Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Reuters: Η Ε.Ε. δεν θα ζητήσει “άδειο μεσαίο κάθισμα” στις πτήσεις, υποχρεωτική, ωστόσο, η χρήση μάσκας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Reuters: Η Ε.Ε. δεν θα ζητήσει “άδειο μεσαίο κάθισμα” στις πτήσεις, υποχρεωτική, ωστόσο, η χρήση μάσκας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα υποχρεωθούν να αφήνουν κενά τα μεσαία καθίσματα στις θέσεις τριών επιβατών, ωστόσο η χρήση μάσκας προσώπου κατά τις πτήσεις, αλλά και στα αεροδρόμια θα είναι υποχρεωτική, καθώς αργά αλλά σταθερά θα επανακάμπτει η ταξιδιωτική κίνηση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι οδηγίες για τα αεροπορικά ταξίδια αποτελούν μέρος ευρύτερου πακέτου συστάσεων το οποίο θα εκδώσει η Κομισιόν σήμερα, προκειμένου να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει επανεκκίνηση των ταξιδίων, προκειμένου να αναζωογονηθεί ο σκληρά πληττόμενος από την πανδημία κλάδος του τουρισμού.

Το σύνολο των οδηγιών της Κομισιόν έχει ως στόχο να μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των παραλιών τους ερχόμενους μήνες, παρά τους περιορισμούς που θέτει η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Reuters, η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. να λαμβάνουν υπ’ όψιν την ανάγκη των ανθρώπων να επισκεφθούν μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες μέλη της Ένωσης και να επιτρέπουν τα σχετικά ταξίδια.

Πρόταση της Επιτροπής είναι η παράταση των περιορισμών για τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στις 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν για ακόμη 30 ημέρες, έως δηλαδή την 15η Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών, αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση, σημειώνει η Κομισιόν.

Αυτές είναι οι ελληνικές προτάσεις

Με το σενάριο για το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης πριν την 1η Ιουνίου να παραμένει υπό αίρεση (σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι στέκονται προς το παρόν αρνητικά απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο), ο κυβερνητικός στόχος για τη διάσωση του τουριστικού κλάδου είναι να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν. “Η πρότασή μας αποβλέπει σε μία δίκαιη μεταχείριση, χωρίς οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά στα πρωτόκολλα ταξιδιού.

Δεν πρέπει να υπάρχει καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορονοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Εξαίρεση μπορεί να υπάρχει για ταξιδιώτες μεταξύ περιοχών που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο”, σχολιάζουν στελέχη. Παράλληλα, η ελληνική πρόταση επισημαίνει ότι δε μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά στα μέσα ταξιδιού. Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα.

“Δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. Από τη στιγμή που θα γίνονται τεστ σε όλους στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίζουν”, επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά προτείνει:

-Τεστ ανίχνευσης ή αντισωμάτων στη χώρα αναχώρησης των τουριστών, έως και 72 ώρες πριν από το ταξίδι, με χρηματοδότηση και από κοινοτικούς πόρους.

-Εναλλακτικά, η υποχρέωση διενέργειας τεστ να παραλείπεται στις χώρες, όπου αποδεδειγμένα πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

-Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου να αναγνωρίσει και να διοχετεύει τα τεστ στις χώρες-μέλη και τα αποτελέσματα των τεστ να έχουν τη μορφή ενός “ψηφιακού πιστοποιητικού”.

-Να υπάρχει ευελιξία σε κρατήσεις και ακυρώσεις, για όσους επίδοξους ταξιδιώτες βρεθούν θετικοί στο τεστ.

-Τα τεστ να μην διεξάγονται στα αεροδρόμια, για να αποφευχθεί συγχρωτισμός και καθυστερήσεις.

-Η χώρα προορισμού θα αναλαμβάνει να ενημερώσει τους τουρίστες για τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του δημοσίου φορέα υγείας.

-Δε θα υποχρεούνται οι αεροπορικές εταιρείες να διατηρούν κενά ορισμένα καθίσματα στα αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να πετούν και με πληρότητα 100%. Η χρήση μάσκας για πλήρωμα και επιβάτες, όμως, θα είναι υποχρεωτική.

-Δε θα σερβίρονται φαγητά και ποτά κατά τη διάρκεια της πτήσης και δε θα υπάρχουν έντυπα στα καθίσματα.

-Οι αεροπορικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Φορέα Ασφάλειας των Αερομεταφορών και του ECDC.

-Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων θα διεξάγεται τεστ και ιχνηλάτηση στους τουρίστες στη χώρα υποδοχής, η οποία θα παρέχει νοσηλεία και φροντίδα σε όσους ασθενήσουν. Οι ασθενείς τουρίστες θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής σε καραντίνα. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να επιβληθούν τοπικού χαρακτήρα περιορισμοί.

-Οι τοπικές αρχές να ελέγχουν αυστηρά τη συμμόρφωση με όλα τα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής και προστασίας σε ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, παραλίες, δημόσια μέσα μεταφοράς, ενοικιαζόμενα μέσα, αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, μουσεία, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

-Οι χώρες υποδοχής θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας τεστ και εποπτείας της δημόσιας υγείας στις τουριστικές περιοχές. Σε περίπτωση έκρηξης της πανδημίας, θα μπορούν να ζητήσουν και συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Να μην υπάρχει καραντίνα κατά το ταξίδι επιστροφής των τουριστών στη χώρα προέλευσής τους, ώστε να μην αποθαρρύνονται να ταξιδέψουν από φόβο εγκλωβισμού.

-Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την εθελοντική παρακολούθηση των κρουσμάτων με μέριμνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

-Άμεση ενημέρωση των αρχών σε ευρωπαϊκών επίπεδο σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ