Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ρόδος: Στη Δικαιοσύνη για υπόθεση πλαστογραφίας εκπρόσωποι φορολογικής αποθήκης με φιάλες ποτών

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει λανθασμένος υπολογισμός της αξίας των ποτών καθώς και λανθασμένη καταμέτρηση της ποσότητάς τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: Στη Δικαιοσύνη για υπόθεση πλαστογραφίας εκπρόσωποι φορολογικής αποθήκης με φιάλες ποτών unsplash

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει στις 20 Σεπτέμβρη υπόθεση με κατηγορούμενους δύο εκπροσώπους φορολογικής αποθήκης της Ρόδου που κρίθηκαν πρωτοδίκως ένοχοι για πλαστογραφία με ελαφρυντικό και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με 3ετή αναστολή.

Στην επιχείρηση των κατηγορουμένων διενεργήθηκε έρευνα επιτελών του Τελωνείου Ρόδου, του ΣΔΟΕ Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και του Τμήματος Χημικών Υπηρεσιών Ρόδου, ενώ υπέστησαν αλλεπάλληλους ελέγχους από τις αρχές του Μαρτίου 2016, γιατί μετά από αιφνίδιο έλεγχο τελωνειακών και αστυνομικών σε αποθήκη ιδιοκτησίας τους, βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες αλκοολούχων ποτών τύπου «Breezer» τα οποία δεν έφεραν σήμανση και ημερομηνία λήξης, ενώ περαιτέρω βρέθηκαν χημικές ουσίες για να αφαιρούνται από τα μπουκάλια οι σχετικές ενδείξεις αλλά και ειδικό μηχάνημα, που εκτυπώνει πάνω σε φιάλες.

Εγιναν έρευνες και από το Χημείο, που διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα ποτά δεν ήταν «μπόμπες» αλλά κανονικά ως προς την σύστασή τους και ασφαλή. Επιτελείς του ΣΔΟΕ κατέσχεσαν, σε αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε η ίδια επιχείρηση εμπορίας αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών στη Ρόδο, 2000 περίπου φιάλες αλκοολούχων ποτών για τις οποίες φέρεται ότι δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες δασμολογικές επιβαρύνσεις.

Πλαστογραφία: Είχαν αλλάξει τη σήμανση σε 19.272 φιάλες αλκοολούχων ποτών

Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 11.500 φιάλες και κουτιά μπίρας, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, των οποίων η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει ή θα έληγε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, βρέθηκαν χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραποίηση των ημερομηνιών λήξης και δη για την αφαίρεση των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων από τα μεταλλικά κουτιά και την αποκόλληση των αντίστοιχων ετικετών από τις φιάλες.

Πλαστογραφία

unsplash

Σε 2.000 από τα κατασχεθέντα κουτιά και φιάλες, οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων είχαν σβηστεί. Εν πάση περιπτώσει, φέρονται να έχουν αλλάξει την σήμανση σε 19.272 φιάλες αλκοολούχων ποτών ως προς την ένδειξη «LOT» που αφορά στην ημερομηνία και στην παρτίδα παραγωγής αλλά και στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται από την πρώτη στιγμή τα όσα τους αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει λανθασμένος υπολογισμός της αξίας των ποτών καθώς και λανθασμένη καταμέτρηση της ποσότητάς τους.

Τονίζουν ότι έχουν προμηθευτεί τα ποτά από εταιρεία της αλλοδαπής, ενώ έχουν στην διάθεσή τους στοιχεία από τα οποία φέρεται να προκύπτει ότι μεσολάβησε χρόνος 3 ημερών από τότε που εκτελωνίστηκαν και εισήχθησαν στην αποθήκη έως την ημέρα του ελέγχου με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να υπάρξει νόθευση των στοιχείων τους και μάλιστα για τόσο μεγάλη ποσότητα. Τονίζουν ακόμη ότι το εκτυπωτικό μηχάνημα που βρέθηκε ήταν εκτός λειτουργίας και χρησιμοποιείτο για την εκτύπωση της επωνυμίας της εταιρείας τους στα ποτά.

Τους αποδίδεται ότι διέγραψαν με την χρήση των κατάλληλων τεχνικών μέσων την ήδη υπάρχουσα και τεθείσα από την παραγωγό εταιρία σήμανση και με χρήση εκτυπωτή ανέγραψαν σε 17.208 φιάλες την ένδειξη «L16175ZG200 220908-2017», ενώ σε 2064 φιάλες του αλκοολούχου ποτού αφού διέγραψαν κατά τα άνω την τεθείσα σήμανση έθεσαν την ένδειξη «L16178ZG200 194008-2017».

Πλαστογραφία

freepik

Οι ενδείξεις που τέθηκαν παραπέμπουν σε ημερομηνίες παραγωγής μελλοντικές και δη οι μεν φιάλες που κατασχέθηκαν φαίνεται ότι παρήχθησαν την 23η Ιουνίου του έτους 2016, δηλαδή σε μεταγενέστερη της κατάσχεσής τους ημερομηνία και λήγουν τον 8ο μήνα του έτους 2017, οι δε φιάλες που κατασχέθηκαν φαίνεται ότι παρήχθησαν την 26η Ιουνίου του έτους 2016, δηλαδή σε μεταγενέστερη της κατάσχεσής τους ημερομηνία και λήγουν ομοίως τον 8ο μήνα του έτους 2016.

Στην εν λόγω νόθευση φέρονται να προέβησαν προκειμένου να αποκομίσουν από την πώληση τους παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους κατ’ ελάχιστο 31.220,64 ευρώ (αξία φιάλης προ ΦΠΑ 1,62 €) και κατά μέγιστο 38.736 ευρώ (αξία φιάλης μετά ΦΠΑ 2,02 €).

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ