Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη μέσω facebook – To αυτοκίνητο που “αγόρασαν” έκανε φτερά

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι e-απάτες το τελευταίο χρονικό διάστημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη μέσω facebook – To αυτοκίνητο που “αγόρασαν” έκανε φτερά

Οι απατεώνες καραδοκούν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γι’ αυτό και συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην κλαίνε τα λεφτά τους όπως ένα ζευγάρι Αλβανών από τη Ρόδο που νόμιζε πως θα αγόραζε αυτοκίνητο και… την πάτησε.

Συγκεκριμένα, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, σχηματίστηκε την 4η Μαρτίου 2021, δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη ο οποίος, αναρτώντας αγγελία πώλησης αυτοκινήτου σε στo Facebook, εξαπάτησε δύο 44χρονους Αλβανούς υπηκόους, ζευγάρι, αποσπώντας τους χρήματα ως προκαταβολή αγοραπωλησίας του οχήματος.

Πιο συγκεκριμένα το ζευγάρι αφού είδε το αυτοκίνητο προς πώληση στο marketplace του facebook επικοινώνησε με τον υποτιθέμενο πωλητή που το διέθετε έναντι 4.500 ευρώ. Του κατέβαλαν ως προκαταβολή το ποσό των 500 ευρώ για να «κλείσουν» την αγορά και ο απατεώνας κατόρθωσε να τους αποσπάσει συνολικά 2.865 ευρώ και σταμάτησε την επικοινωνία μαζί τους.

Από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ανάλογες περιπτώσεις αγοραπωλησιών.

Επισημαίνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες, που περιγράφονται ως εξής: -Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων Μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους, αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής. Στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό. Οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται – πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους. Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.

– Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων Καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές. Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του. Στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του,οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα.

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ