Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ρόδος: “Πράσινο φως” από το Πολυμελές Πρωτοδικείο για παρένθετη μητρότητα

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου συντρέχουν όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μεθόδου της ιατρικής υποβοήθησης της ανθρώπινης αναπαραγωγής κι ως εκ τούτου παρέχει την άδεια στην αιτούσα να προβεί στη μεταφορά στο σώμα της υποψήφιας παρένθετης μητέρας, γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια, προκειμένου η τελευταία να κυοφορήσει το τέκνο που η αιτούσα και ο σύζυγός της επιθυμούν να αποκτήσουν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: “Πράσινο φως” από το Πολυμελές Πρωτοδικείο για παρένθετη μητρότητα

“Πράσινο φως” άναψε με απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, σε μία κάτοικο Ρόδου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας να τεκνοποιήσει μέσω παρένθετης μητέρας, μετά από αίτησή της κατά την εκούσια δικαιοδοσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση η αιτούσα επιθυμεί να αποκτήσει με τον σύζυγό της τέκνο, πλην όμως είναι ιατρικά αδύνατο να κυοφορήσει στο παρόν όσο και στο μέλλον, μολονότι βρίσκεται σε ηλικία φυσικής αναπαραγωγής καθώς πάσχει από προβλήματα υγείας και ως εκ τούτου πιθανή εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και άλλα προβλήματα στο νεογνό.

Από την άλλη πλευρά, η υποψήφια παρένθετη μητέρα είναι σε κατάλληλη ηλικία φυσικής αναπαραγωγής καθώς έχει συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας της και προσφέρεται να κυοφορήσει στη θέση της αιτούσας προκειμένου να βοηθήσει την τελευταία και το σύζυγό της να αποκτήσουν τέκνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση η μέλλουσα κυοφόρος υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και είναι καθ’ όλα υγιής, ψυχικά και σωματικά.

Ετσι, κατά την κρίση του Δικαστηρίου συντρέχουν όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μεθόδου της ιατρικής υποβοήθησης της ανθρώπινης αναπαραγωγής κι ως εκ τούτου παρέχει την άδεια στην αιτούσα να προβεί στη μεταφορά στο σώμα της υποψήφιας παρένθετης μητέρας, γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια, προκειμένου η τελευταία να κυοφορήσει το τέκνο που η αιτούσα και ο σύζυγός της επιθυμούν να αποκτήσουν.

Τί είναι η παρένθετη μητρότητα

Η παρένθετη μητρότητα είναι μία μέθοδος τεχνητής αναπαραγωγής, κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά ένα παιδί για λογαριασμό μιας άλλης, ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στη χώρα μας, η εξωσωματική μπορεί να γίνει μόνο με ωάρια ξένα προς την παρένθετη μητέρα, διότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την “πλήρη υποκατάσταση στη μητρότητα”.

Αρκετά ζευγάρια στις μέρες μας καταφεύγουν στην λύση της παρένθετης μητρότητας προκειμένου να κάνουν το όνειρο τους για την απόκτηση ενός παιδιού πραγματικότητα.

Μία γυναίκα μπορεί να καταφύγει στην παρένθετη μητρότητα όταν απουσιάζει η μήτρα ή όταν υπάρχει κάποια σοβαρή ασθένεια (π.χ. καρδιακή νόσο, υψηλή πίεση, ηπατική ή νεφρική νόσο κ.α.), που καθιστά την κύηση αδύνατη ή επικίνδυνη για τη ζωή της.

Η επιλογή της παρένθετης μητέρας γίνεται από το ίδιο το ζευγάρι.

Ο θεράπων ιατρός πιστοποιεί τόσο την αδυναμία κυοφορίας της βιολογικής μητέρας όσο και την ικανότητα της παρένθετης μητέρας να κυοφορήσει.

Σε περίπτωση που η υποψήφια παρένθετη μητέρα είναι έγγαμη, απαιτείται η συναίνεση του συζύγου της.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι και η υποψήφια παρένθετη μητέρα υποβάλλουν την αίτηση στο δικαστήριο.

Όταν το δικαστήριο εγκρίνει τη διαδικασία, το Κέντρο έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην εμβρυομεταφορά.

Η νομική καθοδήγηση στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ένας νομικός εμπειρογνώμονας, με εξειδίκευση και εμπειρία στον αναπαραγωγικό νόμο, θα καταρτίσει το Ιδιωτικό Συμφωνητικό μεταξύ του ζευγαριού, του κέντρου και της παρένθετης μητέρας, προκειμένου να προστατευθούν όλες οι πλευρές.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ