Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Ρόδος: 19 άτομα στο εδώλιο για έκδοση δανείων με πλαστά δικαιολογητικά

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας πριν από δεκατρία χρόνια και η ζημία που φέρεται να υπέστη η Εμπορική Τράπεζα ξεπερνά, σύμφωνα με τη δικογραφία τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: 19 άτομα στο εδώλιο για έκδοση δανείων με πλαστά δικαιολογητικά Εurokinissi

Σε εγκληματική οργάνωση η οποία εξέδιδε δάνεια με πλαστά έγγραφα από τράπεζα, κατηγορούνται ότι εμπλέκονται συνολικά 19 άτομα, τα οποία έχουν παραπεμφθεί και θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, τον επόμενο μήνα.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας πριν από δεκατρία χρόνια και η ζημία που φέρεται να υπέστη η Εμπορική Τράπεζα ξεπερνά, σύμφωνα με τη δικογραφία τα δύο εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη rodiaki.gr. 

Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 21 Σεπτεμβρίου και τα αδικήματα που «βαραίνουν» τους 19 κατηγορούμενους είναι τα εξής:

• Συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού

• Πλαστογραφία με σκοπούμενο όφελος άνω των 120.000 ευρώ από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

• Απάτη με ζημία άνω των 120.000 ευρώ από κοινού κατ’ εξακολούθηση

• Απιστία με συνολική ζημία άνω των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση

Εγκληματική οργάνωση η οποία εξέδιδε δάνεια με πλαστά έγγραφα από τράπεζα: Πώς δρούσαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος φέρονται να είναι δύο άνδρες ηλικίας 58 και 54 ετών αντίστοιχα και δύο γυναίκες οι οποίοι ήταν αυτοί που με τη χρήση πληρεξουσίου από πελάτες που έβρισκαν για την πώληση ακινήτων στη περιοχή μας, φέρονται να εκταμίευαν τα χρήματα και τα μετέφεραν στους λογαριασμούς τους.

Η συνολική ζημία που υπέστη η τράπεζα από την υπόθεση αυτή ανέρχεται σε 2 εκατ. 100 χιλιάδες ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου 2011 συνελήφθη στη Δράμα 48χρονος ο οποίος επίσης κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση και σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα του ανακριτή Ρόδου.

Ο 48χρονος, ο οποίος ήταν χρόνια κάτοικος εξωτερικού, μεταφέρθηκε στο νησί μας και απολογήθηκε στον ανακριτή όπου σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε άγνοια για την υπόθεση, όμως παραδέχτηκε ότι είχε κάνει πληρεξούσιο στον 54χρονο προκειμένου να του εκδώσει δάνειο, καθώς ο ίδιος επειδή δεν έκανε φορολογική δήλωση, δεν μπορούσε.

εγκληματική οργάνωση η οποία εξέδιδε δάνεια με πλαστά έγγραφα από τράπεζα,

EUROKINISSI

Μάλιστα ο 48χρονος είχε δηλώσει ότι εξεπλάγην με την ύπαρξη εκκαθαριστικού στο όνομα του αφού εκείνος ουδέποτε είχε συμπληρώσει φορολογική δήλωση.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και μία 36χρονη η οποία, με βούλευμα που εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, παραπέμπεται να δικαστεί στο αρμόδιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδ/σου, για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα και της απάτης με το συνολικό επιτευχθέν περιουσιακό όφελος και η αντίστοιχη ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Κατά του βουλεύματος αυτού προσέφυγε η 36χρονη δια του συνηγόρου της κ. Μανώλη Βλάχου, στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου από το οποίο και εξετάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 η προσφυγή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 36χρονη στο υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της περιοχής μας, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι εξαρχής (σε όλα τα στάδια της μέχρι τώρα διαδικασίας) έχει αιτηθεί τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός της, ότι δηλαδή έχουν πλαστογραφηθεί τα στοιχεία και οι υπογραφές της.

Ωστόσο μέχρι σήμερα γραφολογική εξέταση δεν έχει διενεργηθεί.

Η ίδια είχε τονίσει επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αφορά το επίδικο διάστημα κατά το οποίο η 36χρονη βρισκόταν νοσηλευομένη στην Κρήτη, ως θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της, ενώ αναφερόταν και στην ηλικία της, ήταν μόλις 19 ετών κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρονταν αναλυτικά και διάφορα νομικής φύσεως ζητήματα που φέρονται να έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα διαδικασία που τηρήθηκε για την υπόθεση.

Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω η 36χρονη τα είχε δηλώσει και κατά την απολογία της το καλοκαίρι του 2017 στην ανακρίτρια Ρόδου, όπου και μεταξύ άλλων είχε επίσης τονίσει ότι τους συγκατηγορούμενους της ούτε τους γνωρίζει ούτε είχε ποτέ κάποια σχέση μαζί τους.

Η ίδια είχε πει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν μόλις 19 ετών, μόλις είχε τελειώσει τη σχολή της και δεν υπέβαλε ούτε φορολογική δήλωση, και φυσικά το ότι βρισκόταν σε νοσοκομείο της Κρήτης αλλά και το ότι δε διέθετε λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα.

Μάλιστα είχε επισημάνει ότι κατά τη δική της εκτίμηση, τα στοιχεία της υπεκλάπησαν και χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία της.

Η 36χρονη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα είχε αφεθεί ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ