ Κωστόπουλος

eurokinissi

Υπόθεση Κωστόπουλου: Η πρώτη ανατροπή

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε ανατροπή στην απόφαση που είχε εκδοθεί στις 3 Μαΐου για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018. Ειδικότερα, μετά από 2 μήνες έγινε δεκτό σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ιωάννη Γλύκα και Ορφέα Φίλο αίτημα αναστολής της ποινής για τον μεσίτη, ο οποίος όπως και ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Όπως ανακοίνωσαν τότε οι συνήγοροι του μεσίτη Ιωάννης Γλύκας και Ορφέας Φίλος, έγινε τελικώς δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής και θα αποφυλακιστεί. «Η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη δέχτηκε την αίτηση αναστολής του αιτούντος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφανίσεως εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός και του έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ελεύθερος όταν αυτό προσδιοριστεί» ανέφεραν.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

eurokinissi

Πολιτικές παρεμβάσεις κατήγγειλαν οι συνήγοροι

Πολιτικές παρεμβάσεις και προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης είχε καταγγείλει μέσω ανακοίνωσης ο μεσίτης που καταδικάστηκε για το θάνατο του Ζακ Κωστοπουλου σε 10ετη κάθειρξη, υποστηρίζοντας πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σημειώνει ότι είναι υποχρεωμένος να προβεί σε «κάθε απαιτούμενη νόμιμη ενέργεια ακόμη και ενώπιον Διεθνών Δικαστηρίων, στο πλαίσιο των αρχών της Δίκαιης Δίκης και του σεβασμού στο τεκμήριο Αθωότητας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στις 4 Ιουλίου του 2022, έγινε δεκτή ομόφωνα κατόπιν θετικής εισαγγελικής πρότασης από το Β’ Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, η αίτησή μου για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μου.

Αμέσως, πήραν θέση μέλη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος με χαρακτήρισε ως «αμετανόητο δολοφόνο», μη σεβόμενος τις Δικαστικές Αρχές και τις αποφάσεις τους.

Η τοποθέτησή του αυτή επισφραγίσθηκε με την δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να πάρει θέση σε εν εξελίξει ποινική υπόθεση, χαρακτηρίζοντας στις 13/07/2022 το επίδικο περιστατικό ως «πρωτοφανή περίπτωση τυφλής ρατσιστικής βίας», παρά το γεγονός ότι εν γνώσει του κανείς δεν κατηγορήθηκε για ρατσιστικό έγκλημα κατά τους όρους του 82 Α του Ποινικού Κώδικα.

Στη συνέχεια δε τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τους αντιδίκους μου στο Μέγαρο Μαξίμου ως εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας, μνημονεύοντας ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην δικαστική υπόθεση και καταλήγοντας ότι ο «ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας», παραβλέποντας ομοίως ότι δεν είχε η αποδιδόμενη πράξη ρατσιστικά χαρακτηριστικά για την Ελληνική Δικαιοσύνη και εκπέμποντας συνακόλουθα λάθος μήνυμα ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να αναθεωρηθούν.

Οι πολιτικές αυτές παρεμβάσεις εντός μόλις δύο ημερών, συνιστούν μία πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης άμεσα και έμμεσα, ώστε να αναιρεθεί μία ομόφωνη δικαστική απόφαση με αντίστοιχη θετική εισαγγελική πρόταση, η οποία ελήφθη σύμφωνα με τον Νόμο.

Ως εκ τούτου, είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε κάθε απαιτούμενη νόμιμη ενέργεια ακόμη και ενώπιον Διεθνών Δικαστηρίων, στο πλαίσιο των αρχών της Δίκαιης Δίκης και του σεβασμού στο τεκμήριο Αθωότητας, ώστε στην υπόθεσή αυτή να καταδειχθεί η αθωότητά μου, απέναντι στην πολιτικοποίηση μίας ποινικής υπόθεσης και την άσκηση αντιδεοντολογικών πιέσεων στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΟΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΟΡΦΕΑΣ ΦΙΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΚΑΣ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ