ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ρόδος: Απορρίφθηκε αγωγή ιατρού κατά παιδιών ασθενή που απεβίωσε στο Γενικό Νοσοκομείο

Με την αγωγή της η γιατρός διεκδικούσε αποζημίωση για βλάβες που υπέστη από τα όσα ισχυρίστηκαν οι εναγόμενοι σχετικά με το θάνατο του πατέρα τους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: Απορρίφθηκε αγωγή ιατρού κατά παιδιών ασθενή που απεβίωσε στο Γενικό Νοσοκομείο Unsplash/ Hush Naidoo Jade

Την αγωγή ιατρού σε βάρος τριών κατοίκων της Ρόδου με την οποία διεκδικούσε αποζημίωση για βλάβες από ισχυρισμούς τους απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου.

Ειδικότερα, με την αγωγή της η γιατρός διεκδικούσε αποζημίωση για βλάβες που υπέστη από τα όσα ισχυρίστηκαν οι εναγόμενοι σχετικά με το θάνατο του πατέρα τους, υπαινισσόμενοι πως η ιατρός η οποία εφημέρευε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου εκείνη την ημέρα, δεν είχε την αναγκαία επιστημονική επάρκεια και ότι επέδειξε προβληματική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Δημοκρατικής”, το περιστατικό θανάτου σημειώθηκε στις 30 Απριλίου 2016, καθώς ο πατέρας των τριών αδελφών νοσηλεύθηκε στην Α’ παθολογική κλινική του νοσοκομείου, όπου εκτελούσε εφημερία η ενάγουσα ιατρός και η οποία ανέλαβε μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό την αρωγή του ασθενούς.

Ωστόσο, ο τελευταίος, απεβίωσε την ίδια μέρα στις 23.30 με αιτία θανάτου κατά τη χρησιμοποιούμενη ιατρική ορολογία, την πρόσφατη ισχαιμία του μυοκαρδίου και την καρδιακή κάμψη επί εδάφους υπερτροφικής καρδιομυοπάθειας.

Νοσοκομείο

Eurokinissi

Αγωγή ιατρού: Η έγκληση

Η αδόκητη και όλως αιφνίδια απώλεια του πατέρα τους είχε ως αποτέλεσμα την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών από την πλευρά τους προς την ενάγουσα, η οποία ενεπλάκη κατά κύριο λόγο στη νοσηλεία του. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλαν έγκληση, στην οποία μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι ο θάνατος του πατέρα τους οφειλόταν σε σειρά παραλείψεων και λανθασμένων ενεργειών της.

Περαιτέρω υπογράμμιζαν ότι η ιατρός είχε συνολικά απαξιωτική στάση ως προς την αντιμετώπιση του επίδικου περιστατικού, προέβη σε μη έγκαιρη και λανθασμένη διάγνωση και μέθοδο θεραπείας, δεν παρακολούθησε την πορεία της υγείας του πατέρα τους και αμέσως μετά τον θάνατό του έσκισε τα έγγραφα του ιατρικού του φακέλου συντάσσοντας νέα αντίστοιχα έγγραφα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εν λόγω έγκληση απορρίφθηκε δυνάμει διάταξης της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, διότι προέκυψε ότι άπαντες οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου έδρασαν «lege artis», επιδεικνύοντας δηλαδή τη δέουσα ιατρική προσοχή και επιμέλεια και λειτουργώντας με τον ενδεδειγμένο τρόπο, χωρίς να προβούν σε ιατρικά σφάλματα και χωρίς να παραλείψουν καμία απαραίτητη ενέργεια.

25χρονη

Eurokinissi

Την κατηγόρησαν ότι γελούσε και έκανε χειρονομίες

Σε ό,τι αφορά στην στάση της ενάγουσας μετά τον θάνατό του οι εναγόμενοι στην έγκλησή τους ισχυρίστηκαν ότι η ενάγουσα ανακοίνωσε τον θάνατο του πατέρα τους γελώντας και κάνοντας χειρονομίες, δηλαδή κινώντας τα χέρια οριζόντια, γεγονός το οποίο η τελευταία αρνείται κατηγορηματικά.

Ωστόσο, το Δικαστήριο διατήρησε αμφιβολίες για την αναλήθεια του γεγονότος αυτού, ενόψει της αποδεικτικής θεμελίωσης των εναγόμενων. Περαιτέρω, οι εναγόμενοι ισχυρίστηκαν στην έγκλησή τους ότι η ενάγουσα, έσκισε τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου του πατέρα τους και ξεκίνησε να συντάσσει νέα έγγραφα, αν και οι ίδιοι της είχαν ζητήσει να τους δώσει τα σχετικά αντίγραφα.

Το δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων πως από το σύνολο των μαρτυρικών καταθέσεων αποδεικνύεται ότι ο πρώτος εναγόμενος πράγματι έψαχνε στους κάδους απορριμμάτων για στοιχεία τα οποία θεωρούσε ότι κατέστρεψε η ενάγουσα και ως εκ τούτου αποδεικνύεται ότι οι εναγόμενοι -έστω και εσφαλμένα και ενόψει της συναισθηματικής τους φόρτισης- υπολάμβαναν ότι η ενάγουσα είχε προβεί στην εν λόγω πράξη.

Αναφορικά με την ιατρική αμέλεια που καταλογίστηκε στην ενάγουσα από τους εναγόμενους, από το σύνολο των περιστάσεων προέκυψε ότι οι τελευταίοι είχαν δικαιολογημένο ενδιαφέρον να υποβάλουν την έγκλησή τους, ενόψει του ό,τι επεδίωκαν να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του θανάτου του πατέρα τους και να αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες, αυτή δε ήταν και η μόνη πρόθεσή τους.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ