Ρόδος: Γυναικολόγος παραπέμπεται ξανά σε δίκη για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη σε βάρος γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί

Ογκωδέστατη η δικογραφία της υπόθεσης - Είναι η 22η μήνυση κατά του συγκεκριμένου ιατρού

NEWSROOM
Ρόδος: Γυναικολόγος παραπέμπεται ξανά σε δίκη για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη σε βάρος γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί

Η Δικαιοσύνη καλείται να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση σύμφωνα με την οποία καταδικασμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας, ο οποίος, με νέο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, παραπέμπεται σε νέα δίκη για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη εις βάρος γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί.

Η εξέλιξη αφορά την 22η μήνυση που έχει κατατεθεί σε βάρος του και εντάσσεται σε μια ευρύτερη, βαριά δικογραφία που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Το βούλευμα, που εκδόθηκε στις 17 Ιουλίου 2025, βασίζεται σε πρόταση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, κ. Αιμιλίας Σοφίας Μέρη, η οποία υποστήριξε ότι τα στοιχεία της δικογραφίας τεκμηριώνουν την ανάγκη για νέα δίκη.

Η κατηγορία αφορά πράξη γενετήσιου χαρακτήρα χωρίς συναίνεση, που φέρεται να τελέστηκε εντός του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου ο κατηγορούμενος εργαζόταν τότε ως επιμελητής Α’.

Το περιστατικό: «Δεν μπορούσα να αντιδράσω»

Το περιστατικό, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου 2017. Η παθούσα, εκπαιδευτικός με μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλονίκη, προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία για γυναικολογική εξέταση λόγω έντονου ερεθισμού στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με την καταγγελία, κατά τη διάρκεια της εξέτασης κι ενώ βρισκόταν στη γυναικολογική καρέκλα με εκτεθειμένα τα ευαίσθητα σημεία του σώματός της, ο γιατρός φέρεται να προέβη σε θωπείες στην περιοχή του κόλπου και της κλειτορίδας, με σκοπό να τη διεγείρει σεξουαλικά, χωρίς η ίδια να έχει συναινέσει.

Κατά τα αναφερόμενα, της είπε ότι ο ερεθισμός της «οφείλεται στο ξέσκισμα» και στη συνέχεια έθεσε το χέρι της στο σε στύση μόριό του, προσπαθώντας να την ωθήσει σε περαιτέρω σεξουαλική πράξη.

Η γυναίκα περιγράφει ότι πάγωσε, ακινητοποιήθηκε και βρέθηκε σε απόλυτη αδυναμία να αντιδράσει. Η αμηχανία, η ανατροπή της προσδοκίας ιατρικής φροντίδας και η ιεραρχική ανισορροπία μεταξύ γιατρού και ασθενούς δημιούργησαν μια κατάσταση ψυχολογικής παράλυσης, σύμφωνα με τη νομική τεκμηρίωση της Εισαγγελίας.

Νομική αξιολόγηση: Κατάχρηση ανίκανου προς αντίσταση

Η πρόταση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών υπογραμμίζει πως τα στοιχεία συνιστούν κατάχρηση σε γενετήσια πράξη κατά ανίκανου προς αντίσταση προσώπου, όπως προβλέπει το άρθρο 338 του Ποινικού Κώδικα. Σημειώνεται πως η απουσία σωματικής ή φωνητικής αντίστασης δεν συνιστά τεκμήριο συναίνεσης όταν η ακινησία οφείλεται σε κατάσταση σοκ. Το βούλευμα τονίζει ότι οι πράξεις του κατηγορούμενου δεν συνδέονται με ιατρική ανάγκη αλλά με προσωπική του επιδίωξη σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Το Συμβούλιο διατηρεί, επίσης, τους περιοριστικούς όρους που είχαν επιβληθεί νωρίτερα: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

Ένα ιστορικό γεμάτο καταγγελίες

Η νέα παραπομπή έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη βαριά ποινική υπόθεση. Ο γιατρός έχει καταδικαστεί σε πρωτόδικο επίπεδο σε κάθειρξη 73 ετών και 3 μηνών, με εκτιτέα τα 20 έτη, για 20 υποθέσεις βιασμών και προσβολών γενετήσιας αξιοπρέπειας. Οι προηγούμενες καταγγελίες προέρχονται από γυναίκες διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων, οι οποίες περιέγραψαν πανομοιότυπα μοτίβα συμπεριφοράς: περιττές ιατρικές πράξεις, απουσία τρίτου προσώπου κατά τις εξετάσεις, σχόλια με σεξουαλικά υπονοούμενα και χρήση του ιατρικού εξοπλισμού ως πρόσχημα για επαφή. Πολλές από τις καταγγέλλουσες δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν εκείνη την ώρα, αισθάνθηκαν ακινητοποιημένες και αποχώρησαν χωρίς να υποβληθούν σε ουσιαστική εξέταση ή διάγνωση.

Υπεράσπιση και αντεπιχειρήματα

Ο γιατρός αρνείται όλες τις κατηγορίες, επικαλείται έλλειψη μνήμης και κάνει λόγο για σκευωρία εις βάρος του, την οποία αποδίδει σε οργανωμένο σχέδιο από διαδικτυακή ομάδα. Ωστόσο, στην παρούσα υπόθεση, η Εισαγγελέας σημειώνει ρητά ότι η καταγγέλλουσα δεν είχε καμία επαφή ή επικοινωνία με τις άλλες γυναίκες που έχουν υποβάλει μηνύσεις. Το γεγονός ότι υπέβαλε τη μήνυση μεταγενέστερα των υπολοίπων θεωρείται επιβαρυντικό για τον κατηγορούμενο, διότι αναιρεί τον ισχυρισμό περί συντονισμένης καταγγελίας.

Δικαιοσύνη  χωρίς εκπτώσεις

Η παραπομπή σε νέα δίκη αναδεικνύει μια θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου: Καμία καταγγελία δεν αγνοείται, ανεξαρτήτως του αν το πρόσωπο έχει ήδη τιμωρηθεί. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα σε δικαστική κρίση για τη δική της υπόθεση. Το μήνυμα είναι σαφές: η εξουσιαστική κακοποίηση, ιδίως όταν συμβαίνει εντός πλαισίων εμπιστοσύνης και εξάρτησης, δεν παραγράφεται κοινωνικά ούτε απαξιώνεται θεσμικά. Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης των εσωτερικών ελέγχων στα νοσοκομεία, καθιέρωσης αυστηρών κωδίκων δεοντολογίας και την επιβολή παρουσίας τρίτου προσώπου σε κάθε γυναικολογική εξέταση.

Τι ακολουθεί

Η ημερομηνία της νέας δίκης θα οριστεί από τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου. Παράλληλα, έχει απορριφθεί πρόσφατα η αίτηση του κατηγορούμενου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, λόγω προβλημάτων υγείας. Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Ευή Αρνιθενού, ενώ η κοινωνία, η ιατρική κοινότητα και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αναμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της νέας δίκης, η οποία έχει τόσο δικαστική όσο και συμβολική σημασία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr